Nastavljene aktivnosti u sklopu projekta "Prevencija i liječenje demencije" u Humu na Sutli

JE LI NORMALNO ZABORAVITI IME BLISKE OSOBE ILI SE IZGUBITI U POZNATOM PROSTORU? “Postoji li sumnja na demenciju, potrebno je čim prije javiti se liječniku”

Objavljeno: 22.07.2020. zagorjeinternational

Predavanjem doktora Zlatka Hucike pod nazivom “Vrste demencije”, nastavile su se aktivnosti u sklopu projekta “Prevencija i liječenje demencije” prošlog četvrtka u Humu na Sutli. Dr. Zlatko Hucika radi kao specijalist neurologije u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Odgovarajući na pitanja poput onoga je li normalno zaboraviti ključeve ili zaboraviti čemu služe ključevi te je li normalno zaboraviti ime osobe nakon upoznavanja ili zaboraviti ime bliske osobe (djece, roditelja, rođaka) te je li normalno izgubiti se u nepoznatom prostoru ili izgubiti se u poznatom prostoru (stan, susjedstvo), dr. Hucika je polaznicima pojasnio kako prepoznati demenciju i koji su simptomi koji upućuju na bolest. Osim toga, polaznici su mogli čuti koji su uzroci demencije, koje su demencije potencijalno lječive te kako u ranoj starosnoj dobi možemo prevenirati ovu bolest, primjerice, dovoljno spavajući, umjereno konzumirajući alkohol, umjerenim unošenjem zasićenih masnih kiselina, redovitom tjelovježbom, kognitivnim vježbama te mediteranskom dijetom.

Radionica vježbanja

Zaključivši kako nije svaka demencija prava demencija te kako biti dementan nije normalno, dr. Hucika je istaknuo važnost odlaska liječniku ako postoji sumnja, kako bi se što prije pomoglo oboljelom pacijentu. Kao i prilikom svakih dosadašnjih projektnih aktivnosti, nakon predavanja je uslijedila kratka okrjepa i domjenak, prilikom kojeg se polaznici kroz fotografije mogu prisjetiti svih dosadašnjih aktivnosti. Tu je priliku dr. Hucika iskoristio kako bi osvijestio važnost ovakvih i sličnih predavanja te kako bi potaknuo i pozvao što više korisnika na sudjelovanje u projektnim aktivnostima. Uslijedila je radionica vježbanja uz stručno vodstvo i savjete fizioterapeuta Ivana Žerjava u trajanju od 60 minuta, ovoga puta uz pomoć jednostavne opreme za vježbanje. Korisnici su ponovo imali prilike vidjeti i isprobati vježbe prilagođene osobama starije životne dobi koje su korisne za održavanje samostalnosti i izvođenje svakodnevnih aktivnosti, te kako bi se održao volumen mišićne mase, ojačale kosti, smanjili bolovi u kralježnici i zglobovima te smanjio rizik od pojave bolesti demencije.

Ciljane skupine

Stigavši do 10. predavanja i 10. radionice, od ukupno 20 predavanja i 20 radionica, koliko ih ovaj projekt obuhvaća, primjećuje se pomak u fizičkoj spremi korisnika te zadovoljstvu općenito i razini informiranja, što samo pokazuje korisnost ovakvih aktivnosti. Rezultat provedenog projekta bit će povećanje kvalitete liječenja dementnih osoba te njihova bolja njega i skrb te usporavanje rasta broja oboljelih osoba, zahvaljujući predavanjima sa savjetima o preventivnim mjerama. Ciljane skupine su osobe starije životne dobi, zatim osobe koje boluju od nekog oblika demencije, članovi njihove obitelji te njegovatelji i osobe koje vode brigu i pružaju skrb takvim bolesnicima.
Pozivaju se svi zainteresirani neovisno o području gravitiranja i dobi da sudjeluju u sljedećim aktivnostima. Za polaznike predavanja i radionica s područja Huma na Sutli organiziran je besplatan prijevoz. Raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije bit će redovito objavljivane na internetskoj stranici Općine Hum na Sutli te na Facebook stranici “Prevencija i liječenje demencije”. Sva su predavanja i radionice besplatne. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba