DND Zabok lipanj posvetio ekološkoj edukaciji djece

Mališani osmislili tri eko akcije, posjetili reciklažno dvorište i proveli zanimljiv eksperiment s ostacima hrane

Objavljeno: 04.07.2020. zagorjeinternational

Članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok tijekom lipnja su se bavili proučavanjem teme “Održivi razvoj i 17 globalnih ciljeva održivog razvoja”.
Voditeljice Jana Borovčak, Neda Novosel i Jasenka Borovčak provodile su interaktivne radionice koje su dodatno obogaćene temama odgoja za volontiranje i osmišljavanjem volonterskih akcija usmjerenih održivom razvoju, a održane su u suradnji s osnovnim školama dr. Jure Turića iz Gospića i Eugena Kumičića iz Slatine te njihovim društvima “Naša djeca”. Kroz radionice, djecu se osvješćivalo da su za održivi razvoj važne tri komponente – a to je ravnoteža između gospodarskih, društvenih i okolišnih zahtjeva.

Rijeka Krapinica

Djeca su predložila i nekoliko akcija u koje bi uključili ostalu djecu i građane Zaboka te u široj javnosti osvijestili važnost održivog razvoja i međusobne suradnje i partnerstva. Jedna od osmišljenih akcija nosi slogan “Smeće u rijeci pluta dok ga riba ne proguta”, s ciljem čišćenja rijeke Krapinice i njezine okolice, zatim “Drvo posadi i ljepši okoliš izgradi”, s ciljem sadnje drveća na području vodospreme u Zaboku i akcija “Staro u novo – novi proizvod napravi i uređenje obavi!”, s ciljem uređenje malog parka, reciklirajući stare predmete te sadeći cvijeće i zelenje. Tijekom lipnja obilježili su i nekoliko važnih datuma vezanih uz održivi razvoj i dječja prava – Svjetski dan zaštite okoliša 5. lipnja, Svjetski dan oceana 8. lipnja, Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada 12. lipnja te Dan održive gastronomije 18. lipnja.

Uzgoj hrane

U sklopu projekta posjetili su i reciklažno dvorište koje se nalazi u općini Bedekovčina, a napravljen je i eksperiment s ostacima hrane, odnosno povrća i voća, pa su iskorišteni ostaci mrkve, celera, zatim slanutak i paradajz, koštice višnje, trešnje, jabuke i limuna, začinsko bilje. Dijelovi povrća, voća koje inače bacamo namočeni su i ostavljeni na vlažnom da puste korijenje ili proklijaju te su ih zatim djeca presadila u zemlju. Na taj način im se pokazalo kako se u vlastitom domu može uzgojiti hrana i ujedno pozitivno utjecati na okolinu. Djeca Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća tijekom ljetnih praznika i dalje će se baviti temom održivog razvoja, dječjih prava, aktivne dječje participacije i odgoja za volontiranje. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba