JOŠ JEDAN KAPITALNI PROJEKT UZ PODRŠKU VLADE RH: U Desiniću potpisan ugovor između Općine i Hrvatskih voda za projekt izgradnje pročišćivača i kanalizacije, vrijedan 7,5 milijuna kuna

Nakon izgradnje kanalizacijskih kolektora i postavljanja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, u vodotok Horvatske napokon će se ispuštati neškodljive vode

Objavljeno: 01.07.2020. zagorjeinternational

U srijedu je u Desiniću potpisan ugovor između Općine Desinić i Hrvatskih voda za projekt izgradnje pročišćivača i kanalizacije.
Potpisivanju ugovora nazočio je i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Žarko Tušek, nositelj stranačke liste za treću izbornu jedinicu.

– Posebno sam sretan zbog ovakvog ljudskog odnosa prema ovom mjestu, prema načelniku i svim njegovim suradnicima, da smo dugi niz godina u mandatu aktualne vlade na području općine Desinić uspjeli realizirati toliko impresivnih projekata, a ovaj koji smo danas ugovorili, jedno je veliko finale – rekao je Tušek.

Kapitalni projekti

– Zahvaljujem upravi Hrvatskih voda i Zagorskom vodovodu kao partneru u cijeloj investiciji. Generalno, ono što treba istaknuti su kapitalni projekti koji Hrvatske vode i sa segmenta vodnog gospodarenja realiziraju na području Krapinsko – zagorske županije. Po nekakvim našim ukupnim kalkulacijama, gledajući aglomeraciju Zlatar – Zabok koja je kapitalni megaprojekt, aglomeraciju Krapina koja je ispred nas i sve ostale projekte, prije svega programe klizišta. 20 klizišta prošle godine, 30 klizišta ove godine, po prvi puta uopće rješavamo sustavni problem klizišta na našim nerazvrstanim županijskim cestama. Sve te investicije broje nekih 800 milijuna kuna na području Krapinsko – zagorske županije i velik su dio onog ukupnog paketa od 3 milijarde kuna investicija Vade Republike Hrvatske u pojačanje standarda svih razina na području naše županije, a 8 milijardi kuna je brojka koju komuniciramo na razini cijele treće izborne jedinice, a ja bih to volio reći Hrvatskog zagorja, Varaždina i Međimurja. To je znak sustavne politike, promišljene politike i ozbiljne strategije – naglasio je Tušek.
Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, podsjetio je da je temeljem sjednice vlade Republike Hrvatske održane u Krapini prošle godine podržan projekt razvoja sustava javne odvodnje na području općine Desinić te da su ovim ugovorom osigurana sredstva za realizaciju tog projekta.

– Radi se o gradnji 4650 metara kanalizacijskih kolektora, a isto tako treba napraviti i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Nakon toga će sve vode biti pročišćavane i neškodljive upuštene u vodotok Horvatsko. Od tih 7 i pol milijuna kuna, 4250 milijuna kuna je zapravo vrijednost izgradnje kolektora. Zagorski vodovod kao potpisnik, uz pomoć Općine Desinić i svih s ovoga područja, saborskih zastupnika, idemo k realizaciji tog projekta, a uskoro će se i raspisati natječaj i tada ćemo ovisno o napretku projekta osiguravati novac potreban za ukupni završetak ovog projekta. Prvenstveno gledamo riješiti probleme s većim stupnjem onečišćenja, ali isto tako ne zaboravljamo ni nešto manje sredine i želimo pružiti bolju kvalitetu života i zdravlja našim stanovnicima – kazao je Đuroković.
Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić je istaknuo kako je ovaj projekt posebno važan za općinu Desinić jer će se otpadne vode na području naselja Desinić prikupiti i pročišćavati.

Manja aglomeracija

– To će biti jedna manja aglomeracija koje će tu samostalno djelovati i kvaliteta vode potoka Horvatska će biti puno bolja nego sada. Projekt bi trebao biti gotov za dvije godine – najavio je Mihovilić.
Koliko će ovaj projekt značiti za žitelje općine Desinić, objasnio je načelnik Zvonko Škreblin.

– Mi smo kao općina za njih zadnjih 25 godina napravili puno po pitanju komunalne infrastrukture, no eto nekako je zadnja ostala kanalizacija. Sretan sam što smo uspjeli preko Hrvatskih voda izlobirati i napraviti da možemo s ponosom reći da imamo kanalizaciju jer i sami znamo da imamo u našem središtu jedno od većih poduzeća, a to je Mini mljekara Veronika. S tim ćemo riješiti dosta problema i sam centar Desinića i okolicu te ćemo svi biti sretni i zadovoljni. Za sve nas ovaj projekt doista puno znači – zaključio je Škreblin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba