Rezultati istraživanja transparentnosti proračuna

Za KZŽ posebna pohvala, a “odličan” uz nju dobilo još šest zagorskih gradova i 15 općina – Kraljevcu na Sutli jedinica

Objavljeno: 01.07.2020. Alen Brodar

Institut za javne financije predstavio je rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Krapinsko – zagorska županija i ove je godine posebno pohvaljena od strane Instituta za javne financije, sa Šibensko – kninskom, Varaždinskom i Zadarskom županijom, koje su u svim dosadašnjim ciklusima objavile svih pet proračunskih dokumenata.

Puno petica i četvorki

Odličnom ocjenom ocijenjeno je šest zagorskih gradova – Klanjec, Krapina, Oroslavje, Pregrada, Zabok i Zlatar, dok Donja Stubica ima ocjenu 4. Od općina, peticu su dobile Bedekovčina, Budinščina, Desinić, Đurmanec, Hrašćina, Hum na Sutli, Kumrovec, Lobor, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Radoboj, Stubičke Toplice, Tuhelj i Zlatar Bistrica. Četvorkom su ocijenjeni Gornja Stubica, Jesenje, Konjščina, Krapinske Toplice, Novi Golubovec i Sveti Križ Začretje, dok je trojku dobila Općina Zagorska Sela. Ocjenu dva dobile su općine Petrovsko i Veliko Trgovišće, dok je samo jedna općina dobila jedinicu – Kraljevec na Sutli. Ocjene, dakako, nisu kao u školi i zapravo predstavljaju broj objavljenih dokumenata, pa tako ima i gora ocjena od jedinice – nula, a dobilo ju je sedam hrvatskih općina.

– Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,1 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. godinu, kada je iznosila prosječnih 1,8. Naravno, sama objava dokumenata, ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava – ističu u Institutu.

Interaktivna karta

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama, a možete je pogledati OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba