U POSLJEDNJA 24 SATA JOŠ 52 SLUČAJA KORONAVIRUSA

Božinović o otvaranju granice prema BiH: “Državljani Republike Hrvatske su državljani EU, bez obzira gdje žive”

Objavljeno: 30.06.2020. zagorjeinternational

U posljednja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja koronavirusa pa je broj trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 515, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Ukupno je dosad zabilježeno 2777 slučajeva. U samoizolaciji je 4510 ljudi.

Još je 75 osoba na liječenju, dva su pacijenta na respiratoru, po jedan iz Splita i Zagreba. U posljednja 24 sata testirana je 921 osoba, ukupno je obavljeno 79.104 testiranja.

– Imali smo nekoliko dobrih tjedana. Onda smo s importiranim slučajevima i zbog nepridržavanja mjera došli do većeg broja slučaja. Onda je došlo Đakovo, također je sve počelo s importiranim slučajevima. Situacija je pod kontrolom. Mi smo sad u fazi kad smo počeli popuštati aktivnosti, gospodarstvoi u turizam. Najbitnije je brzo reagirati na sve. Donositi odluke na brzinu, brzo otkriti sve slučajeve i uloviti kontakte. Dok to radimo dobro mislim da nije potrebno ništa mijenjati – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

– U Zaraznoj imamo 30 hospitaliziranih. Jedna je osoba na respiratoru od danas. Osoba ima 83 godine, stabilno. I drugi su stabilno. Jedan iz sv. Ivana je teža slika, ostalo su blagi klinički oblici. Jedna osoba je otpuštena u zadnja 24 sata. Dosta veliki broj je pregledan, tijekom zadnjeg dana. Sve držimo pod kontrolom. Nasreću, veliki dio ljudi moze otići doma i sačekati nalaz doma. Većina su s vrlo blagim simptomima ili bez simptoma. Tako da je situacija stabilna – rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić.

– Usuglašavanje o granicama je u tijeku. Mi smo u funkciji predsjedatelja vodili te pregovore u ime Vijeća EU, još uvijek ta procedura traje, trebala je biti gotova do 12. Iz svega onoga što će se objaviti, mi smo donijeli svoju odluku, vezana je za privremenu zabranu preko graničnih prijelaza. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije. Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnika, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policisjek službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih spolovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga. Ove osobe koje nemaju riješen dugotrajni boravak u EU mogu provjeriti prije ulaska ispunjavaju li uvjete. Ako ispunjavaju uvjete mogu se najaviti preko aplikacije enter croatia – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na pitanje novinara jesu li ove odluke donesene zbog birača odgovorio je Božinović.

– Od prvog dana kad govorimo o preporukama Europske komisije, ono što je sadržaj i ove odluke, državljani članica EU imaju naravno posebnu kategoriju. Državljani Republike Hrvatske su državljani EU, bez obzira gdje žive – kazao je ministar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba