PLENKOVIĆ PREDAO 76 POTPISA MILANOVIĆU

IMAT ĆEMO 16 MINISTARSTAVA: Sljedećeg tjedna na prvoj sjednici nove Vlade, Zakon o obnovi Zagreba mogao bi se uputiti u Sabor

Objavljeno: 16.07.2020. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković je na Pantovčaku predsjedniku Zoranu Milanoviću predao 76 zastupničkih potpisa za sastavljanje nove Vlade, te je dobio mandat za njezino sastavljanje. Milanović je Plenkoviću pružio ruku, ali Plenković se odbio rukovati pa su se pozdravili laktom. Dvojac je održao kratki sastanak iza zatvorenih vrata nakon čega su imali konferenciju za novinare.

– Predao sam mandat premijeru Plenkoviću i želim mu sve najbolje. Nadam se da će svi biti zastupnici biti zdravi, čili, veseli, prisutni, da neće biti zdravstveno kompromitirani i da ćete moći normalno raditi – rekao je Milanović, a Plenković mu se zahvalio na mandatu. Kazao je kako će imena novih ministara objaviti sljedeći tjedan te je objavio koliko će biti ministarstava.

– Bit će 16 ministarstva, a imat ćemo 4 potpredsjednika vlade. Dva nova potpredsjednika su Boris Milošević i Tomo Medved, uz sadašnje potpredsjednike Davora Božinovića i Zdravka Marića. U Vladi će biti ministarstva unutarnjih poslova, hrvatskih branitelja, financija, obrane, poljoprivrede, regionalnog razvoja i fondova Europske unije, vanjskih i europskih poslova, mora, prometa i infrastrukture. Spojit će se ministarstva pravosuđa i uprave, graditeljstva i državne imovine,  Ministarstvu rada i mirovinskog sustava dodat će se i sektor socijalne politike, a Ministarstvu kulture i mediji. Imat ćemo i Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u koje spada sektor energetike i klimatskih promjena. Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo znanosti i obrazovanja ostaju nepromijenjeni.Imat ćemo i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, ured za Hrvate izvan Hrvatske, Središnji državni ured za demografiju i mlade te ured za javnu nabavu – kazao je premijer.

Na pitanje o Zakonu o obnovi grada Zagreba, Milanović je kazao kako je Zagreb i prije potresa bio zapušten grad te da je sad prilika da Grad Zagreb nešto napravi. Plenković je najavio kako bi se već sljedećeg tjedna na prvoj sjednici nove Vlade u četvrtka novi zakon o obnovi Zagreba mogao uputiti u Sabor na prvo čitanje.

– U suradnji s HBOR-om nalazit ćemo financije za obnovu Zagreba. To nije posao koji će se odraditi preko noći – kazao je Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba