U općini Petrovsko u tijeku su radovi na mjesnom groblju

Za dva tjedna očekuje se nastavak druge faze sanacije klizišta u naselju Gredenec i klizišta Golci

Objavljeno: 12.07.2020. Jelena Jazbec

Posjetili smo općinu Petrovsku, gdje su u tijeku radovi na mjesnom groblju. Pri kraju je gradnja 25 dvostrukih okvira i šest grobnica, a projekt se financira iz općinskog proračuna. Načelnik Ivan Šanjug otkrio nam je i koji su daljnji planovi.

Nerazvrstana cesta

– Nakon toga, planiramo nastavak druge faze sanacije klizišta u naselju Gredenec i druge faze sanacije klizišta Golci. Ti bi radovi trebali početi otprilike za dva tjedna, a sufinanciraju ih Hrvatske vode, s 580 tisuća kuna. Ukupna vrijednost radova bit će oko 850 tisuća kuna. Ostatak će biti osiguran u proračunu općine – kaže Šanjug, te dodaje kako su najvažnije aktivnosti u proteklih godinu dana bile vezane uz nerazvrstanu cestu NC 1 od škole Slatina do zaseoka Juriki i taj je projekt bio vrijedan 7,1 milijuna kuna, od čega su 6,7 milijuna kuna bila sredstva dodijeljena na temelju ugovora koji je Općina sklopila s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Dakle, radi se o mjerama ruralnog razvoja, od čega je 85 posto sredstava osigurano iz europskih fondova, a 15 posto iz nacionalnih sredstava. Paralelno s izgradnjom te ceste, izgrađen je i magistralni cjevovod za javnu vodovodnu mrežu u dužini od tri kilometra, u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, od čega su 80 posto sufinancirale Hrvatske vode.

Vodovodna mreža

– U završnoj je fazi i projektiranje javne vodovodne mreže za našu visoku zonu, pri čemu mislim na naselja Podgaj, Brezovica i gornji dio naselja Benkovec. Ondje planiramo izgraditi otprilike desetak kilometara javne vodovodne mreže, bit će potrebno izgraditi dvije nove vodospreme i zbog velike visinske razlike, jednu pumpnu stanicu. Vjerujemo da možemo do kraja godine ishoditi građevinsku dozvolu i ući u plan Hrvatskih voda za gradnju vodovodnih mreža u sljedećoj godini. S obzirom na izuzetno zahtjevan i veliki projekt, planiramo da bi u sljedeće dvije godine uspjeli izgraditi javnu vodovodnu mrežu. Također, imamo još na nekim drugim dijelovima općine, poput Slatine, Donje Svedruže i Štuparja, jedan dio sekundarne vodovodne mreže, pa ćemo paralelno pokušati izgraditi i taj dio, tako da otprilike za naredne četiri godine planiramo u cijelosti pokriti općinu Petrovsko javnom vodovodnom mrežom, znači, osigurati našim mještanima zdravstveno ispravnu vodu jer smo imali nekoliko ekološko – sanitarnih incidenata i moramo primarno razmišljati o zdravlju naših ljudi – zaključuje načelnik Šanjug.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba