UMJESTO CVIJETA - ČETIRI MALA SOKOLA: Dragici Gajšak iz Tuhlja u tegli na prozoru su se izlegla četiri ptića

POPUT PRAVIH BEBA: “Prvih su dana samo žmirili, a sada već imaju perje i mislim da će uskoro poletjeti”

Objavljeno: 08.07.2020. Jelena Jazbec

– Nikada mi nije palo na pamet da bi se neka divlja ptica mogla gnijezditi na mome prozoru. Lastavica da, ali nešto drugo, nikad si to nisam mislila – kaže nam Dragica Gajšak, koja u tegli na svome prozoru, umjesto sukulenata, ima – četiri mala ptića i ženku sokola vjetruše.

– Na prozoru sam imala standardnu dugačku, usku teglu i unutra posađenu čuvarkuću, odnosno, sukulente. Jednog jutra shvatim da je pola cvijeća izbačeno, kao i dio zemlje te da je unutra jedno jaje. Tako svaki dan po jedno novo jaje, sve dok ih nije bilo pet. Primijetim isto tako da povremeno dolazi ženka sokola vjetruše sjediti na tim jajima. Međutim, kad god bih odmaknula zavjesu, ona bi pobjegla, pa sam odlučila na pola prozora staviti tamnu zavjesu, da me ne vidi, da ja njoj ne smetam. Međutim, ona je i dalje svako malo odlazila, tako da sam mislila da od tih jaja neće biti ništa, jer je češće nisam vidjela, nego što sam je vidjela – govori nam Dragica, koja se ugodno iznenadila kada je prije otprilike dva i pol tjedna u gnijezdu ugledala – četiri ptića.
Ostalo je jedno jaje iz kojeg se ptić nije izlegao, pa ga je “mama” izbacila iz gnijezda.

Hrane se miševima

– Opet je malo sjedila na njima, malo nije, pa sam se bojala da će uginuti jer je tada bilo vani još dosta hladno, ali ne, oni su rasli iz dana u dan. Baš kao i sve bebe, dok su bili skroz mali, prvih dva – tri dana samo su žmirili i “kunjali”, nije ih čak ni hranila. Kasnije im je počela donositi miševe, ispočetka im je trgala hranu u tegli i davala im komadiće, a sada im već donosi i daje cijele miševe. Svakome cijeloga ubaci u kljun. Zvuči grozno, ali tako je – opisuje naša sugovornica sa smiješkom.
Tamna zavjesa je još uvijek postavljena, prozor su joj, kaže, uneredili izmetom, ali nju to ne dira. Pušta ih da žive u miru, a čak im je i pomogla kad su narasli i počeli ispadati iz tegle.

– Jednom kad su bili sami, uzela sam teglu unutra i izbacila gotovo svu zemlju, tako da imaju dovoljno prostora. Sada već imaju pravo perje, čak i sami izlaze i vraćaju se, pa pretpostavljam da će za koji dan poletjeti – opisuje naša sugovornica, koja stanuje u školskoj zgradi u Tuhlju, u dijelu koji je pretvoren u stanove.

Sličila jastrebu

Pitamo je i je li odmah znala o kojoj se ptici radi.

– Meni je sličila na jastreba, ali mi je kolega u školi rekao da je to vjetruša jer je manja od jastreba, a znala sam da je definitivno grabljivica jer se vidi po zavinutom kljunu. Potražili smo fotografije na internetu da bismo potvrdili da se zaista radi o toj ptici, tako da sam praktički prije nego što su se ptići izlegli, znala o čemu se radi – kaže Dragica te dodaje kako se nije informirala o tome kada bi ptice mogle napustiti njen prozor i krenuti u samostalni život.

– Ne znam. Ja sam ih ostavila da ovdje žive u miru i uživaju, iako me kolege zezaju da će mi se iduće godine svi vratiti. Ne znam baš bi li to bilo dobro, pošto planiram promijeniti prozore, ali što sad, ako i dođu, nema problema – zaključuje s osmjehom.
Ptići su, čini se, imali puno sreće što su na svijet došli baš na prozoru jedne ovako drage gospođe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba