Još 53 slučaja koronavirusa u RH

BOŽINOVIĆ: U malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske

Objavljeno: 13.07.2020. zagorjeinternational

U posljednja 24 sata imamo još 53 pozitivna Covid-19 bolesnika, ukupno je dosad zabilježeno 3775 slučajeva. U posljednja 24 sata napravljeno je 204 testiranja, ukupno 94.175. Od jučer nema preminulih, na respiratoru su četiri bolesnika, 132 je hospitaliziranih, 1145 aktivnih je slučajeva, a od jučer je 17 oporavljenih.

– Nastavljamo suživot s virusom, on je među nama, moramo biti jako oprezni, od 18. lipnja ponovno dolazi do povećanog broja novooboljelih, pokušavamo reagirati da iz dana u dan propisijemo mjere sukladno događanjima na terenu – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Nemamo značajnih novih žarišta. Onih nekoliko vjenčanja i proslava donijele su nam novooboljele. Imamo žarište u domu za starije u Umagu, uzeto je 90 briseva i svi su negativni, što je dobra vijest – kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena

– Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostiteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozom. Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočiti s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophodne kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavi dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost.

Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati… Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati. Svima nam je cilj prihvatiti novo normalno i treba postati praksa nositi masku. Pokazalo se da su učinkovite.

Mogu reći da vodimo brigu i o tome da nam turistička sezona bude maksimalno dobra i sigurna. u zadnjih 24 sata možemo reći da što se tiče stranih turista, u Hrvatsku j e ušlo više od 7500 njemačkih, 7100 slovenskih, 3800 čeških, više od 3400 austrijskih državljana…. Krenuo je i zračni promet – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba