U Galeriji grada Krapine održan performans "Muzej odbačenih predmeta"

Dvije umjetnice vješto povezale suvremeni izričaj i kajkavsku kulturu

Objavljeno: 16.07.2020. admin

U sklopu “Ljeta u Krapini”, u dvorištu Galerije grada Krapine, u četvrtak je održan performans “Muzej odbačenih predmeta”. Autorice Irena Boćkai i Ana Katulić kroz ovaj interdisciplinarni projekt žele povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Riječ je o muzeju predmeta koji su za pojedinca izgubile vrijednost, a autorice im kroz umjetnost i izvedbu pokušavaju dati novu vrijednost.

Muzej odbačenih predmeta funkcionira prvo kao ured za zaprimanje odbačenih stvari, odnosno predmeta koje pojedinci više ne žele u svom životu. U Krapini su građani svoje predmete mogli predati “uredu” tijekom dana, a navečer su im autorice kroz izložbu i performans udahnule novi život. Poanta je u tome da gledatelji mogu uzeti bilo koji od izloženih predmeta i odnijeti ih kući, da im daju novu vrijednost i tako pomoći “zero waste” koncepciji i održivom razvoju.


U umjetnički performans, Boćkai i Katulić ukomponirale su aspekt kajkavske kulture referirajući se na Dedeka Kajbumšćaka Vladimira Nazora. Kroz performans, naglasile su značaj predmeta koje su posjetitelji donijeli tijekom dana i uspjele objasniti okupljenima da možda baš stari radio kojeg neki smatraju smećem, ima nekom drugom sentimentalnu i emocionalnu vrijednost.


Cijelodnevni performans

– Performans za nas izvođačice nije samo ovaj večernji dio, već za nas performans kreće od jutra kada postavimo privremeni ured i kada građani mogu donirati predmete. Mi ne inzistiramo na velikom broju predmeta, već na ljudskim pričama i dolasku, pa da im približimo suvremene umjetničke prakse koje se danas možda rijeđe prate, a i objasnimo što je smeće, a što nije – zaključila je Katulić, koja je izvođački rad izgradila kroz dvogodišnji Master Acting Program M. Chekhov Actors Studia iz Bostona.

Ogledalo kojeg je u Muzeju izložila i jedna od autorica



Vrijednost predmeta

– Svaki predmet nosi novu priču, od uporabne vrijednosti, do čiste sentimentalne  vrijednosti. Bilo je raznih predmeta, raznih funkcija, a u pamćenje mi se urezao goblenčić Jerryja, poznatog animiranog miša, kojeg je jedna gospođa izradila na satu domaćinstva prije pedesetak godina i donijela nama u naš “ured”. Već sam i sama shvatila da taj miš, taj goblen, ima neku osobnu vrijednost i da ga ne bi trebalo biti lagano samo tako ostaviti. Tijekom performansa, baš kada smo pokušale izazvati rekaciju publike da ti predmeti nisu smeće, gospođa je odlučila uzeti svoj goblen nazad – izjavila je  Irena Boćkai, koja je nastupila u brojnim predstavama i performansima diljem svijeta, a osnivačica je i izvedbenog kolektiva Trećeprostor.

Udomljeni novčanik


Muzej odbačenih predmeta nastavlja svoju ljetnu turneju u Kninu te u Zlarinu, a iz Krapine nosi jedan stari kalup za kuglof, simbol ovog kraja i građanske kuhinje, šalicu prstenja te još nekoliko predmeta.


Sredstva za projekt osiguralo je Ministarstvo kulture u sklopu programa Razvoja publike u kulturi. Organizatorice podsjećaju da će predmeti biti objavljeni i u virtualnom Muzeju na www.mop.show  gdje već sada možete pogledati neke od predmeta koji još uvijek traže svoje vlasnike. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba