VELIKA ANALIZA: Donosimo kako su stranke koje su prešle prag prolazile po zagorskim općinama i gradovima, izjave glavnih aktera izbora, kako su se borili za mandate, tko ide u Sabor

Restart podbacio, HDZ nikad bolji

Objavljeno: 07.07.2020. Alen Brodar

HDZ 66 mandata, a Restart koalicija 41. Velika pobjeda HDZ-a na parlamentarnim izborima. Čak je i u III. izbornoj jedinici, gdje je Restart koalicija očekivala najmanje četiri razlike u mandatima, HDZ osvojio samo jednog manje, odnosno, pet mandata. Nakon 100 posto obrađenih glasova, u III. izbornoj jedinici Restart koalicija je tako osvojila 37,67 posto glasova, HDZ 29,48 posto, Domovinski pokret 6,23, HNS 5,78 posto i Reformisti 5,46 posto glasova. Preračunato u saborske mandate, Restartu ih ide šest, a HDZ-u pet, dok su po jedan mandat osvojili HNS, Domovinski pokret i Reformisti. Valja napomenuti da je na izbore izašlo 45,25 posto, odnosno 157.207 birača od njih 347.415. Nevažećih listića bilo je 2,81 posto.

Pogreška u komunikaciji

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, nositelj liste Restart koalicije u III. izbornoj jedinici zahvalio je prije svega svima koji su izašli na izbore, a pogotovo onima koji su svoj glas dali Restart koaliciji.

– Naravno da nismo zadovoljni rezultatom, ni na razini države, niti u III. izbornoj jedinici, očekivali smo da će to biti dosta bolje. Očigledno smo negdje pogriješili u komunikaciji s ljudima. No, činjenica je da smo i dalje najjača politička opcija u trećoj izbornoj jedinici, da smo u Krapinsko – zagorskoj županiji od sedam gradova pobijedili u njih šest, kao i u još 14 općina. To je veliki politički kapital, koji su ljudi prepoznali. Što se tiče mog mandata, ja sam rekao da ću mandat župana odraditi do kraja, a hoće li me u saborskim klupama zamijeniti Željko Pavić ili Jasenka Auguštan – Pentek, odlučit će stranka – kazao nam je Kolar, iskoristivši pritom priliku da čestita HDZ-u i Andreju Plenkoviću na izbornoj pobjedi.

Upitali smo ga da prokomentira i ostavku Davora Bernardića.

– Mislim da je to nakon ovakvog rezultata logičan potez. Davor je mlad i ambiciozan političar čiji koncept u ovom trenutku nije prošao. Stoga je ostavka sasvim logična – zaključio je Kolar.

Žarko Tušek, predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije, kod krapinskog je Glazbenog paviljona sazvao press konferenciju na kojoj je komentirao pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

– Posebno sam sretan kao nositelj liste na području III. izborne jedinice s osvojenih pet mandata i s jasnim znakom da je upravo HDZ ključna i najjača politička snaga na području Hrvatskog zagorja, Varaždina i Međimurja – rekao je Tušek i dodao:

– Samostalno smo izašli na izbore, samostalno smo ponudili naš program, samostalno smo izašli pred sugrađane. Nismo se “upakiravali” ni u kakve koalicije, jednostavno da vidimo koliko vrijedimo. Izborni rejting HDZ-a s 34 i više posto pojedinačno kao stranke na području Krapinsko – zagorske županije, zalog je za ono što nudimo u godinu dana koja je ispred nas, a to je politika okupljanja oko platforme HDZ-a, oko našeg programa jer smo uvjereni da s ovih pozicija možemo za Krapinsko – zagorsku županiju ponuditi bolje – korektniju, programski ambiciozniju i nadobudniju vlast koja može KZŽ postaviti na poziciju na kojoj ona mora biti. Nije normalno da naša županija zaostaje za susjedima u regiji, a svi znamo tko upravlja njome svih ovih godina – zaključio je Tušek. Za kraj, zahvalio je svim suradnicima, nesebičnim volonterima, kolegama članovima predsjedništva HDZ-a, predsjednicima općinskih i gradskih organizacija te svima koji su izašli na izbore, a pogotovo onima koji su svoj glas dali za HDZ.

Saborski mandati

Gledajući isključivo rezultate, u Sabor bi tako s liste Restart koalicije trebali ući Željko Kolar, Matija Posavec, Barbara Antolić Vupora, Stjepan Kovač, Andreja Marić i Siniša Hajdaš Dončić, koji je kao 14. na listi osvojio čak 14.485 preferencijalnih glasova.

– Imam više od 14.000 glasova, ali ne slavim, žao mi je što je SDP tako loše prošao. Problem postoji u sastavljanju lista, ali ja osobno nisam osjećao energiju i spirit na terenu. Kad to ne osjećate od ljudi, ne može doći do promjena. Nema teorije – rekao je Hajdaš Dončić, a na pitanje je li kriv šef stranke, ističe kako je to kompleksno pitanje.

– Ima tu svega, ima i korone, ima i nesnalaženja. Radio sam nacionalne izbore od 2007. i u SDP-u je bilo nešto što vas je vuklo. Ako smo sada dobili 42 ili 43 mandata, kampanja nije bila dobra – zaključio je predsjednik zagorskog SDP-a.

Kako su funkcije župana i saborskog zastupnika nespojive, umjesto krapinsko – zagorskog župana Kolara u Sabor će dakle ući ili Krapinčan Željko Pavić ili gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, a treba još vidjeti kome će svoj mandat dati međimurski župan Matija Posavec, koji je kao nezavisni na listi osvojio čak 16.379 preferencijalnih glasova.

– Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore i dali mi svoj glas. Osobno sam jako zadovoljan, u okolnostima kada je na izbore izašlo sedam posto manje birača nego na prošle izbore, ja sam osvojio više glasova, više od svih drugih kandidata na svim listama koje su se natjecale u III. izbornoj jedinici. To je svakako obvezujuće, zahvaljujem se na velikoj podršci, zapravo najvećoj u gradu Varaždinu i dakako Čakovcu i čitavom Međimurju koji su me jako podržali. Što se tiče rezultata Restart koalicije, disperzirali su se glasovi centrističkih birača na HNS-ovce i Reformiste, koji su osvojili po jedan mandat. Ispada da je za jedan mandat trebalo osvojiti 8000 glasova, tako da sam ja osobno donio dva mandata, čime moram biti zadovoljan. Prošle izbore svi smo bili zajedno u koaliciji i to bi vam zapravo bilo to što se tiče broja mandata – rekao nam je međimurski župan Posavec.

S liste HDZ-a, u Sabor bi trebali Žarko Tušek, Darko Horvat, Anđelko Stričak, Damir Habijan i Siniša Jenkač.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, iako je HDZ osvojio pet mandata u trećoj izbornoj jedinici, a on je bio na petom mjestu stranačke liste, čini se da će ipak teško do saborskih klupa. Naime, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, zahvaljujući preferencijalnim glasovima, u Sabor ulazi s 14. mjesta.

Borba za preferencijalu

– Drago mi je što je ostvarena tako velika pobjeda HDZ-a, prvenstveno nacionalno, a ni u trećoj izbornoj jedinici jako dugo nije bio tako dobar rezultat. Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore, a pogotovo onima koji su glasali za HDZ. Zahvaljujem dakako i svima koji su na listiću zaokružili moje ime. Čestitam kolegi Jenkaču na osvojenim preferencijalnim glasovima, zasluženo ulazi u Sabor. Istina, malo ostaje žal što s petog mjesta nisam uspio dohvatiti peti HDZ-ov mandat, no apsolutno nema ljutnje. Čestitam još jednom svima – rekao je Zoran Gregurović.

S liste Domovinskog pokreta, u Sabor će nositelj Davor Dretar Drele, a evo što je na Facebooku napisao četvrti s liste, Mladen Ptičar:

– Najprije zahvaljujem svim biračima koji su izašli na izbore, bez obzira za koga su glasali jer izaći na izbore je građanska dužnost. Posebno zahvaljujem biračima koji su svoj glas dali našoj listi broj 9, listi Domovinskog pokreta, a također zahvala i svima koji su mene prepoznali kao svog kandidata. Domovinski pokret, u samo dva tjedna kampanje, rada na terenu u Zagorju i III. izbornoj jedinici, ostvario je zavidni rezultat, postali smo treća najjača opcija, imamo svog saborskog zastupnika, za što su prije svega zaslužni svi naši aktivisti i volonteri, zbog čega im od srca zahvaljujem. Već dan nakon izbora, krećemo dalje. Idemo oformiti stranku Domovinski pokret na terenu jer pokazalo se da bez dobre organizacije, nema zadovoljavajućih rezultata. Pobjednicima izbora na nacionalnoj razini, HDZ-u, čestitam na izbornoj pobjedi, a također čestitam i pobjednicima u Zagorju, SDP-u, uz poruku i HDZ-u i SDP-u da je to takmičenje, za mene prvo, a na sljedećem takmičenju, barem u Zagorju, vjerujem u našu pobjedu, pobjedu Domovinskog pokreta – zaključio je Ptičar.

Sudjelovanje u Vladi

S liste HNS-a u Sabor će najvjerojatnije dosadašnji ministar graditeljstva Predrag Štromar, a veliki doprinos osvajanju mandata dali su zagorski HNS-ovci, najviše predsjednik zagorske organizacije stranke i načelnik Kumrovca, Robert Šplajt.

– Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore, a pogotovo onima koji su podržali HNS i tako nam osigurali mandat u Saboru. Nakon svih negativnosti oko nas i omalovažavanja koja smo doživljavali, bilo nam je vrlo važno da ostanemo parlamentarna stranka i u tome smo uspjeli. Uz mnogo manjih stranaka koje su se izborile za glasove, bilo je teško očekivati nešto puno više, stoga smo zadovoljni ovim jednim mandatom i činjenicom da je Sjever pokazao da ima najjače organizacije stranke u RH. Nadamo se da ćemo ponovno imati prilike sudjelovati u sastavljanju Vlade i tako i dalje imati mogućnost boriti se za budućnost naše djece. Možda javnost to nije najbolje prihvaćala, ali pokazalo se da je HNS u koaliciji s HDZ-om uistinu mnogo pridonio cijeloj Hrvatskoj, a pogotovo našem Zagorju i Sjeveru – kazao nam je Šplajt, čiji je HNS pobijedio i u njegovom Kumrovcu.

Upitan da prokomentira rezultate u III. izbornoj jedinici, Šplajt je rekao da ima iznenađenja, koja to možda i nisu, budući da su neki ušli u kampanju presamouvjereno, ne prepoznajući potencijale birača, kao i tako da su se predizborni programi slabo prezentirali.

– Restart koalicija prvenstveno nije napravila ono što su očekivali. Govorili su o osam, devet, pa čak i najavljivali deset mandata, da bi na kraju s bivšim HNS-ovcem, međimurskim županom Matijom Posavcem, koji im je praktički sam osvojio dva mandata, ukupno osvojili šest mandata. Stranke centra pokazale su da ovdje imaju jaki bazen i to je svakako jedna poruka za ubuduće. Što se pak tiče HDZ-a, čestitam im na rezultatima u ovoj izbornoj jedinici, a pogotovo na nacionalnoj razini, gdje su na čelu s Andrejem Plenkovićem, postigli odličan rezultat – zaključio je Šplajt.

Narodna stranka – Reformisti osvojila je jedan mandat u novom sazivu Hrvatskog sabora. Oni su dobili 5,46 posto glasova birača u III. izbornoj jedinici. Saborski mandat osvojio je šef Reformista Radimir Čačić (37,17 posto ukupnih preferencijalnih glasova za Reformiste), no istaknuo je kako on ipak neće u Sabor, već će njegovo mjesto ispuniti čelnica varaždinskog ogranka Reformista Natalija Martinčević, druga na listi i druga po broju preferencijalnih glasova.

– Sve smo odradili u okviru očekivanja. U jednom trenutku postojala je realna mogućnost da u Sabor uđe i Darko Dujmović u šestoj izbornoj jedinici, no nedostajalo mu je petstotinjak glasova. Reformisti su stranka koja nastaje kao stabilna forma, nama treba stabilizirani lokalni sustav za bolje rezultate, no očito je da utjecaj stabiliziramo – prokomentirao je Čačić, na kraju zahvalivši svim glasačima na izlasku na parlamentarne izbore, posebno onima koji su glasali za Reformiste.

Rezultati po JLS

Ako gledamo samo Krapinsko – zagorsku županiju, evo kako su stranke prošle po svim jedinicama lokalne samouprave:

U Bedekovčini je Restart koalicija osvojila 47,90 posto glasova, a HDZ 29,18 posto. U Budinščini HDZ-u je išlo 44,42 posto, Restartu 23,75 posto, Reformistima 8,50 posto, a Domovinskom pokretu 6,59 posto glasova. U Desiniću je pobijedio HDZ s 43,99 posto, slijede Restart s 34,64 te Domovinski pokret s 7,96 posto glasova. U Donjoj Stubici pobijedio je Restart s 38,73 posto glasova, a slijede HDZ s 25,75, Domovinski pokret s 8,68 posto te BM 365 – Stranka rada i solidarnosti s 8,15 posto glasova. To je i jedina jedinica lokalne samouprave u kojoj je Bandićeva stranka prešla prag, a nositelj liste Luka Grabušić osvojio je 77 preferencijalnih glasova. Za usporedbu, Siniša Hajdaš Dončić tamo je osvojio 517 glasova. U Đurmancu je HDZ osvojio 46,27 posto glasova, slijede Restart s 33,76 te Domovinski pokret s 6,83 posto glasova. U Gornjoj Stubici, Restart je osvojio 28,98 posto glasova, slijedi HNS načelnika Krizmanića s 24,07 posto (Krizmanić je dobio 362 preferencijalna glasa), zatim HDZ s 23,52 posto te Domovinski pokret s 8,22 posto glasova. U Hrašćini je Restart koalicija osvojila 39,81 posto glasova, slijedi HDZ s 33,63 posto, pa Reformisti s 8,00 posto te Domovinski pokret s 6,86 posto glasova. U Humu na Sutli pobijedio je Restart s 47,14 posto, dok je HDZ osvojio 30,89 posto glasova. U Jesenju je najviše glasova osvojio HDZ (46,22 posto), slijedi Restart s 26,57 posto te Stranka s imenom i prezimenom/Pametno/Fokus s 11,00 posto glasova, kojoj je na listi bio načelnik Andrija Ranogajec i koji je dobio 61 preferencijalni glas. U Klanjcu je Restart osvojio 45,41 posto glasova, slijedi HDZ s 26,99 posto i Domovinski pokret s 6,50 posto glasova. U Konjščini su Restart i HDZ dobili identičan broj glasova, svaki po 558 (35,45 posto), a slijede Možemo! S 13,34 i Domovinski pokret s 5,27 posto. U Kraljevcu na Sutli pobijedio je HDZ s 42,36 posto, slijede Restart s 29,18 i Domovinski pokret s 8,10 posto glasova. U Krapini je pobijedio HDZ, s 42,87 posto glasova, pri čemu je gradonačelnik Gregurović osvojio 1366 preferencijalnih glasova. Slijede Restart s 35,37 posto (Željko Pavić osvojio je 466 preferencijalnih glasova) te Domovinski pokret s 5,51 posto. U Krapinskim Toplicama Restart je osvojio 37,63 posto glasova, HDZ 35,96, a Domovinski pokret 6,66 posto. Kumrovec je jedina zagorska jedinica lokalne samouprave u kojoj je pobijedio HNS. Osvojili su 39,61 posto glasova, od kojih je načelnik Šplajt osvojio čak 88,67 posto. Restart koalicija je druga s 28,25 posto, dok je HDZ treći s 18,68 posto. U Loboru je pobijedio HDZ s 53,19 posto glasova, dok je Restart osvojio 29,44 posto. U Maču je Restart osvojio 46,08 posto, a HDZ 34,40 posto. Restart je pobijedio i u Mariji Bistrici, s 39,40 posto glasova. Slijede HDZ s 30,39 posto i Domovinski pokret s 10,26 posto. U Mihovljanu je HDZ osvojio 53,21 posto, a Restart 29,97 posto, dok je u Novom Golubovcu tak omjer 61,15 : 24,22, također u korist HDZ-a. U Oroslavju je pobijedila Restart koalicija s 36,23 posto glasova, slijede HDZ s 30,95, pa Stranka s imenom i prezimenom /Pametno/Fokus s 9,06 posto (Viktor Šimunić osvojio je 169 preferencijalnih glasova, a gradonačelnik Emil Gredičak 405) te Domovinski pokret sa 7,91 posto glasova. U Petrovskom je HDZ osvojio 43,89 posto, Restart 31,78, a Domovinski pokret 5,18 posto glasova. U Pregradi je pobijedio Restart s 43,61 posto, slijede HDZ s 34,26 te Domovinski pokret s 6,21 posto glasova. U Radoboju su, zahvaljujući načelniku Anđelku Topolovcu i njegovoj platformi “Srcem za Zagorje”, pobijedili Reformisti s 30,26 posto glasova (Topolovec je u Radoboju donio njih 393), a slijede HDZ s 29,73 posto te Restart koalicija s 23,53 posto osvojenih glasova.

Srcem za Zagorje

– Hvala vam svima na ukazanom povjerenju! Još jednom se pokazalo da dijeljenjem među samim sobom u Zagorju, gubimo svi. Neki manje, neki više. Platforma “Srcem za Zagorje” čvrsto ostaje na svojem putu i od male, ali vjerne baze, kreće u daljnje pobjede. Možda, indirektno, već i u formiranje većine u Saboru. Vidjet ćemo u danima koji su pred nama. Ostajte mi dobro, glavu gore i uspjehe nemojte mjeriti samo rezultatima na izborima, već ostvarenim projektima koji ostaju za nama. Čestitam svima koji će naše Hrvatsko zagorje predstavljati u Saboru. Za mene su svi pobjednici dok god će to činiti srcem za Zagorje – kazao je Topolovec.

U Stubičkim Toplicama pobijedila je Restart koalicija s 35,79 posto glasova, slijede HDZ s 27,87 posto, Stranka s imenom i prezimenom/Pametno/Fokus sa 7,91 posto, Domovinski pokret sa 7,46 posto te Možemo! Sa 6,74 posto glasova. U Svetom Križu Začretju pobijedio je Restart s 39,47 posto glasova, a slijede HDZ s 35,14 posto te Domovinski pokret s 6,82 posto glasova. Restart koalicija bila je najbolja i u Tuhlju – osvojili su 45,69 posto glasova, naspram HDZ-a s 35,97 posto te u Velikom Trgovišću, gdje su osvojili 39,10 posto glasova. HDZ je u Tuđmanovom rodnom mjestu osvojio 37,35 posto, a Domovinski pokret 8,21 posto glasova. U Zaboku je uvjerljiva bila Restart koalicija s 51,60 posto glasova, dok je HDZ osvojio 24,41 posto, Možemo! 5,82 posto te Domovinski pokret 5,08 posto. U Zagorskim Selima koalicija Restart osvojila je 48,38 posto glasova, slijede HDZ s 16,39, HNS s 15,05 posto te Domovinski pokret s 9,40 posto glasova. Restart koalicija pobijedila je i u Zlatar Bistrici, s 50,61 posto glasova, slijede HDZ s 27,21 posto i Domovinski pokret s 5,71 posto glasova. U Zlataru je također Restart koalicija s osvojenih 45,70 posto glasova bila najbolja, na njihovoj je listi na sedmom mjestu bila gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek (449 preferencijalnih glasova), koja se s pravom nadala saborskom mandatu. Sada će ga malo teže ostvariti, no nije nemoguće.

– Hvala svima vama koji ste svoj glas dali Restart koaliciji, međutim, građani Republike Hrvatske su u većem broju odlučili drugačije. Naša Županijska organizacija je donijela odluku da se preferencijalno radi i glasa za Sinišu Hajdaša Dončića i pokazalo se da se tako može uspjeti. Mislilo se da su ostala mjesta naših kandidata u KZŽ sigurna, međutim, i ovdje smo osvojili manje mandata od očekivanog. Građani su na ovaj način jasno dali do znanja se trebamo preispitati i da SDP treba promjene i novi početak! Sada je vrijeme da SDP preispita dosadašnji put, prizna pogreške te okrene novu stranicu. Čestitke HDZ-u na pobjedi! – napisala je Auguštan – Pentek na Facebooku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba