U Donjoj Stubici održan "COVID-19 ekspert panel"

CAPAK: Drugi val očekuje se najesen i pretpostavlja se da će situacija biti gora nego tijekom prvog vala

Objavljeno: 01.07.2020. zagorjeinternational

Tijekom ljeta predviđa se smirivanje epidemiološke situacije, a drugi val pandemije COVID-19 očekuje se na jesen, istaknuto je na COVID-19 ekspert panelu u organizaciji tvrtke Salvus, koji je održan u utorak u Donjoj Stubici. Panel je putem webinara pratilo više od 900 liječnika i ljekarnika iz cijele Hrvatske.
Na COVID-19 ekspert panelu prikazani su podaci o najnovijim dosezima u medicini, važnosti znanstvenih istraživanja na lijekovima i cjepivu za COVID-19 koje je iznio Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu.

Širenje pandemije

Đikić je istaknuo da se pravilnim i neophodnim epidemiološkim mjerama uspjelo prebroditi prvi val pojave virusa u Republici Hrvatskoj s manjim ljudskim gubicima, no te mjere su se odrazile i na gospodarstvo i na život građana.

– U međuvremenu, velikim i sveobuhvatnim naporom cijele zajednice prikupljeno je puno vrijednih znanstvenih podataka, kreirani su adekvatni genetski i serološki testovi, a neki lijekovi pokazuju djelotvornost i veliki broj cjepiva je u kliničkim ispitivanjima. Unatoč tim ohrabrujućim rezultatima, činjenica jest da se COV-2 virus i dalje pandemijski širi svijetom, a da bismo se što bolje pripremili za mogući drugi val pojave COVID-19 u Hrvatskoj, važno je javno raspravljati o svim znanstvenim podacima o SARS-CoV-2 virusu, kao i dosadašnjim pozitivnim i negativnim iskustvima – rekao je Đikić.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će se nakon parlamentarnih izbora i tijekom ljeta epidemiološka situacija smiriti, no zbog dolazaka turista iz drugih država, ipak će se povremeno pojavljivati importirani slučajevi zaraze COVID-19 te se ne isključuju i lokalna širenja bolesti.

– Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, drugi val pandemije očekuje se na jesen i pretpostavlja se da će situacija biti gora nego li tijekom prvog vala. Naime, uz COVID-19, pojavljivat će se i druge respiratorne infekcije, pa će ukupan broj oboljelih biti značajno veći. Na jesen će biti ključno pridržavati se preporučenih zaštitnih mjera – zaključio je Capak.
Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić – Janković istaknula je da je hrvatski zdravstveni sustav spreman i za mogući drugi val.

– Ako dođe do drugog vala COVID-19, a nadamo se da ga neće biti, mi se za to spremamo jednako kao što smo za prvi. Spremno smo dočekali prvi val i znamo što možemo očekivati – istaknula je Katalinić – Janković.

Primjena vitamina C

Budući da još ne postoji odgovarajući lijek ili cjepivo protiv COVID-19, veliki napori ulažu se u istraživanja mikronutrijenata koji se koriste u alternativnoj i komplementarnoj medicini, kao što su vitamini C i D, mineral cink, kvercetin i mnogi drugi, istaknuo je Robert Likić sa Zavoda za kliničku farmakologiju KBC-a Zagreb.

– Često se ističe primjena vitamina C, kao dijela alternativne i komplementarne medicine u terapiji COVID-19. Vitamin C je antioksidant, sudjeluje u sintezi kolagena, pospješuje cijeljenje rana, pojačava aktivnost fagocita, pojačava mobilnost limfocita, ubrzava oporavak u respiratornih viroza – rekao je Likić i istaknuo da Shanghai Medical Association preporučuje upotrebu vitamina C.
Na COVID-19 ekspert panelu o ulozi ljekarnika u zdravstvenome sustavu tijekom epidemije, govorila je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, koja je istaknula veliki angažman svih zdravstvenih radnika i suradnika tijekom epidemije te visoku razinu suradnje zdravstvene administracije, institucija i dionika u zdravstvu. O utjecaju COVID-a 19 na plućne bolesti i dijabetes na Salvusovom COVID-19 ekspert panelu govorili su Sanja Popović Grle, pročelnica Zavoda za alergijske i upalne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac te Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba