Nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u KZŽ u protekla 24 sata

DOBRA VIJEST: Testirana 43 djelatnika i dva pacijenta SBKT-a – svi su negativni

Objavljeno: 16.07.2020. Jelena Jazbec

Nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, priopćio je načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek na press konferenciji održanoj u Krapini. Broj oboljelih u KZŽ i dalje je 12.

– U samoizolaciji na području Krapinsko – zagorske županije su 52 osobe i stigli su rezultati testiranja 43 djelatnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i dvaju pacijenata i svi nalazi su negativni. Dakle, epidemija je pod kontrolom, dvoje pozitivnih pacijenata, djelatnika SBKT-a, je u izolaciji, za sada nema nikakvog širenja, osobe koje su zbog njih stavljene u samoizolaciju su pod zdravstvenim nadzorom, bit će testirane pred kraj izolacije i onda ćemo imati potpunu epidemiološku sliku – rekla je Bojana Mahmutović, specijalizantica epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.

Trijažni upitnik

Ravnateljica SBKT-a Željka Žnidarić podsjetila je da su 11. srpnja u poslijepodnevnim satima, odmah po saznanju da imaju jedan pozitivan nalaz djelatnika bolnice, kontaktirali županijsku epidemiološku službu, i već sljedećeg jutra testirani su svi rizični kontakti te osobe.

– S obzirom na to da je spomenuti pozitivni djelatnik 6. srpnja radio na trijaži na ulazu u bolnicu, odmah smo krenuli s izradom popisa svih pacijenata koji su tog dana na trijažnom punktu ispunjavali trijažni upitnik i oni su tijekom ponedjeljka, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, kontaktirani i dani su im podaci o daljnjem postupanju, odnosno, da prate eventualni razvoj simptoma do 20. srpnja. Od prvih djelatnika koji su testirani, jedna je osoba bila pozitivna, ali se radilo o obiteljskom kontaktu prvozaraženog. Krenuli smo s testiranjem svih kontakata te osobe i pojačali dezinficiranje bolničkog odjela na kojem osoba radi. U samoizolaciji trenutno imamo 13 djelatnika, uključujući i ova dva pozitivna. Ukupno smo testirali 43 zaposlenika i dva pacijenta, i kao što je doktorica već rekla, svi nalazi su negativni. Također, svi pacijenti koji su išli u našu bolnicu na ambulantne fizikalne terapije, a popunjavali su taj trijažni upitnik, obaviješteni su telefonski da ćemo im predostrožnosti radi pauzirati terapije do 20. srpnja, a sva ostala radilišta u bolnici rade u punom opsegu, naravno, uz pridržavanje epidemioloških mjera – istaknula je Žnidarić.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da su vijesti iz SBKT-a odlične, dodavši kako je poruka potencijalnim korisnicima Specijalne bolnice da su sigurni.

Razumijevanje obitelji

– Molimo za razumijevanje obitelji pacijenata jer su posjeti zabranjeni, iako ih mi u ograničenim i kontroliranim uvjetima odobravamo, a svi oni koji imaju svoje najmilije u bolnicama, o tome su i obaviješteni. Kao župan Krapinsko – zagorske županije, apelirao bih na Nacionalni stožer civilne zaštite i buduću Vladu da definiramo na koji ćemo način nabavljati zaštitnu opremu. S obzirom na to da su se mjere postrožile, da se zaštitna ustanova mora praktički nositi u svim javnim ustanovama i zatvorenim prostorima, nama će vrlo brzo proći ljetni praznici i počet će školska godina. Hoće li se nastava odvijati normalno, to ne znamo jer to ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali se moramo pripremati i na jednu i na drugu varijantu, a to znači da ćemo mi kao osnivači, pretpostavljam, morati osigurati zaštitnu opremu za sve djelatnike. S obzirom na to da trenutno na tržištu nema nestašice zaštitnih maski, ali pod pretpostavkom da sada svatko od nas u privatne svrhe mora kupovati maske, potražnja će biti veća, a isto tako, ako ih mi nabavljamo za institucije, trebalo bih ih naručivati u velikim količinama, u objedinjenim nabavama da dobijemo što jeftiniju cijenu. Sada je pravo vrijeme da o tome počnemo razgovarati, da nas kao zimsku službu ne iznenadi snijeg u prosincu. I, naravno, kao i uvijek, koristim priliku da pozovem sve naše sugrađanke i sugrađane da se pridržavaju mjera jer s obzirom na situaciju kakva je u nekim drugim dijelovima Hrvatske, mi se za sada solidno držimo – zaključio je župan Kolar.

Pogledajte cijelu press konferenciju Stožera civilne zaštite KZŽ:

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE KZŽ: Nema novozaraženih u protekla 24 sata

Objavljuje Zagorje International u Četvrtak, 16. srpnja 2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba