Nositelj liste HDZ-a u III. Izbornoj jedinici Žarko Tušek i 5. na listi, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, obišli su Đurmanec

“Ovo je zagorska općina s možda najvećim brojem investicija uz podršku naše Vlade – govorimo o više od 50 milijuna kuna“

Objavljeno: 01.07.2020. zagorjeinternational

Predsjednik zagorskog HDZ-a te nositelj liste stranke za treću izbornu jedinicu Žarko Tušek i peti na listi, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, u sklopu predstavljanja programa “Sigurna Hrvatska”, u srijedu su obišli općinu Đurmanec. Zahvalivši načelniku Damiru Beloševiću na potpori koju daje kandidatima s liste HDZ-a, Tušek je naglasio:

– Uistinu su impresivne stvari koje smo kao Vlada RH, naravno u partnerstvu s načelnikom i njegovim Upravnim odjelom, uspjeli ovdje realizirati. Gledajući brojke unatrag nekoliko godina, ovo je općina na području Krapinsko – zagorske županije s možda najvećim brojem investicija uz podršku naše Vlade, a govorimo o 50, možda i više milijuna kuna, ako svim investicijama pridodamo kapitalne projekte koje su Hrvatske vode ovdje realizirale na području Općine Đurmanec, na retenciji Smiljanova graba. Gradili smo vrtić, energetski smo obnovili školu, gradili smo nerazvrstane ceste, a tu je i niz drugih kapitalnih projekata realiziranih uz partnerstvo s jedinicom lokalne samouprave – kazao je Tušek, dodajući da je to ta “Sigurna Hrvatska o kojoj govore.

Nastavak jednakim tempom

– To je taj prostor koji se otvara jedinicama lokalne samouprave poput Općine Đurmanec, ako uz sebe imaju partnerstvo Vlade RH, koja stvara novu vrijednost, a onda tu vrijednost transferira jedinicama lokalne samouprave. U vremenu koje je ispred nas, nastavit ćemo jednakim tempom prema naprijed. Kapitalni projekti ovdje u Đurmancu koji su ispred nas, uz mega projekt elektrifikacije pruge od Zaboka do Krapine pa do slovenske granice, jesu prije svega rekonstrukcija državne ceste D207, rješavanje situacije s rotorom u Đurmancu i to u roku od dvije do tri godine, kako bi se sav teretni promet koji dolazi s područja Huma na Sutli kroz Đurmanec oslobodio i kako bi ljudi imali adekvatan standard i uvjete života ovdje u centru Đurmanca – rekao je Tušek i zaključio:

– S tim smo projektom već u visokoj fazi realizacije i veselim se što je on u našem katalogu projekata, našeg programa “Sigurna Hrvatska” za sigurno Hrvatsko zagorje, a i u odluci je hrvatske Vlade sa sjednice u Krapini.

Načelnik Damir Belošević potvrdio je Tušekove riječi.

– U zadnje četiri godine, u mandatu Vlade Andreja Plenkovića, u Đurmanec je uloženo više od 50 milijuna kuna. Jedan značajni dio tih sredstava uložen je u zaštitu voda, što uvelike daje sigurnost centru Đurmanca koji je prije 30-ak godina bio poplavljen. Ono što je također važno reći je da se na svakom koraku uređuje komunalna infrastruktura, poput sanacije klizišta, asfaltiranja nerazvrstanih cesta, a u tijeku su investicije od 17,5 milijuna kuna za rekonstrukciju nadvožnjaka, izgradnju spojne ceste u Macelju Gornjem i kao kapitalni projekt ove Vlade, izgradnja dječjeg vrtića – kazao je općinski načelnik.

Zoran Gregurović dodao je pak da su Đurmanec i Krapina povezani, ne samo kroz promet, nego i kroz gospodarstvo i sve druge vidove života.

Drugi trak autoceste

– Jedni bez drugih ne možemo i trebamo surađivati. Ono što mi je posebno drago je da su, osim nekih zajedničkih projekata koje realiziramo kroz zajedničke službe koje organiziramo i na području grada Krapine i općine Đurmanec, u tijeku značajni infrastrukturni projekti na objektima, na nekadašnjoj Zagorskoj magistrali koja je izgrađena 60-ih godina prošlog stoljeća. S obzirom na to da od tad nije ulagano, ti su objekti, nadvožnjaci i mostovi bili već dosta dotrajali, u lošem stanju i vidimo da se nakon prošle godine Krapina, ove godine radi Đurmanec. To je važno da bi moglo dugoročno funkcionirati. Ono što je još važnije je izgradnja drugog kolnika autoceste Zagreb – Macelj upravo između Krapine i Đurmanca gdje to fali. Nakon odluke Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Plenkovića na sjednici održanoj u Krapini, kada je donijeta odluka da se kreće u izgradnju drugog kolnika, važno je reći da je nekoliko milijuna kuna vrijednost projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko – pravnih odnosa i svih onih pripremnih radnji da bi se to pokrenulo. Ono što znamo je da je projektna dokumentacija pri kraju, da su imovinsko – pravni odnosi riješeni, da je studija utjecaja na okoliš pri kraju i uskoro će se moći ići na građevinsku dozvolu i nakon toga kreće projekt čija je vrijednost procijenjena na 330 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Rekao je i da je riječ o projektu od doista velike važnosti, zbog ljetnih mjeseci kada nastaju čepovi na autocesti Zagreb – Macelj, kada se promet preusmjerava kroz usko grlo ovdje u Đurmancu i kroz sam centar Krapine.

– To će sigurno doprinijeti ne samo sigurnosti u Đurmancu i Krapini, već i značajnom rasterećenju prometa kroz naše lokalne samouprave – zaključio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba