Osjećaju se posljedice korona krize

Na zagorskoj burzi rada skoro 20 posto nezaposlenih više nego lani

Objavljeno: 10.07.2020. JJ

Krajem lipnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina registrirane su 2602 osobe. U usporedbi sa svibnjem 2020., broj nezaposlenih smanjio se za 2,3 posto, a u odnosu na lipanj 2019. godine, broj nezaposlenih veći je za 19,6 posto. Ukupno su u lipnju iz evidencije nezaposlenih izašle 342 osobe (11,4 posto više nego u lipnju 2019.). Od toga je zaposleno 295 osoba, i to: 276 osoba na temelju zasnivanja radnog odnosa i 19 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti Evidentirano zapošljavanje na temelju radnog odnosa najčešće se realiziralo u prerađivačkoj industriji (60 osoba), pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane (58 osoba), trgovini na veliko i malo; popravku motornih vozila i motocikala (55 osoba) te građevinarstvu (21 osoba). Istodobno je u lipnju 47 osoba izašlo iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga sukladno Zakonu. U evidenciju nezaposlenih prošlog je mjeseca novoprijavljena 281 nezaposlena osoba, što je 17,4 posto manje nego u lipnju 2019. godine, i to: 201 osoba izravno iz radnog odnosa, tri osobe iz drugih poslovnih aktivnosti, 30 osoba iz redovitog školovanja te 47 osoba iz neaktivnosti. S obzirom na djelatnost prethodnog zaposlenja, izravno iz radnog odnosa najviše je osoba došlo iz prerađivačke industrije (56 osoba), obrazovanja (36 osoba), trgovine na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala (20 osoba), zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (20 osoba) te pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (19 osoba).

Prodavači i kuhari

U lipnju su poslodavci prijavili 304 potrebe za radnicima, što je za 24,1 posto više nego u
prethodnom mjesecu, te za 15,8 posto manje u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u prerađivačkoj industriji (78 radnika)trgovini na veliko i malo; popravku motornih vozila i motocikala (40 radnika), zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (39 radnika), pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane (36 radnika) te građevinarstvu (31 radnik).
Najtraženija zanimanja u lipnju bila su: prodavač/prodavačica (26), kuhar/kuharica (21), konobar/konobarica (17), njegovatelj/njegovateljica starijih i nemoćnih osoba (12), čistač/čistačica (12), odgojitelj/odgojiteljica predškolske djece (10), telefonist/telefonistica (10), krovopokrivač/krovopokrivačica (9), instalater/instalaterka grijanja i klimatizacije (9), bravar/bravarica (9), vozač/vozačica teretnog vozila s
prikolicom (8), doktor/doktorica medicine (7).

Potpore HZZ-a

U programima aktivne politike zapošljavanja na početku mjeseca aktivna su bila 654 korisnika. Tijekom mjeseca novouključeno je 20 osoba, a istodobno je iz mjera izašlo 55 osoba. Tako je na kraju lipnja broj aktivnih korisnika mjera 619. Potpore za očuvanje radnih mjesta koristilo je 125 osoba. Podsjetimo, HZZ je uveo potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom kako bi se radnicima zadržala radna mjesta. Provedba mjere započela je 23. ožujka 2020., a potpora se dodjeljivala poslodavcima za ožujak, travanj i svibanj, dok se u lipnju nastavila za prihvatljive sektore čije poslovanje ne može iz objektivnih razloga biti otvoreno ili imaju pad veći od 50 posto, a uzrokovano COVID-19 krizom, čime se nastoji izbjeći otpuštanje radnika iz stvarno pogođenih djelatnosti te nagli ulazak radnika u evidenciju nezaposlenih. Na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a 29. lipnja donesena je i nova mjera “Potpora za skraćivanje radnog vremena”, kojom HZZ i dalje nastoji svoje aktivnosti usmjeravati na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima/sektorima koji su najugroženiji, a također je donesena i Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom za mjesec srpanj, koja se odnosi na mikropoduzetnike.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba