Župan Kolar u društvu zlatarske gradonačelnice posjetio Donju Selnicu, gdje počinju 1,3 milijuna kuna vrijedni radovi na sanaciji klizišta

JASENKA AUGUŠTAN – PENTEK: Sva naselja u našem gradu jednako su važna i u svakom ide neko ulaganje – za ljepšu sliku Zlatara

Objavljeno: 01.07.2020. Jelena Jazbec

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar posjetio je Donju Selnicu, gdje počinju radovi na sanaciji klizišta. Detaljnije o temi govorio je ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec.

Uvođenje u posao

– Krećemo sa sanacijom klizišta, odnosno, odrađujemo uvođenje u posao. Ova nam lokacija već godinama stvara problem po pitanju sigurnosti prometa jer teren ne možemo stabilizirati na adekvatan način, pa smo zahvaljujući Hrvatskim vodama prijavili ovo klizište na program sanacije koji oni provode i krećemo s radovima. Izrađena je projektna dokumentacija kojom ćemo prvenstveno rješavati problem prihvata oborinske odvodnje, ali isto tako i problem podzemnih voda. Nakon toga kreće stabilizacije prometnice, dakle, zamjena postojećeg materijala, izrada potpornih konstrukcija i izrada novog propusta. Radovi su vrijedni nešto više od 1.380.000 kuna, izvođač radova je poduzeće Završni radovi Krešo iz Krapinskih Toplica, a investiciju zajednički financiraju ŽUC i Hrvatske vode, s time da Hrvatske vode sufinanciraju udio od 55 posto – pojasnio je Sirovec.

Župan Kolar je otkrio kako je ove godine otvoren natječaj za asfaltiranje Županijske uprave za ceste u sklopu kojeg će za 6,8 milijuna kuna biti asfaltirano 13,8 kilometara cesta. Dodao je i kako je program Hrvatskih voda za sanaciju klizišta dobar, ali je nedovoljan za potrebe KZŽ.

Preko 20 milijuna kuna

– Na našim županijskim cestama imamo evidentirano klizišta vrijednosti preko 20 milijuna kuna. U ovom omjeru 55 posto Hrvatske vode, 45 posto ŽUC, mi u jednom četverogodišnjem mandatu možemo sanirati sva klizišta, ali istovremeno nam se isti broj klizišta otprilike otvara i još nam treba oko 2,5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Morat će se povećati sredstva ŽUC-a ili će Županija morati uzeti kredit od 20-ak milijuna kuna da se ove kritične dionice asfaltiraju – najavio je Kolar.

U obilasku je bila i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

– Saniraju se dva klizišta na području grada Zlatara, saniraju se ceste u ukupnoj vrijednosti tri milijuna kuna plus PDV, što je velika pomoć gradu Zlataru. Klizište u središtu grada sufinanciraju Hrvatske vode sa 60 posto, a ostatak Grad Zlatar. Donja Selnica nalazi se na samoj granici s općinom Budinščina i ova je cesta jako važna. Općenito, sva naselja u gradu Zlataru jednako su važna i u svakom naselju ide neko ulaganje. Asfaltom su presvučene kritične dionice, no, to nije dovoljno, ali vjerujem da ćemo ovakvim tempom stvoriti jednu lijepu sliku grada Zlatara – zaključila je gradonačelnica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba