Potpisan ugovor o izgradnji državne ceste kroz Poslovnu zonu Drajža

“Ovo je ostvarenje sna koji su Humčani i humski gospodarstvenici sanjali punih 25 godina”

Objavljeno: 29.06.2020. zagorjeinternational

Ova je cesta san Humčana, humskih gospodarstvenika, a i mnogo šire od toga, već punih 25 godina. U mandatu ove Vlade uspjeli smo reći da ćemo zaista krenuti u to, što smo danas i dokazali, potpisom ovog ugovora – rekao je načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša prilikom potpisivanja ugovora o izgradnji državne ceste DC-233 kroz Poslovnu zonu Drajža u Humu na Sutli.

– Za ovu poslovnu zonu, gdje ima preko tisuću zaposlenih, cesta je najvažnija. Dnevni “moving” ovdje je toliki da je gotovo neodrživo koristiti običnu prilaznu cestu, koja je izgrađena davno isključivo za mještane – istaknuo je Jutriša, dodavši da je dužina ceste u prvoj fazi 1600 metara, a tu je i rotor koji se nastavlja na D206, što je otprilike 500 metara, dakle, ukupna dužina će biti oko dva kilometra. Oko pet milijuna kuna osigurano je od strane Hrvatskih cesta za otkup zemljišta, oko milijun kuna za sve pripremne radnje koje je Općina poduzela zajedno s građevinskom dozvolom i oko 12,5 milijuna kuna za samo izvođenje radova. Dakle, radi se o projektu od preko 20 milijuna kuna.

Turistički aspekt

Goran Puž, predstojnik Ureda Uprave Hrvatskih cesta pojasnio je kako je spomenuta cesta poddionica Državne ceste D233, koja vodi od Huma na Sutli do Malog Tabora.

– Kada se cesta dijeli prilikom izvođenja radova, prvo je ono što ima najveći gospodarski značaj i koliko zaposlenih putuje tom prometnicom. Ovdje imamo veliki kamionski promet i postojeće prometnice ga ne mogu servisirati. Znate da kod nas pripreme za gradnju ceste traju dugo, no, one su ovdje uspješno provedene. Najteži dio, otkup zemljišta, uspješno je obavljen, uključuje otprilike četiri milijuna kuna koje smo već uložili, a ugovor koji danas potpisujemo s poduzećem Colas Hrvatska znači da smo uspješno okončali postupak javne nabave. Colas Hrvatska se ugovor obavezuje dovršiti cestu za šest mjeseci, koji se počinju brojati od trenutka uvođenja u posao, što će biti za nekoliko tjedana. Znači, kilometar i pol ceste, 11,5 milijuna kuna je ugovorena vrijednost izvedbe radova, a vrlo brzo će biti potpisan i ugovor za nadzor radova. Dakle, s nadzorom će to biti nekih 12,5 milijuna kuna – otkrio je Puž.
Izgradnja ceste u njegovom Humu na Sutli posebno veseli Marija Antonića, državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

– Važnost ove prometnice najviše je prepoznata od strane radnika koji ovamo svaki dan dolaze na posao, zatim dobavljača koji ovamo dovoze robu, ali i od strane lokalne zajednice, s obzirom na to da postojeća prometnica koja se sada koristi prolazi kroz stambeno naselje. A kada to promatramo s jednog gospodarskog stajališta, vidimo značaj te ceste jer je ona žila kucavica Huma na Sutli, koja će smanjiti pritisak na taj teren, izgradit će se jedna moderna prometnica koja će omogućiti daljnji razvoj poduzeća koja se ovdje nalaze. Kad cesta krene dalje prema zapadu, prema Malom Taboru u narednim godinama, to će značiti povezivanje s turističkim aspektom, vezano uz Sutlansko jezero i dalje prema Sloveniji, točnije, prema Podčetrtku. Ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i mog velikog angažmana, slijedom uloge koju imam, izrazito sam ponosan kao Humčan, kao domaći čovjek, što smo uspjeli ovo izrealizirati, da radovi kreću kroz koji tjedan i ponosim se tim dosegom naše Vlade, ali i našim osobnim angažmanom, jer je to dokaz da mi u Zagrebu radimo za naš kraj i izuzetno sam sretan zbog toga – rekao je Antonić.
Saborski zastupnik u dosadašnjem sazivu Hrvatskog sabora i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek rekao je da je ovo povijesni dan za općinu Hum na Sutli i za gospodarstvo koje je 33 posto gospodarstva Krapinsko – zagorske županije.

– Ponosan sam, 2017. godine ovamo smo došli s predsjednikom Vlade, sjeli smo s uglednim gospodarstvenicima, direktorima i vlasnicima poduzeća s ovog područja, načelnikom općine, razmotrili smo ovu temu, vidjeli smo koliko je ova cesta neophodna, poduzeli smo sve potrebne napore da se ona isprojektira, da se iz nje napravi državna cesta, da uđe u plan Hrvatskih cesta, ugovor je potpisan i očekujemo da ćemo za pola godine s ovom cestom završiti jednu od 500 milijuna kuna vrijednih direktnih investicija na području Krapinsko – zagorske županije u mandatu ove Vlade i to je ta naša sigurna Hrvatska koju ćemo graditi u vremenu ispred nas – najavio je Tušek.

Zahvala susjedima

Zadovoljstvo nisu krili ni humski gospodarstvenici.

– Ako imate dobru prometnicu, možete razvijati industriju, možete se baviti i težim industrijama, a kada imate industriju koja počiva na dovozu i odvozu robe, onda vam je cesta od vitalnog značaja. Dugo je čekamo i nadam se da će biti završena u roku, kako je obećano – rekao je Josip Grilec, direktor poduzeća Stražaplastika.
Potpisivanju je nazočio i generalni direktor poduzeća OMCO Darko Ranogajec.

– U situaciji smo da imamo 750 zaposlenika i na stotine kamiona na dan koji prolaze po jednoj neprimjerenoj prometnici i mislim da je ona nužna. Zahvaljujem ljudima, susjedima koji nas trpe sve ove silne godine, da svakodnevno prolazimo kraj njihovih kuća. Ono što također smatram nužnim, jest izmještanje graničnog prijelaza Hum na Sutli – Rogatec, jer jer on potpuno neprimjeren i ne omogućuje nam prolaz s teretom. Vozimo preko Lupinjaka i Maclja, a uvijek idemo na zapadnu Europu i zato smatram da ova cesta mora završiti jednim nastavkom novog graničnog prijelaza između Huma na Sutli i Rogaške Slatine, te direktnim izlazom industrijske zone Huma na Sutli na zapad – rekao je Ranogajec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba