HRANA BOGOVA: Svjetski je dan čokolade!

SLAŽETE SE? “Čokolada na mozak i srce djeluje bolje nego ljubljenje”

Objavljeno: 07.07.2020. zagorjeinternational

Jeste li znali da se danas obilježava Svjetski dan čokolade? Naime, prema nekim izvorima, smatra se da je upravo na današnji dan u 16. stoljeću prvi puta stigla u Europu. Iako je Kristofor Kolumbo po povratku sa svog putovanja u Novi svijet donio zrna kakaa, za njihovu je popularizaciju ipak zaslužan španjolski istraživač i konkvistador Hernando Cortés.

Prva tvornica

Kako piše portal Putoholičari, prema legendi, asteški kralj Montezuma priredio je Cortésu, uvjeren da je riječ o reinkarniranom asteškom bogu Quetzalcoatlu, bogat banket na kojem se posluživao i čokoladni napitak. Cortés je potom, uvidjevši da će na njima moći dobro zaraditi, zaplijenio sve plantaže kakaa te je potom 1528. po povratku u domovinu svojim sunarodnjacima donio kakao, opremu i recepturu za spravljanje čokoladnog napitka. Španjolci u početku nisu bili ludi za gorkim napitkom, no postao je popularan nakon što su mu dodali med i šećer od trske te izbacili papar.
Prvu tvornicu čokolade otvorio je François Louis Callier početkom 19. stoljeća u Švicarskoj, a prvi industrijski proizvođač čokolade u jugoistočnoj Europi bila je tvornica Union, koju su 1911. godine u Zagrebu podignuli Julije König sa znanjem i iskustvom u proizvodnji slastica i Slavoljub Deutsch s potrebnim kapitalom. Ujedinjenjem tvornica Union, Bizjak i ostalih manjih proizvođača, nastaje Kraš, današnji lider na regionalnom konditorskom tržištu.

Pozitivni učinci

Čokolada, poznata pod nazivom “hrana bogova”, ima brojne pozitivne učinke, pa tako neki kažu da svakodnevno konzumiranje umjerenih količina čokolade smanjuje rizik od bolesti srca za jednu trećinu, a navodi se i da čokolada na mozak i srce djeluje bolje nego ljubljenje. Dokazano je i da želju za čokoladom ne može zadovoljiti niti jedan drugi slatkiš. Čokolada pospješuje proizvodnju endorfina, koji je poznat i kao hormon sreće, a sadrži i serotonin, hormon koji stabilizira raspoloženje. U čokoladi se još nalaze i teobromin te niska razina kofeina koji daju blagi stimulativni učinak na organizam i raspoloženje. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da će miris čokolade u knjižari povećati prodaju ljubavnih romana za čak 40 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter