KONSTITUIRAN 10. SAZIV HRVATSKOG SABORA: Jandroković ostaje predsjednik, za potpredsjednike izabrani Reiner, Sanader, Radin, Ostojić i Škoro

“Mi u Hrvatskom saboru nismo neprijatelji. Razlikujemo se u idejama, ali vjerujem da se svi zalažemo za boljitak Hrvatske”

Objavljeno: 22.07.2020. zagorjeinternational

Intoniranjem hrvatske himne, u 10.15 sati konstituiran je 10. saziv Hrvatskog sabora čijoj je konstituirajućoj sjednici prisustvovalo 150 zastupnika i zastupnica, kao i mandatar nove Vlade Andrej Plenković.
Za predsjednika novog saziva Sabora bio je podnesen samo jedan prijedlog – da na tom mjestu ostane Gordan Jandroković. Odluku da Jandroković po drugi puta bude na čelu Sabora podržalo je 143 zastupnika i zastupnica, jedan je bio suzdržan, a protiv nije bio nitko.

Zakon o obnovi

– Svi mi koji smo ovdje u Hrvatskom saboru, nismo neprijatelji. Razlikujemo se u idejama, ali vjerujem da se svi zalažemo za boljitak Hrvatske. Poštivanjem toga i stavljanjem politika u fokus naših rasprava, utjecat ćemo na percepciju javnosti i osnažiti povjerenje u naš rad. To je posebno važno u ovom izazovnom vremenu, kada naši ljudi očekuju zaštitu i sigurnost za sebe i svoje obitelji. Jedan od prvih zakona koji će ovaj saziv Hrvatskoga sabora donijeti, jest onaj o obnovi našeg glavnog grada i okolice s, uvjeren sam, dugoročnim, sustavnim i kvalitetnim rješenjima. Povratak građana u njihove domove, obnova kuća, zgrada, bolnica, škola te povijesne i sakralne zagrebačke baštine naš je prioritet, dužnost i obaveza. Među mnogim povijesnim zagrebačkim zgradama koje su oštećene, nalazi se i zgrada Hrvatskoga sabora. U ovom sazivu očekuje nas početak njezine obnove. Bit će to dugotrajan i zahtjevan proces – rekao je Jandroković te je na kraju govora svima poželio uspješan parlamentarni rad.

Položili prisege

Jednoglasno je izabrano Mandatno – imunitetno povjerenstvo, kojim će predsjedati Robert Jankovics, a za potpredsjednicu je izabrana Barbara Antolić Vupora.
Svi zastupnici položili su prisegu, a onda je uslijedilo biranje pet potpredsjednika Sabora. Željko Reiner je izabran sa 136 glasova, Ante Sanader sa 134 glasa, Furio Radin sa 135 glasova i Rajko Ostojić sa 143 glasa. Prije izglasavanja Miroslava Škore na mjesto potpredsjednika Sabora, Arsen Bauk je u ime Kluba zastupnika SDP-a tražio stanku koju im je Jandroković odobrio. Glasovanje je nastavljeno za 10 minuta i Škoro je naposlijetku izabran za potpredsjednika Sabora sa 110 glasova. Jedna je osoba bila protiv, a dvije suzdržane.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba