INTERVJU: Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić

“Ono što program ‘Sigurna Hrvatska’ zapravo sadrži, jest sigurnost za radna mjesta. U sljedeće četiri godine prosječna plaća porast će na 7600 kuna, dok će minimalna plaća biti najmanje 4250 kuna”

Objavljeno: 01.07.2020. zagorjeinternational

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA: Stambeno je zbrinuto 27 stradalnika iz Domovinskog rata, a za isplatu stambenih kredita i financijskih potpora utrošeno je 2,7 milijuna kuna. Za sve programe i projekte Ministarstva utrošeno je 9,9 milijuna kuna

Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja i 13. na listi Hrvatske demokratske zajednice u III. izbornoj jedinici, Nevenka Benić, s ponosom ističe kako je jedno od najvećih ostvarenja njenog Ministarstva u ovom mandat donošenje novog Zakona o hrvatskim braniteljima. Ističe kako je to posebno važno zbog vraćanja stečenih prava. O toj temi, ali i položaju hrvatskih branitelja na području Krapinsko – zagorske županije te angažmanu u dosadašnjem tijeku kampanje i programu HDZ-a s kojim se ide pred birače, razgovarali smo s državnom tajnicom.

Ne možemo započeti razgovor, a da se ne dotaknemo aktualnog Zakona o hrvatskim braniteljima. I sami ističete da je donošenje tog zakona nešto što vas ispunjava ponosom i zadovoljstvom?

Tako je. Ono na što sam posebno ponosna, jest donošenje novog Zakona o hrvatskim braniteljima kojim smo vratili ukinuta i zaštitili stečena prava te omogućili hrvatskim braniteljima rad uz mirovinu. Na ovaj način sigurno i ponosno nastavljamo
svi zajedno skrbiti za hrvatske branitelje kako bi dostojanstveno živjeli u Hrvatskoj i imali sigurnu budućnost. Ovdje svakako moram naglasiti i neke od brojki za Krapinsko – zagorsku županiju, koje jasno pokazuju kako brinemo za hrvatske branitelje. Stambeno je zbrinuto 27 stradalnika iz Domovinskog rata, a za isplatu stambenih kredita i financijskih potpora utrošeno je 2,7 milijuna kuna. Za sve programe i projekte Ministarstva utrošeno je 9,9 milijuna kuna.

Nedavno ste posjetili Zadrugu hrvatskih branitelja “Prava stvar”. Zadruga je korisnica poticaja Ministarstva hrvatskih branitelja koje u okviru programa Vlade Republike Hrvatske potiče zapošljavanje hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca i hrvatskih ratnih vojnih invalida, kao i djece poginulih i nestalih branitelja…

Radi se o vrlo aktivnoj Zadruzi koja je 150 tisuća kuna poticaja iskoristila za kupnju zemljišta te nasade lješnjaka i češnjaka. Na području Krapinsko – zagorske županije do sada smo financijski potpomogli tri zadruge hrvatskih branitelja, a pred nama je potpisivanje i za četvrtu zadrugu. Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada potiču zapošljavanje hrvatskih branitelja ne samo financijskim potporama, nego i konkretnim aktivnostima na plasmanu proizvoda, a tu ističem sporazum koji imamo s najjačom prerađivačkom tvrtkom – Podravkom. Prošle su godine zadruge hrvatskih branitelja isporučile više od 12 tisuća tona proizvoda za prerađivačku industriju, sve s ciljem smanjenja uvoza i samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje.

Donošenjem spomenutog novog Zakona o hrvatskim braniteljima, značajno je poboljšan njihov status, no, tu se ne staje, zar ne?

U sljedećem razdoblju izradit ćemo novi program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja. Poseban naglasak dajemo i na društveno poduzetništvo, kako hrvatskih branitelja, tako i njihove djece i slijedi nam veliki natječaj financiran sredstvima Europske unije, upravo namijenjen društvenom poduzetništvu. Cilj nam je da hrvatski proizvodi budu na hrvatskom stolu.

Predstavljajući HDZ-ov program za predstojeće parlamentarne izbore “Sigurna Hrvatska”, često ističete kako je riječ o programu čija su glavna briga ljudi?

U programu se posebna pažnja poklanja upravo onima koji su socijalno ugroženi, umirovljenicima, nezaposlenim mladim osobama. U protekle četiri godine mirovine su povećane za 12 i 15 posto za korisnike najniže mirovine, a u sljedećem razdoblju planiramo povećanje mirovine od najmanje 10 posto. Nadalje, u sljedeće četiri godine osigurat ćemo potpore za samozapošljavanje mladih u iznosu od 130 tisuća kuna i posebnu brigu poklanjati svima onima koji su dugotrajno nezaposleni, omogućavajući im povratak na tržište rada. Naravno da je u programu niz mjera i aktivnosti kojima se nastavlja skrb o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Izborit ćemo se za izgradnju veteranskog centra upravo na području 3. izborne jedinice.

Jedna od ključnih poruka u programu HDZ-a odnosi se sigurnost radnih mjesta.

Ono što program “Sigurna Hrvatska” zapravo sadrži, jest sigurnost za radna mjesta. U sljedeće četiri godine prosječna plaća, a to jamči program, porast će na 7600 kuna, dok će minimalna plaća biti najmanje 4250 kuna. Sve najave onoga što ćemo ostvariti u iduće četiri godine imaju čvrst oslonac u postignućima naše Vlade i naše stranke. Tako se i programska točka o novih 100.000 radnih mjesta i 10 milijardi kuna koje ćemo uložiti u aktivne mjere zapošljavanja temelji na dosadašnjim pokazateljima i uspjesima: na 105.000 zaposlenih više u Hrvatskoj nego na početku ovog mandata, na 7.5 milijardi kuna koje smo u njemu uložili u stvaranje radnih mjesta i znatnom većem povlačenju sredstava iz EU fondova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba