Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, obilježen Dan općine Marija Bistrica

“Uz viziju, znanje, želju, volju i rad, Mariju Bistricu smo ove godine pretvorili u veliko gradilište, gdje se provode projekti vrijedni 30 milijuna kuna”

Objavljeno: 10.07.2020. zagorjeinternational

Dan Općine i Župe Marija Bistrica, koji se slavi 13. srpnja, svečano je obilježen u petak u marijabistričkom Domu kulture. Predstavljeni su projekti koji su, prema riječima načelnika Josipa Miličkog, uz viziju, znanje, želju, volju i rad, Mariju Bistricu u 2020. godini pretvorili u veliko gradilište.
Milički je izdvojio najvažnije projekte, među kojima posebno ističe kapitalni projekt – izgradnju novog dječjeg vrtića, koja je u završnoj fazi.

– U izgradnju je uloženo 10 milijuna kuna, od čega je oko 7,5 milijuna EU komponenta. Uređen je i obnovljen i stari vrtić, pa će vrlo uskoro, u početnoj fazi na obje lokacije, potrebe predškolskog odgoja u Mariji Bistrici biti konačno zadovoljene – rekao je Milički i naglasio važnost prometne infrastrukture Marije Bistrice.

– Do kraja godine očekuje se i završetak dokumentacije za nastavak izgradnje brze ceste koja je već stigla do Marije Bistrice, a slijedi 3,6 kilometra duga i vrlo važna dionica između čvorova Zlatar Bistrica i Marija Bistrica. Do kraja godine očekujemo i nastavak izgradnje nogostupa prema Tugonici, a u planu je i izgradnja kružnog toka na ulazu u Mariju Bistricu iz smjera Laza. Preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u velikoj je mjeri financirano, s 85 posto prihvatljivih troškova, i reciklažno dvorište, koje je gotovo i uskoro počinje s radom. Također, vozni park komunalnog poduzeća “Lijepa Bistrica” će biti bogatiji za dva vozila, vrijednosti preko 1,7 milijuna kuna, od čega je opet čak 85 posto prihvatljivih troškova osigurano EU sredstvima – kazao je Milički.

Modernizacija općine

– Dom kulture obnovljen je za 5,5 milijuna kuna, projektom “Newlight” modernizirana je javna rasvjeta koja je zamijenjena novom LED rasvjetom, a svoje pametne telefone možete spojiti na besplatni internet zahvaljujući projektu WiFi4U. Također, cijeli kompleks pogona bivše Tehnomehanike početkom ove godine darovan je Općini Marija Bistrica u svrhu stavljanja u funkciju poduzetničke zone, a za darovane upravne zgrade u planu je korištenje u društvene svrhe – izjavio je Milički, dodavši kako se, u sklopu projekta Aglomeracije Zlatar, čiji je nositelj Zagorski vodovod, na području općine planira izgraditi 25,4 kilometra sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda, od čega u prvoj fazi 16,7 kilometara, vrijednosti više od 25 milijuna kuna. Istaknuo je da je Zagorski vodovod nositelj i investicije izgradnje nove vodospreme u Cerinama za potrebe budućeg vodoopskrbnog sustava Globočec i Poljanica, a koja je završena u listopadu.
Na svečanosti je bio i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, koji je čestitao načelniku na kvalitetnim projektima koji se provode u Mariji Bistrici, u vrijednosti od 30 milijuna kuna.

– U ime premijera ističem da smo osigurali značajna sredstva za buduće razdoblje, da će Vlada biti Vlada kontinuiteta, da možemo obećati brzu cestu do Marije Bistrice i nadamo se da će načelnik Milički i njegova ekipa preko 100 milijuna kuna za nadolazeće projekte osigurati iz budućeg razdoblja – zaključio je ministar Pavić.
Vlasta Hubicki, predsjednica Županijske skupštine KZŽ, otkrila je da se raduje svim projektima i svemu onome što se odradilo na dobrobit svih stanovnika Marije Bistrice.

– Posebno se radujem dječjem vrtića, neće više biti intervencija po svim okolnim gradovima i općinama: “Dajte primite našu djecu.” Isto tako, priželjkujem da dječica iz Laza krenu u školu na Lazu i da se obnova Područne škole odvije tako da škola bude spremna, ako ne na početku, onda barem tijekom iduće školske godine – rekla je Hubicki.

Šteta od potresa

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je važnost EU projekata.

– Bez ulaska Hrvatske u Europsku uniju, od ovih pet velikih projekata, Općina bi se mogla postaviti na samo jedan. Kolegice i kolege koji sjede ovdje večeras i rade na europskim projektima, to vrlo dobro znaju – kazao je Kolar i izrazio zadovoljstvo suradnjom Općine Marija Bistrica i Županije.
Također, osvrnuo se na ulaganja u području školstva i saniranje štete koju je nanio potres.

– Osnovna škola je stradala u potresu i procijenjena vrijednost štete iznosi oko 1.500.000 kuna, a to sigurno nećemo stići pripremiti za početak nove školske godine. Međutim, u dogovoru s Općinom, pokušat ćemo dogovoriti da se nastava odvija u vatrogasnom domu. Treba stvoriti sve pedagoške uvjete, no vjerujem da ćemo s Općinom i Ministarstvo to uspjeti riješiti – izjavio je župan i dodao da preko EU fondova pripremaju projektnu dokumentaciju za izgradnju nove osnovne škole, glazbene škole i sportske dvorane.
Predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije, Žarko Tušek, rekao je da on uvijek govori kako je “novac povučen iz europskih fondova – naš novac.”

– Svi ovi projekti koji su danas prezentirani, uspjeh su zajedništva. Želim da u vremenu koje je ispred nas, nastavimo jednakim elanom i entuzijazmom te ljubavi prema Mariji Bistrici i Hrvatskoj – zaključio je Tušek.
U sklopu svečane sjednice, dodijeljene su i općinske nagrade. Povelju je dobio mons. Zlatko Koren, za nesebičnu pomoć i izniman doprinos u promociji općine Marija Bistrica i Svetišta Majke Božje Bistričke. Priznanja općine uručena su Damiru Trutu, poduzeću Tehnix d.o.o., Vesni Tomorad, Josipu Kovačiću, Tihani Car, Robertu Hrenu, Mireli Mikuš, Vladimiru Kurešiću, Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica, KUD-u “Lovro Ježek” i Limenoj glazbi KUD-a “Lovro Ježek”, a zahvalnice općine Stjepanu Petrincu i Zdenki Petković. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba