Projekt Udruge za prevenciju ovisnosti "Moji dani"

POVRATAK U SVAKODNEVICU: Rehabilitirani ovisnici školuju se u SŠ Bedekovčina i POU Krapina, uče pisati životopis i informiraju se o mjerama aktivne politike zapošljavanja

Objavljeno: 04.07.2020. zagorjeinternational

Udruga za prevenciju ovisnosti, pomoć ovisniku, povremenom uzimatelju opojne droge i obitelji “Moji dani” iz Đurmanca provodi trogodišnji projekt resocijalizacije ovisnika pod nazivom “Zaslužujem znanje”, sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Aktivnosti projekta usmjerene su ovisnicima o alkoholu, drogi, kocki i novim tehnologijama, kao socijalno osjetljivoj i marginaliziranoj skupini, s ciljem njihovog školovanja i pronalaženja zaposlenja u svrhu poboljšanja kvalitete života i socijalnog uključivanja po završetku tretmana u terapijskoj zajednici. U projekt je uključeno 40 rehabilitiranih ovisnika o alkoholu, drogi, kocki i novim tehnologijama iz cijele Hrvatske, u dobi od 20 do 48 godina na godišnjoj razini. Resocijalizacija ovisnika ključni je dio programa jer se ona provodi u trenutku kada se korisnik vraća u sredinu iz koje je otišao kao ovisnik, a u nju se vraća kao apstinent, s novim identitetom i povećanom samosviješću. Tijekom programa rehabilitacije, ovisnici su usvojili standarde kvalitetnijeg života, a kako bi osnažili želju za apstinencijom, potrebno ih je dodatno motivirati usvajanjem novih znanja i vještina.

Interaktivne radionice

Veliki problem za rehabilitirane ovisnike manjak je radnog iskustva, nedostatak obrazovanja te općenito socijalnih vještina. Ciljevi projekta su stoga educirati i motivirati rehabilitirane ovisnike o drogi, alkoholu, kocki i novim tehnologijama, kao socijalno isključenu i marginaliziranu skupinu, za pojedina zanimanja kao što su viličar, računalni operater i rukovatelj posebnim alatima. Školovanje za viličara odvija se u Srednjoj školi Bedekovčina – u sklopu programa obrazovanja odraslih, a školovanje za računalnog operatera i rukovatelja posebnim alatima provodi se u Pučkom otvorenom učilištu Krapina. U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Krapina, cilj je korisnike educirati o mjerama aktivne politike zapošljavanja te ih potaknuti na samozapošljavanje i zapošljavanje kroz socijalno poduzetništvo. U terapijskoj zajednici putem edukativnih i interaktivnih radionica korisnike se educira o načinima pisanja životopisa, zamolbi za posao i korištenju elektroničkih medija i platformi za traženje poslova, o adekvatnom načinu predstavljanja poslodavcu, educira ih se i uvježbava za adekvatnu primjenu socijalnih i životnih vještina te kako kvalitetno organizirati i strukturirati slobodno i radno vrijeme. Uz već spomenute, partner na projektu je i Gradsko društvo Crvenog križa Krapina.

Dugoročna promjena

– Izravnim korisnicima nastojimo pružiti priliku da povećaju svoje šanse za zaposlenjem, postanu konkurentni i nađu svoje mjesto na tržištu rada. Dugoročna promjena koja se postiže ovim projektnim prijedlogom, jest poboljšanje kvalitete života socijalno osjetljive skupine i motivacija za dugotrajnom i stabilnom apstinencijom uz povećanje razine samopouzdanja i samopoštovanja, što sve rezultira kvalitetnom društvenom reintegracijom – kažu iz Udruge “Moji dani”.
Terapijska zajednica u Đurmancu s radom je počela u ožujku 2003. godine, a njezin je cilj psihosocijalna rehabilitacija i reintegracija korisnika u normalan život. Kontinuirano od osnutka Udruge provode se projekti prevencije ovisnosti i resocijalizacije ovisnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba