POLICIJA POZIVA TVRTKE NA OPREZ: Povećan je broj pokušaja CEO prijevara

Ukoliko ste dobili e-mail “svog” direktora da vaša tvrtka ima novu akviziciju u Aziji i da za to treba brzo uplatiti novac, ne nasjedajte!

Objavljeno: 29.06.2020. AB

Policija poziva trgovačka društva na oprez, ističući da je u posljednje vrijeme povećan broj pokušaja “CEO prijevara”.

Naime, počinitelji se lažno predstavljaju kao izvršni direktori trgovačkih društava te financijskim službama trgovačkog društva šalju “phishing” poruke koje izgledaju kao da im se direktno obraća direktor/ica tvrtke. U porukama počinitelji lažno navode da je njihova tvrtka u procesu akvizicije određene tvrtke iz Azije, za što je angažirano odvjetničko društvo iz Velike Britanije. Po uspostavljanju inicijalne e-mail komunikacije, voditelji financijskih poslova u trgovačkim društvima zaprimaju telefonski poziv sa stranog pozivnog broja (najčešće iz Velike Britanije) od ženske osobe koja im se lažno predstavlja kao predstavnica odvjetničkog ureda. U razgovoru ženska osoba traži diskreciju i raspituje se o stanja računa tvrtke. U konačnici lažna predstavnica odvjetničkog društva putem elektronske pošte dostavlja brojeve računa na koje je potrebno uplatiti novac za navodno preuzimanje određene tvrtke u Aziji.

Molimo građane, prvenstveno odgovorne osobe u trgovačkim društvima, da prije svake uplate, pogotovo inozemne, provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih izvršnih direktora te jesu li računi na koje uplaćuju novac uistinu računi trgovačkih društava s kojima imaju poslovne odnose, kako bi izbjegli veliku materijalnu štetu – apeliraju iz policije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter