Smanjen županijski proračun za 12 milijuna kuna

KOLAR: “Daljnji razvoj svih projekata ovisi o kompenzacijskim mjerama Vlade”

Objavljeno: 15.07.2020. admin

Na 22. sjednici Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, koja je zbog koronavirusa održana u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina, većinom glasova vijećnika prihvaćen je prijedlog I. Izmjene županijskog proračuna u ovoj godini.
Kako je izvijestio pročelnik županijskog Upravnog odjela za financije i proračun, Igor Cigula, izmjeni proračuna pristupilo se prvenstveno zbog usklađenja prihodovne i rashodovne strane s novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, uslijed koje je došlo da smanjenja gospodarskih aktivnosti, zatim zbog rasporeda viška prihoda nad rashodima iz prethodnog razdoblja te zbog usklađenja proračuna sukladno Odlukama Vlade Republike Hrvatske o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije u školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Proračun Županije ovom I. izmjenom, bez sredstava proračunskih korisnika, iznosi 234.178.378 kuna, što je za 12.623.281,94 kune ili 5,1 posto manje u odnosu na prethodni plan koji iznosi 246.801.659,94 kune. I dalje se punim intenzitetom nastavlja realizacija kapitalnih projekta. To je energetska obnova šest škola, od čega su tri završene, izgradnja Poslovno – tehnološkog inkubatora, izgradnja dvorane u Hrašćini koja je pred završetkom, opremanje ambulanti Doma zdravlja, kupnja objekta sigurne kuće, izrada projektno – tehničke dokumentacije za Centar kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu te za Znanstveno – edukacijsko – zabavni centar u Dvorcu Stubički Golubovec.
Župan Željko Kolar je rekao da sve ono što je vezano uz projekte i povlačenje novca iz EU fondova te stavke za djecu s teškoćama u razvoju, ostaju u proračunu, a sve ostalo ide van.

– Znam da mnogi s tim nisu zadovoljni, ali u ovom trenutku morali smo određivati prioritete. Nije bilo za sve, ali i neće biti za sve – izjavio je župan, dodavši kako razvoj svih projekata ovisi o kompenzacijskim mjerama Vlade i brzini pomoći iz Europske komisije.

Prihodi i rashodi

– Potpisan je ugovor s Ministarstvom obrazovanja za Centar kompetencija i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, raspisan je natječaj za izradu projektne dokumentacije koja bi trebala biti gotova u lipnju iduće godine, a nakon preseljenja Srednje škole Zabok u Regeneraciju, započet će se s izgradnjom centra. Potpisali smo i ugovor s Ministarstvom turizma, ne na način kako sam priželjkivao, za soft komponentu, i taj projekt ide. Tu je i ZEZ, Znanstveno – edukacijski centar, za koji je izdana lokacijska dozvola, građevinska će biti za mjesec do dva, ta dva kapitalna projekta sigurno idu. Za ostalo, morat ćemo se prilagoditi situaciji – istaknuo je župan, dodavši da je premijer Andrej Plenković najavio sastanak sa županima da prezentira poteze Vlade.
– Možda ćemo na idućoj sjednici Skupštine moći razgovarati o konturama proračuna za 2021. godinu ili novom rebalansu proračuna – zaključio je župan.
Što se tiče prihoda, Cigula je, između ostaloga, otkrio da su za 9,8 milijuna kuna smanjeni prihodi od poreza na dohodak (izvorni prihodi) i sada iznose 44.700.000 kuna. Višak prihoda povećan je za 5.952.228 kuna i sada iznosi 7.202.228 kuna, prihodi od državnog proračuna smanjeni su za 27.573 kuna i sada iznose 45.528.427 kuna, dok su prihodi od pomoći temeljem prijenosa EU sredstava povećani za 12.894.465 kuna i sada iznose 40.047.405 kuna, s time da je povećanje u većoj mjeri posljedica naplate potraživanja iz prethodne godine.

Što se tiče rashoda, u Uredu župana su planirana sredstva u iznosu od 963.000 kuna, što je za 120.000 kuna ili 11 posto manje od prethodnog plana. Smanjit će se sredstva za pokroviteljstva, tj. financiranje manifestacija i drugih događanja od značaja za Županiju te rashodi za usluge vezane uz implementaciju brend strategije “Bajka na dlanu”. Smanjeni su i rashodi za sufinanciranje Sajma poslova, izgradnju i opremanje Poslovno – tehnološkog inkubatora u Krapini, za izradu studije utjecaja na okoliš tijekom izrade plana razvoja Županije 2021. – 2027., sufinanciranje rada Zagorske razvojne agencije, smanjene su subvencije poljoprivrednicima za 189 tisuća kuna, zatim sredstva za manifestacije i sajmove za 355 tisuća kuna, dok je turistička promidžba smanjena za 519 tisuća kuna.
Uštedjet će se i 3,6 milijuna kuna na plaćama i ostalim rashodima za zaposlene (regres, božićnica, jubilarne nagrade, otpremnine), doprinosima na plaće, naknadama troškova zaposlenima (službena putovanja, prijevoz na posao), rashodima za usluge (leasing vozila) i naknadama troškova osobama izvan radnog odnosa.
Neki su rashodi i povećani, pa je tako osigurano 1.200.000 kuna za sufinanciranje hitne medicinske službe, a 513 tisuća kuna za nabavu dvaju respiratora s pratećom opremom za Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana. Za rad sigurne kuće, Crvenom križu ide 200 tisuća kuna, a 600 tisuća kuna za kupnju objekta namijenjenog za sigurnu kuću.

Aktualni sat

Na početku sjednice, kao što je uobičajeno, održan je aktualni sat, koji je otvorio Stjepan Ranogajec (HSP AS), uputivši županu pitanje vezano uz dom za starije i nemoćne koji bi se trebao otvoriti u Zaboku.
– Što je s neriješenom pričom oko doma za starije i nemoćne u Zaboku? Jeste li kao župan upoznati što je s tim? Jeste li pogodovali djelovanju gospodina Šimaga koji je zajedno s investitorima bio spreman navedeni objekt staviti u praktičnu funkciju i komercijalizirati ga u smislu hotelskog smještaja? Mi ne pristajemo da će tamo biti nešto drugo osim doma za starije i nemoćne. Ima li Županija kakav alat kojim garantira otvaranje doma u zadanom roku? – upitao je Ranogajec.


Župan Kolar odgovorio je da ni on ne želi da se nešto drugo tamo izgradi i jednostavno se ne može dogoditi da tamo bude išta drugo.
– Nismo željeli da tamo bude hotel ili nešto slično, već samo dom za starije i nemoćne. Ja sam gospodina Šimaga 20. siječnja pozvao na sastanak da provjerim informacije. Šimag je razgovarao s potencijalnim kupcima navedenog prostora. Za dom za starije i nemoćne se već kupuje oprema i namještaj i ako bude sve u redu, 1. listopada dom će biti pušten u rad. Mi uvijek imamo alat s kojim garantiramo da će tamo biti ono što je i planirano i želimo ubrzati taj postupak – zaključio je Kolar. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba