U Humu na Sutli nastavljene aktivnosti u sklopu projekta "Prevencija i liječenje demencije"

Polaznici uživali u predavanju doktorice Sanje Kovačić, a onda se okušali i u vježbanju s fizioterapeutom Ivanom Žerjavom

Objavljeno: 02.07.2020. admin

U Humu na Sutli u ponedjeljak su nastavljene aktivnosti u sklopu projekta “Prevencija i liječenje demencije”. Na veliko oduševljenje polaznika, predavanje je ponovo održala doktorica Sanja Kovačić, koja radi na Odjelu neurologije u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, a poznata je po svom predanom volonterskom radu, po čemu je poznata diljem Hrvatske. Doktorica je polaznicima već održala dva predavanja te je svako od njih bilo ispunjeno zanimljivim kvizovima i igrama. U posljednjem je predavanju pod nazivom “Dijagnostička obrada demencija” doktorica pobliže pojasnila na koje se sve načine može dijagnosticirati demencija kod oboljele osobe te koje se sve metode, testovi i pregledi koriste u te svrhe. Također, polaznici predavanja imali su prilike kroz videosnimku, a kasnije i na vlastitom primjeru, vidjeti kako izgleda prvi pregled i testiranje oboljele osobe kod koje se sumnja na demenciju. Nakon predavanja, uslijedila je kratka okrjepa prilikom koje su se polaznici kroz fotografije prisjetili svih dosadašnjih aktivnosti.

Prilagođene vježbe

U sklopu radionice vježbanja s fizioterapeutom Ivanom Žerjavom u trajanju od 60 minuta, polaznici imaju prilike isprobati vježbe prilagođene osobama starije životne dobi, a ovog puta one su se izvodile uz pomoć stolca. Takve su vježbe korisne za održavanje samostalnosti i izvođenje svakodnevnih aktivnosti, te kako bi se održao volumen mišićne mase, ojačale kosti, smanjili bolovi u kralježnici i zglobovima te smanjio rizik od pojave bolesti demencije. Zahvaljujući stručnom vodstvu i savjetima fizioterapeuta, od početka projektnih aktivnosti, polaznici primjećuju pomak u svojoj fizičkoj spremi, kako sami svjedoče.

Podizanje informiranosti

Inače, kroz ovaj će se projekt održati ukupno 20 predavanja i 20 radionica, a sve u svrhu podizanja informiranosti i znanja o sprečavanju pojave bolesti, samom razvitku i liječenju demencije te pružanju adekvatne skrbi i pomoći oboljelim dementnim osobama. Rezultat provedenog projekta bit će povećanje kvalitete liječenja dementnih osoba te njihova bolja njega i skrb, kao i usporavanje rasta broja oboljelih osoba zahvaljujući predavanjima sa savjetima o preventivnim mjerama. Ciljane skupine su osobe starije životne dobi, zatim osobe koje boluju od nekog oblika demencije, članovi njihove obitelji te njegovatelji i osobe koje vode brigu i pružaju skrb takvim bolesnicima.
Pozivaju se svi zainteresirani, neovisno o području gravitiranja i dobi, da sudjeluju u nadolazećim aktivnostima. Za polaznike predavanja i radionica s područja Huma na Sutli organiziran je besplatan prijevoz. Raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije bit će redovito objavljivane na internetskoj stranici Općine Hum na Sutli te na Facebook stranici “Prevencija i liječenje demencije“. Sva su predavanja i radionice besplatne. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter