DOBAR POSAO: Uspješno privedena kraju energetska obnova Osnovne škole Đurmanec

PROJEKT OD 7,9 MILIJUNA KUNA: “Ova je škola bila u najlošijem energetskom stanju u županiji, a samo projektiranje i izvođenje radova bilo je najzahtjevnije”

Objavljeno: 13.07.2020. zagorjeinternational

Uspješno je privedena kraju energetska obnova Osnovne škole Đurmanec.

– Projekt je prijavljen i odobren za sufinanciranje u sklopu Javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu i korištenje energetski obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Ukupna vrijednost ovog projekta je 7,9 milijuna kuna, od čega su 3,2 milijuna kuna bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 1,5 milijun kuna su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, a sredstva Krapinsko – zagorske županije 3,1 milijun kuna. Razdoblje provedbe ovog projekta bilo je od kolovoza 2019. do lipnja 2020. Izvođač radova bilo je poduzeće Tim-Color. Cilj projekta je ušteda toplinske energije od 52,17 posto – otkrila je pročelnica županijskog upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar na press konferenciji održanoj ispred škole.

Najmodernije mjere

– Ovo je još jedna od škola na kojima su, osim građevinskih, implementirane i najmodernije strojarske mjere, pa je tako ugrađena ventilacija s povratom topline i samim time će ova zgrada trošiti značajno manje energije. Prilikom projektiranja, očekivalo se da će zgrada biti u energetskoj kategoriji “C”, ali s obzirom na to da su se ugradile i ove moderne strojarske mjere, prema karakteristikama građevine, ova zgrada će biti u kategoriji “B”, a prema potrošnji primarne energije, bit će čak “A+” – rekao je Miljenko Jagarčec iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske.

Zamjenica ravnatelja škole Renata Vuzem u ime svih je djelatnika i učenika zahvalila na ovom projektu i činjenici da je škola dobila novo ruho, a zahvalio je i načelnik Đurmanca Damir Belošević.

– Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na programu energetske učinkovitosti i Krapinsko – zagorskoj županiji kao nositelju ovog projekta. Izuzetno mi je drago da se škola energetski obnovila i da će činiti jedan sastavni dio dijela općine koji je predviđen za društvene djelatnosti, i svojim izgledom i uštedama koje će se u budućnosti ovdje ostvariti – istaknuo je Belošević.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar izrazio je veliko zadovoljstvo načinom na koji je završena energetska obnova škole, nakon izgradnje sportske dvorane, istaknuvši kako su učenici i nastavnici dobili novouređeni prostor, kao i sve udruge koje školu koriste.

Vlastiti izvori

– Ova škola je bila u najlošijem energetskom stanju u cijeloj županiji, a samo projektiranje i izvođenje radova bilo je najzahtjevnije. Također, obnova je bila i najskuplja u županiji, jer je ovdje uloženo tri milijuna kuna neprihvatljivih troškova koje smo morali financirati iz vlastitih izvora. No, mislim da smo napravili jako dobar posao. Uz izgradnju vrtića, ovdje će biti jedan kompleks izdvojen iz centra općine, ali koji će imati potrebnu svu infrastrukturu. Kad se završi izgradnja vrtića, onda ćemo još s Općinom krenuti u modernizaciju prilazne ceste. Bilo bi idealno kada bismo to mogli napraviti na području svake općine, u svakoj školi. To nije moguće, no moramo biti zahvalni i sretni s onime što smo do sada napravili – rekao je Kolar i dodao kako vjeruje da će se u novoj financijskoj omotnici biti predviđena sredstva za izgradnju novih sportskih dvorana, dogradnju osnovnih i srednjih škola i da će ovakvih natječaja biti što više.
Kolar je otkrio i kako će do kraja godine imati šest novih dozvola za izgradnju sportskih dvorana na području županije, imaju pet zahtjeva za dogradnju škola zbog potreba odvijanja nastave u jednoj smjeni, a još mnogo škola čeka i energetsku obnovu. (lb, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba