Muzej odbačenih predmeta gostuje u Krapini

“Ne znači, ako je netko nešto odbacio, da je to smeće. Možda baš to za drugu osobu predstavlja nešto dragocjeno”

Objavljeno: 16.07.2020. admin

Interdisciplinarni projekt “Muzej odbačenih predmeta” autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, 
koji je svoju premijeru imao lani u Velikoj Gorici, danas je započeo svoju ljetnu turneju, u sklopu koje će u dvorištu Galerije grada Krapine na jedan dan predstaviti svoju privremenu postavu.
Građani su bili pozvani do 17 sati donijeti jedan predmet koji su odlučili odbaciti, koji je za njih izgubio vrijednost. Autorice su ga zaprimile te će ga postaviti u sklopu izložbe, a građani koji će doći na izložbu i izvedbu, imat će mogućnost ponuđene predmete udomiti i ponijeti kućama. Predmeti će se, u skladu s epidemiološkom situacijom, dezinficirati i očistiti.

Performativna umjetnost


– Kolegica Ana Katulić i ja znamo se već nekoliko godina i krenule smo s kreacijom zajedničih projekata, najčešće vezanih u performativne umjetnosti, a sada smo htjele spojiti performativnu umjetnost i nešto dostupnije široj publici – rekla je Irena Boćkai, jedna od osnivačica Muzeja odbačenih predmeta.


– Ideja za Muzej odbačenih predmeta je rođena prije godinu i pol, odnosno, dvije godine, a htjele smo stvoriti neki performans koji bi izvedbene umjetnosti doveo u vezu s održivim razvojem i ekološkom problematikom. Jedna udruga iz Opatije koja se bavi ekološkim temama, raspisala je natječaj za bilo kakve projekte koji se bave konceptom održivog razvoja i “zero wastea”. Naš je projekt prošao u uži izbor i prezentirale smo projekt tamo, no iako nismo pobijedile na tom natječaju, shvatile smo da želimo dalje s tim projektom. Projekt se modificirao kroz vrijeme i krenuo prošle godine u listopadu, kada smo imale izložbu u Velikoj Gorici – rekla je Boćkai i dodala da su sada, u sklopu programa “Razvoj publike u kulturi“ kojeg sufinancira Ministarstvo kulture, dogovorile suradnju s Krapinom i Udrugom “Atribut” iz Knina, koji im je uz Zlarin, iduća destinacija.

Komadić planine Fuji


Pokretni muzej

– Mi ovo nazivamo muzejem, no jedini pravi muzej je onaj virtualni. Ovo nije izložba u pravom smislu riječi, već performans. Ovo je “pop-up” projekt, muzej koji se stalno seli, mijenja mjesto i nije vezan uz neku zgradu i nikada ga ne bismo htjeli negdje “zabetonirati”. Naš cilj je bio stvoriti performans koji povezuje izvedbenu umjetnost i održivi razvoj. Od toga je iskovan naziv “Muzej odbačenih predmeta” – kaže Boćkai te naglašava da u izložbi propituju koncept smeća, odnosno, je li nešto smeće kada izgubi vrijednost. – Ne znači da ako je netko nešto odbacio, da je smeće. Možda baš to za drugu osobu predstavlja nešto dragocjeno – zaključuje jedna od autorica performansa.


U trenutku dok smo razgovarali s umjetnicama, u dvorištu Galerije grada Krapine, za oko nam je zapeo jedan stari kalup za kuglof, simbol ovog kraja i građanske kuhinje, a koji je netko donio kako bi bio izložen večeras. Koji će se drugi eksponati naći u ovom krapinskom izdanju Muzeja odbačenih predmeta, doznajte večeras u 20 sati. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba