U Muzeju seljačkih buna otvoren 15. Trijenale zagorskog suvenira

“Zahvaljujući ovoj izložbi, zagorski suveniri počinju živjeti i predstavljati naš frtalj svijeta, ali i čitavu Hrvatsku”

Objavljeno: 11.07.2020. Jelena Jazbec

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici otvoren je 15. Trijenale zagorskog suvenira, koji se organizira od 1975. godine i prvi je projekt u Hrvatskoj kojim se promociji izrade umjetničkih i tradicijskih suvenira pristupilo na stručan način.

– Vrijedno je podsjetiti da Muzej seljačkih buna već 42 godine, dakle, od 1978., organizira trijenale izložbu zagorskog suvenira, s ciljem i nastojanjem da se potaknu proizvođači suvenira na nove kreacije, nove izvedbena rješenja u korištenju tradicijskih elemenata. Vrijedno je spomenuti i da Muzeji Hrvatskog zagorja već gotovo 30 godina surađuju s brojnim proizvođačima suvenira, čije proizvode prodaju u svojim suvenirnicama u našim muzejima, a koje svake godine posjećuje sve veći broj posjetitelja. Veseli me što smo i ove godine uspjeli organizirati 15. Trijenale zagorskog suvenira, na temu “zagorske igračke”, usprkos i unatoč ovim kriznim vremenima, odnosno, pandemiji koronavirusa – rekla je Nadica Jagarčec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja.

Reciklirana ambalaža

– Zahvaljujem svim sudionicima koji su se prijavili na natječaj, a osobito našem stručnom povjerenstvu, predsjednici stručnog povjerenstva, gospođi Vlasti Hubicki, članicama, Tatjani Brlek, voditeljici Muzeja “Staro selo” Kumrovec i gospođi Korneliji Vnučec, direktorici Turističke zajednice područja Gornja Stubica i Donja Stubica. Osobito me veseli da su se među sudionicima našli i najmlađi, dakle, osnovnoškolci iz Gornje i Donje Stubice, sa svojim radovima, a evo, veseli me i što imamo jednu tradicijsku igračku napravljenu od reciklirane ambalaže. Moram spomenuti i kustosicu današnje izložbe, gospođicu Lidiju Kelemen, kojoj je ovo prva izložba i vjerujem da joj možemo zaželjeti mnogo uspjeha u daljnjem radu – zaključila je Jagarčec.
Na natječaj se prijavilo 26 sudionika s jednim ili više radova, a prva je nagrada naposlijetku pripala Ivani Šuštić i Lovri Fijanu za 3D magnete i prikaz izrade leptira. Druga je bila Učenička zadruga Matije Gupca iz istoimene gornjostubičke Osnovne škole, sa svojim magnetima, fertunima za lutke i sapunima inspiriranima zagorskim igračkama, dok je treću nagradu osvojila “Keramika Nova” vlasnice Katarine Lamze – Osterman za “Čovječe ne ljuti se”.
Uz nagrade, dodijeljena su i prigodna priznanja, pa je tako Priznanje za inovativnost uručeno Neli Šakić i Obrtu Šanell za slagalicu i 3D glagoljične puzzle, Priznanje za rad koji se istaknuo kvalitetom Danijeli Halužan Glumbić za umjetničke zagorske igračke, Priznanje za velike tamburice i očuvanje nematerijalne baštine Zvonimiru Majdaku, Priznanje za suvenire koji su se suvremeno interpretirali nematerijalnu baštinu, Danici Pelko i Ani Čižmek za “Priručnik rože od papira”.

Pričaju priče

– Trijenale je svake tri godine, dakle, to je jako puno, 42 godine i tu se treba prisjetiti prvog ravnatelja Muzeja, gospodina Zorislava Drempetića Hrčića, koji je dao važnu ulogu muzeja, u smislu da proizvođači proizvode suvenire, da se odabiru najbolji i da ti suveniri krenu živjeti i predstavljati naš frtalj svijeta, ali i našu Hrvatsku. Iako danas znalci u turizmu kažu da je turizam doživljaj, suveniri su ti koji pričaju priče na temelju kojih stvaramo doživljaje i poželimo se opet vratiti. U ovakvim izložbama ima mnogo turističkog potencijala jer mi u Krapinsko – zagorskoj županiji ne moramo izmišljati toplu vodu, nama ona izvire iz tla, imamo naše toplice, prelijepe muzeje, cirkvice na bregima, dakle, imamo sve preduvjete. Naše suvenirnice imaju autohtone suvenire, koje su osmislili naši autori, a naši ljudi ih proizvode, s čime se zaokružuje ekonomska priča – rekla je Vlasta Hubicki, predsjednica Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta Krapinsko – zagorske županije i vlasnica Medičarsko – svjećarske radnje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba