I ove godine KZŽ dodjeljuje priznanja za volontere i volontersku akciju godine

“Volonteri su ogledalo društva, a ovo je naš način da im kažemo hvala”

Objavljeno: 02.07.2020. zagorjeinternational

U Centru za mlade i nezavisnu kulturu Krapinsko – zagorske županije u Zaboku u četvrtak je održana konferencija za medije na temu Javnog poziva za prijavu kandidata i kandidatkinja za dodjelu županijskih priznanja “Volonter/ka godine” i “Volonterska akcija godine” za 2019. godinu.

Do 15. srpnja

Javni poziv otvoren je od 4. lipnja do 15. srpnja, a prijedlog mogu uputiti organizatori volontiranja, ali i korisnici organiziranog volontiranja. Svaki prijavitelj može podnijeti najviše dvije prijave po kategoriji. Sve obrasci nalaze se na internetskim stranicama Krapinsko – zagorske županije, a pisani obrasci mogu se podići u županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade.

– U prvom krugu povjerenstvo analizira pristigle prijave i donosi određuje finalist i finalistice samog javnog poziva. Finalisti i finalistice će biti objavljeni na internetskim stranicama Krapinsko – zagorske županije, medija, društvenih stranica. U užem krugu izbora građani će moći putem mrežne stranice u elektronskom natjecanju odlučiti tko će ove godine biti volonter/volonterka godine te koja će biti volonterska akcija godine. Nakon online glasovanja, župan donosi odluku i najesen bi se trebalo održati javno dodjeljivanje priznanja – rekla je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je istaknula i važnost volonterskog rada i angažmana volontera.

– Volonterima na ovaj način želimo dati doprinos te podići svijest o tome kako je važno razvijati volonterstvo i kako je vrlo važno aktivno uključivanje osoba i skupina u društvena zbivanja u zajednici – rekla je Petek.
Županijska priznanja dodjeljuju se u dvije kategorije za volontera/volonterku godine – u kategoriji mladih od 15 do 30 godina i u kategoriji odraslih od 31 godine nadalje, a od 2017. godine je na inicijativu civilnih udruga i Volonterskog centra dodana volontersku akcija godine.

Izazovna vremena

Nikolina Bertol, predstavnica Volonterskog centra “Volontirajmo” i Mreže Udruge Zagor rekla je kako joj je drago da će se i ove godine dodijeliti priznanja volonterima.
– Na taj način pokazat ćemo javnosti što volonteri rade i kako daju velik doprinos društvenoj zajednici – rekla je Bertol.
Lorena Martinić, dobitnica prizanja za najvolonterku godine za 2018. godine, putem videopoziva poručila je kako je zahvalna i počašćena što su ljudi glasali baš za nju.
– Volonterski rad iziskuje puno odricanja, ulaganja sebe, slobodnog vremena, a ovaj način daje veliki poticaj i priznanje da daljnji rad – rekla je Martinić.
Župan Željko Kolar zahvalio je volonterima i naglasio kako su oni angažirani u izazovnom vremenu u kojem se ljude procjenjuje po materijalnom, a trebalo bi biti obratno.

– Volonteri su ogledalo društva, daju nam nadu da mi kao država možemo biti ravnopravni sa svim drugim razvijenim europskim državama. Otvaraju nove puteve, šire vidike. Oni su samozatajni ljudi, ne žele pažnju javnosti, ne očekuju ništa od zajednice, a mi im jedino možemo reći veliko hvala – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter