Počela je akcija oralne vakcinacije lisica na području Hrvatske

“Pse i druge kućne ljubimce držite pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima”

Objavljeno: 07.07.2020. zagorjeinternational

Na području Republike Hrvatske, 6. je srpnja započela proljetna akcija oralne vakcinacije lisica, čiji je cilj polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće, iskorijeniti bolest na području Hrvatske. Program oralne vakcinacije lisica, većinski financiran iz EU fondova, od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta, ukupna količina mamaca bit će distribuirana tijekom pet radnih dana, pri čemu se započinje 6. srpnja 2020. s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH.

Provedba programa

Oralna vakcinacija lisica kompleksan je projekt koji uključuje suradnju brojnih državnih tijela, a osobito tijela nadležnih za veterinarstvo i lovstvo te javno zdravlje i zahtjeva punu suradnju i informiranost javnosti. U provedbi programa kroz odstrel lisica te njihovu dostavu u ovlaštene veterinarske organizacije, kao i dostavu uginulih divljih životinja ili divljih životinja stradalih u prometu, važnu ulogu imaju lovačka društva i građani. Cijeli projekt ima značajnu regionalnu komponentu te zemlje u okruženju RH bez statusa slobodnog od bjesnoće (Mađarska, Srbija, Crna Gora te BiH) tijekom 2020. godine provode oralnu vakcinaciju lisica polaganjem mamaca avionima dva puta godišnje. Provedba oralne vakcinacije lisica rezultirala je padom broja slučajeva bjesnoće u populaciji životinja, pa je tako posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen 2014. godine.

Mamci u prirodi

Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati te nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće. Ipak, pozivaju se građani da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja, pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom.
Detaljnije informacije o oralnoj vakcinaciji lisica u 2020. godini dostupne su na internetskim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane www.veterinarstvo.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter