Objekt je uređen i prilagođen, a već su zaposlene i dvije socijalne radnice

“NOVI POČETAK”: Ove jeseni Krapinsko – zagorska županija trebala bi dobiti Sklonište za djecu i odrasle osobe žrtve obiteljskog nasilja

Objavljeno: 03.07.2020. admin

U Klanjcu je održana press konferencija na temu uređenja sigurne kuće za žene žrtve nasilja u Krapinsko – zagorskoj županiji, o kojoj je govorio župan Željko Kolar.

– Zadovoljstvo mi je što mogu obznaniti da je, nakon što smo prošle godine sklopili Sporazum o suradnji na projektu Sklonište za djecu i odrasle osobe i žrtve obiteljskog nasilja, koji smo nazvali “Novi početak”, Krapinsko – zagorska županija zajedno sa županijskim Društvom Crvenog križa našla objekt koji će služiti kao sigurna kuća, da smo s vlasnikom objekta potpisali ugovor na pet godina za korištenje, da smo ga kompletno nanovo uredili i prilagodili potrebama žrtava nasilja, pogotovo onog sigurnosnog dijela, i da smo u tu svrhu u 2019. i u 2020. godini uložili 900 tisuća kuna te da, s obzirom na novi natječaj koji je sada otvoren u Ministarstvu demografije, 15. srpnja na sjednici Županijske skupštine idemo u formiranje ustanove koja će upravljati sigurnom kućom – rekao je župan Kolar, koji je građanima uputio i svojevrsnu ispriku što se u projekt nije išlo ranije tijekom njegovog sedmogodišnjeg mandati, ali, kazao je, bilo je niz objektivnih i subjektivnih razloga za to.

– Velika je to stvar za eventualne žrtve nasilja da u svojoj županiji imaju sigurno mjesto, no, tu je dakako želja da se taj prostor koristi što manje, što bi značilo da smo kao društvo shvatili da moramo imati nultu toleranciju na bilo kakav oblik fizičkog i psihičkog zlostavljanja i da takav stav treba proklamirati svaki dan, svatko u svojem privatnom i poslovnom životu – istaknuo je Kolar.

10-15 korisnika

Kako je otkrila zamjenica župana Jasna Petek, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2019. godini na području Krapinsko – zagorske županije prijavljena su 263 kaznena djela na štetu djece i obitelji, što predstavlja povećanje od 52 posto u odnosu na prethodnu godinu. Isto tako, evidentirano je 337 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, gdje je pak vidljivo smanjenje od 20 posto. Na godišnjoj razini, prema ocjeni centara za socijalnu skrb KZŽ, godišnje postoji potreba za smještaj u sigurnu kuću za od 10 do 15 korisnika.
– Mi smo jedna od šest županija koja sklonište još nema, stoga se Krapinsko – zagorska županija prijavila na Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga na natječaj za unaprjeđenje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije, no, s obzirom na to da je u trenutku objavljivanja tog poziva prije nekoliko mjeseci jedini mogući prijavitelj mogla biti organizacija civilnog društva, zamolili smo Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije da bude prijavitelj u cijelom tom procesu, a da smo mi kao Županija partner i da zajedno pripremimo projekt. Projekt smo nazvali “Novi početak”, međutim, prijave na natječaj vršile su se metodom “najbržeg prsta” i u tom postupku nijedna od šest županija nije ušla i njezina prijava nije prihvaćena. Nakon toga smo, bez obzira što nismo prošli, krenuli u postupak odabira objekta, iznajmili smo kuću i adaptirali je, te smo trenutno u iščekivanju da dobijemo minimalne uvjete za početak rada, a koje dodjeljuje resorno Ministarstvo. Nadležno Ministarstvo objavilo je i novi ograničeni Javni poziv, “Osiguravanje sustava podrške za žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji” iz Europskog socijalnog fonda, u okviru kojeg Županija može biti prijavitelj. Stoga sada pripremamo novi projekt u kojem smo mi prijavitelji. No, bez obzira na ishod tog natječaja, za koji ne sumnjamo da će biti povoljan, nastavljamo sa svim našim aktivnostima vezanima uz početak rada sigurne kuće jer je u županijskom proračunu u 2019. godini osigurano 200 tisuća kuna, a u ovoj godini još 700 tisuća kuna za opremanje, za rad dviju djelatnica koje su već od veljače zaposlene na tom projektu te da, s obzirom na to da smo kuću opremili i da očekujemo minimalne uvjete, na jesen počnemo s radom – otkrila je Petek.

Po svim pravilima

Davor Šimunović, ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ, zahvalio je Županiji na odličnoj suradnji.
– Kao što je rečeno, do sada je odrađeno 95 posto, dakle, gotovo 100 posto tog dijela. Kuća pod najam, kapaciteta za osam osoba i možda još koji dodatni za koje dijete. Sklonište je uređeno po svim pravilima i uvjetima i sad očekujemo ishodovanje dozvole. Zaposlene su dvije socijalne radnice, uspostavljeni su brojni kontakti s drugim kućama, u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, a tu je i sigurna kuća u Zagrebu koja definitivno svima treba biti uzor. Naravno, moja je želja da bude što manje žrtava obiteljskog nasilja – zaključio je Šimunović. (jj, rc) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba