Načelnik PU krapinsko - zagorske Robert Pavić

“Krapinsko – zagorska županija najsigurnija je županija u Hrvatskoj – na sto tisuća stanovnika zabilježeno je 345 kaznenih djela, a prosjek je 600”

Objavljeno: 11.07.2020. Jelena Jazbec

Prva polovica 2020. godine je iza nas, a tim povodom s načelnikom Policijske uprave krapinsko – zagorske Robertom Pavićem razgovarali smo o stanju sigurnosti u tom periodu, broju prometnih nesreća i kaznenih djela, ali i o broju požara i prelazaka putnika preko graničnih prijelaza. Krapinsko – zagorska županija, doznali smo, i dalje je najsigurnija županija u Hrvatskoj, a koji sve podaci idu u prilog tome, doznajte u intervjuu.

Kako biste ocijenili stanje sigurnosti na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko – zagorska?

Stanje sigurnosti je povoljno. Pogotovo se to odnosi na statističke pokazatelje rada kriminalističke policije u šest mjeseci ove godine i počinjenih prekršaja protiv javnog reda i mira. Međutim, iako je došlo do smanjenja broja prometnih nesreća, broj poginulih osoba u prvom polugodištu 2020. godine u prometu je veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kako se pandemija koronavirusa odrazila na rad vaše Policijske uprave?

Želim pohvaliti rad, angažiranje i požrtvovnost službenika Policijske uprave krapinsko – zagorske te im čestitati na svim obavljenim zadaćama i ostvarenim rezultatima. U tom razdoblju provodili smo poslove koji su se odnosili na nadzor provođenja odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, pridržavajući se svih preporuka koje se odnose na sprječavanje širenja koronavirusa i uz sve poteškoće i specifičnosti u radu, svi zajedno, uspjeli smo postići da ni jedan policijski službenik naše policijske uprave nije bio pozitivan na COVID-19. I sada su policijski službenici angažirani na poslovima koji se odnose na poštivanje odluka u svrhu sprječavanja širenja zaraze, ali isto tako i na prevenciju kaznenih djela i prekršaja, otkrivanju počinitelja kaznenih djela, sankcioniranju prekršitelja prekršaja i svih ostalih policijskih poslova.

Koliko je kaznenih djela evidentirano u prvih šest mjeseci 2020. godine?

Tijekom prvog polugodišta ove godine evidentirana su 432 kaznena djela, što je smanjenje u odnosu na šest mjeseci prošle godine od 2,9 posto, a ako se uzme u obzir i kako je za počinjenje kaznenih djela prijavljeno 206 osoba ili 6,2 posto više nego prošle godine, dolazi se do povećanja ukupne razriješenosti kaznenih djela sa 76,4 posto u šest mjeseci lani, na 80,6 posto ove godine. Prema statističkim podacima, po počinjenim kaznenim djelima najsigurnija smo županija u Republici Hrvatskoj. Naime, na području naše policijske uprave, odnosno, Krapinsko – zagorske županije, na sto tisuća stanovnika zabilježeno je 345 kaznenih djela. Da smo sigurna županija, dokaz je i podatak kako, po broju kaznenih djela na sto tisuća stanovnika, iza nas slijedi PU bjelovarsko – bilogorska s 402 kaznena djela, a prosjek u Republici Hrvatskoj je 600 kaznenih djela na sto tisuća stanovnika.

Gdje je na području Krapinsko – zagorske županije evidentiran najveći broj kaznenih djela?

Najveći broj kaznenih djela evidentiran je na području koje sigurnosno pokriva Policijska postaja Zabok – 153 ili 35,4 posto od ukupnog broja kaznenih djela, zatim slijede PP Donja Stubica – 94 ili 21,8 posto kaznenih djela, te PP Krapina i PP Zlatar Bistrica s po 59 ili 13,7 posto kaznenih djela. Policijska postaja Pregrada zabilježila je 37 kaznenih djela ili 8,6 posto od ukupnog broja kaznenih djela na području naše PU, te PP Klanjec 26 ili šest posto kaznenih djela. Postaja prometne policije Krapina tijekom prvog polugodišta 2020. godine evidentirala je četiri ili 0,9 posto kaznenih djela. Broj najčešćih kaznenih djela u ovoj godini je u padu, a to se prije svega odnosi na kaznena djela krađe, kojih je manje za 37,3 posto u odnosu na šest mjeseci prošle godine i kaznenih djela teških krađa, čije smanjenje u odnosu na lani iznosi 31 posto. Također je i zabilježeno smanjenje od 2,9 posto kaznenih djela koja su počinjena na štetu mladeži i obitelji. Po broju kaznenih djela kriminaliteta droga, bilježi se manji pad, odnosno lani je u šest mjeseci zabilježeno 27 takvih kaznenih djela, a ove godine 21 kazneno djelo iz domene kriminaliteta droga. Dobrim radom došlo je i do povećanja kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta, prijavljene su četiri fizičke i tri pravne osobe.

Koliko ste prometnih nesreća zabilježili?

U šest mjeseci ove godine na prometnicama koje nadzire Policijska uprava krapinsko – zagorska, dogodilo se 256 prometnih nesreća. U odnosu na prvo polugodište 2019. godine, kada je zabilježeno 330 prometnih nesreća, bilježi se smanjenje broja prometnih nesreća za 74 prometne nesreće ili 22,4 posto. Prometnih nesreća s materijalnom štetom manje je za 20,5 posto, a s ozlijeđenim osobama za 28,8 posto u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, ove godine zabilježene su tri prometne nesreće u kojima su tri osobe smrtno stradale ove godine, i to dva vozača osobnog automobila i jedna pješakinja, dok u istom razdoblju lani nisu zabilježene prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama. Što se broja lakše ozlijeđenih osoba tiče, u prometnim nesrećama ove godine broj lakše ozlijeđenih osoba manji je za 31,4 posto, a broj teško ozlijeđenih osoba manji je za 12,5 posto, odnosno, ove godine teško je ozlijeđena 21 osoba, što je za tri osobe manje nego u istom razdoblju 2019. godine, a lakše su ozlijeđene 83 osobe, što je za 38 manje lakše ozlijeđenih osoba nego u prvom polugodištu 2019. godine, odnosno, ukupno gledajući, tijekom prvog polugodišta 2020. godine sveukupno je stradalo 107 osoba, što je za 38 ili 26,2 posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Kakvo je stanje s prometnim prekršajima?

Ove godine u šest mjeseci utvrđeno je 574 više prometnih prekršaja nego u šest mjeseci prošle godine, odnosno, zabilježena su 7882 prometna prekršaja. I nadalje najveći broj prometnih prekršaja odnosi se na nepropisnu brzinu kretanja vozila. Takvih je prekršaja zabilježeno ove godine 3801 ili 31,5 posto više nego u šest mjeseci lani, a utvrđeno je i povećanje broja prometnih prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje za 12,9 posto. Ove godine zatečeno je 328 vozača koji su vozilima upravljali s nedopuštenom koncentracijom alkohola u organizmu, što je za 113 ili 25,6 posto manje nego u šest mjeseci lani, a utvrđen je i manji broj prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima u odnosu na prvo polugodište lani i to za 10,4 posto, odnosno, lani je zabilježeno 657 takvih prekršaja, a ove godine 589.

Koliko je učestalo narušavanje javnog reda i mira?

U odnosu na šest mjeseci prošle godine, u istom razdoblju ove godine, došlo je do smanjenja broja svih prekršaja, znači, onih koji se odnose na prekršaje protiv javnog red i mira, smanjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, kao i smanjenja prekršaja iz ostalih zakona. Tako je u prvom polugodištu ove godine zabilježeno 77 prekršaja protiv javnog reda i mira, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani od 14,4 posto, kada je takvih prekršaja bilo 90. Još veće smanjenje zabilježili smo po prekršajima koji se odnose na prekršaje iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, došlo je do smanjenja od 19,6 posto, odnosno, u šest mjeseci ove godine zabilježeno je 148 takvih prekršaja, a u istom razdoblju prošle godine 184. Iz ostalih zakona bilježi se najveće smanjenje, pa su tako ove godine bila 342 prekršaja iz ostalih zakona, što je smanjenje od 29,6 posto u odnosu na prvo polugodište lani, kada ih je zabilježeno 486. Ukupno gledajući, prekršaji ukupno po svim zakonima ove godine su u smanjenju od 27,3 posto, pa je tako lani u prvom polugodištu zabilježeno 576 prekršaja iz svih zakona, a ove godine 419.

Pretpostavljam da ste ove godine zabilježili i manji broj prelazaka putnika preko graničnih prijelaza.

S obzirom na epidemiološku situaciju i ograničenja putovanja zbog koronavirusa, u ovoj godini bilježi se manji broj putnika, pa su tako i podaci o prelascima putnika preko graničnih prijelaza koje pokriva naša Policijska uprava, u smanjenju. Tako je u šest mjeseci preko graničnih prijelaza koje pokriva Policijska uprava krapinsko – zagorska, ukupno prešao 3.224.181 putnik u 1.490.083 vozila, za razliku od lani, kada je u istom razdoblju bilo 5.904.928 putnika u 2.412.411 vozila, što iznosi smanjenje od 45,4 posto u broju putnika i 38,2 posto u smanjenju vozila koji su prešli državnu granicu preko graničnih prijelaza na našem području.

Je li se smanjio i broj požara?

Ukupni broj požara ove je godine smanjen, ali, nažalost, zabilježeno je povećanje stradalih u njima. Tako je tijekom prvog polugodišta 2020. godine evidentirano 79 požara, što je za 58 požara ili 42,3 posto manje nego u prvom polugodištu 2019. godine. Najviše požara nastalo je na otvorenim prostorima, više od polovice svih požara, odnosno njih 40 ili 50,6 posto, zatim na građevinskom objektu 35 požara ili 44,3 posto, dok su četiri požara ili 5,1 posto njih nastali na prometnim sredstvima. Ukupna materijalna šteta u nastalim požarima procjenjuje se na više od milijun kuna. U nastalim požarima šest je osoba smrtno stradalo, a tri su osobe zadobile lakše tjelesne ozljede, za razliku od prvog polugodišta 2019. godine, kada su dvije osobe smrtno stradale, a dvije osobe zadobile lakše tjelesne ozljede.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba