[FOTOGALERIJA] Stogodišnjica Družbe Kćeri Milosrđa, župno proštenje i 6. Zavjetno hodočašće kuburaša

DVODNEVNI PROGRAM: Brojni hodočasnici proteklog vikenda pohodili Svetište Majke Božje Vinagorske

Objavljeno: 07.07.2020. jelenajazbec

Posebno svečana bila je ovogodišnja proslava župnog proštenja u Svetištu Majke Božje Vinagorske. Vjerski program započeo je već u subotu, kada je u vinagorskom samostanu otvorena izložba “Stoljeće ljubavi i milosrđa“, u sklopu devetodnevnog programa župne proslave stote obljetnice Družbe Kćeri Milosrđa, a koja je prethodno bila postavljena u Blatu, prigodom otvorenja proslave stogodišnjice Družbe u listopadu 2019. Družbu je 4. listopada 1920. godine osnovala bl. Marija Propetog Isusa Petković, a časne sestre su na Vinagoru došle 1935. godine i ostale sve do 2006. Povodom tog važnog jubileja, nakon svete mise, u cinktoru crkve je prije otvorenja izložbe održan prigodni duhovno – meditativni program na temu svetog života bl. Marije, koji su pripremile djevojke iz župa Vinagora i Marinci. U prostorijama samostana vjernici su potom mogli razgledati izložbu.

Prve nedjelje

Bogat vjerski program nastavljen je idućeg dana, kada su već od jutarnjih sati s vinagorskog brega odjekivali gromoglasni pucnjevi kubura. Naime, tradicionalno prve nedjelje u srpnju Župa Vinagora, po starom kalendaru, slavi svog titulara, Pohod Blažene Djevice Marije, a ovog puta ta je velika proslava povezana sa šestim Zavjetnim hodočašćem kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, koje se zbog epidemiološke situacije nije, kao prethodnih godina, moglo održati na Uskrsni ponedjeljak.

Vjernici su se okupili kraj kapele sv. Barbare, da bi tron Majke Božje Vinagorske, koji su nosili članovi Kuburaškog društva “Vinagorska kubura“, ispratili do župne crkve, u velikoj procesiji u kojoj su sudjelovali Vinagorska limena glazba, kuburaška društva, DVD Vinagora, hodočasnice odjevene u narodne nošnje – članice Molitvenog vijenca Kraljice obitelji iz Zagreba, kao i članice Društva sv. Elizabete.

Mons. Juraj Batelja

Svečano misno slavlje na otvorenom predvodio je mons. Juraj Batelja, kanonik i postulator kauze bl. Alojzija Stepinca, koji se u dojmljivoj i dirljivoj propovijedi prisjetio svoje dugogodišnje povezanosti s Vinagorom preko brojnih svećenika rodom iz tog kraja, između ostaloga, i preko vlč. Ivana Vukine, najistaknutijeg svećenika u povijesti te župe. Govorio je mons. Batelja i o životu bl. Alojzija Stepinca, napose se spominjući brojne ratne hrvatske i srpske siročadi koja je zahvaljujući Stepincu zbrinuta, a za dio te dječice skrbile su i časne sestre na Vinagori te u Velikom Taboru.
Svečano je misno slavlje tradicionalno završilo obilaskom oltara Majke Božje Vinagorske, uz pjevanje marijanskih pjesama, a program je potom preseljen na terasu samostana, gdje je za hodočasnike pripremljena okrjepa.

Najnovije po kategorijama

OD 23. LIPNJA: Pješaci će moći prolaziti nadvožnjakom, teretni promet preusmjerit će se novoizvedenom dionicom spojne ceste, a evo koji su obilazni pravci za ostala vozila

GRAĐANI SE MOLE ZA RAZUMIJEVANJE: Zbog radova na spojnoj cesti Zabok – Krapina, idući tjedan se za sav motorni promet zatvara nadvožnjak Lepajci

OD 23. LIPNJA: Pješaci će moći prolaziti nadvožnjakom, teretni promet preusmjerit će se novoizvedenom dionicom spojne ceste, a evo koji su obilazni pravci za ostala vozila

Objavljeno: 18.06.2021. AB
“Za vrijeme pandemije dobar dio gospodarstva nije mogao disati punim plućima – dobro je iskoristiti ovakve prilike, da damo mogućnost izlagačima da se predstave i da nešto prihoduju“
BRAVO! Zlatarski mališani tijekom cijele su školske godine pomagali napuštenim životinjama – prikupljali donacije, a neki su čak i volontirali u Skloništu “Luč Zagorja”

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter