Gornjostubičanci posjetili općinu Sopje, gdje žive brojni doseljenici iz Zagorja

DRVO PRIJATELJSTVA: Josipovčani posadili Gupčevu lipu kao trajni spomen na svoj zavičaj

Objavljeno: 29.06.2020. JJ

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić u subotu je posjetio Josipovo u općini Sopje, gdje je sudjelovao u manifestaciji u sklopu koje je upriličena sadnja klona Gupčeve lipe iz Gornje Stubice, koja je svjedok, spomenik i simbol borbe seljaka za njihova prava i bolje društvo.

Domaćini i gosti

Josipovo je naseljeno doseljenicima iz Hrvatskog zagorja i to prvenstveno iz Gornje Stubice. Naime, četrdesetih godina prošlog stoljeća mnogi su Gornjostubičanci iz ekonomskih, ali i političkih razloga napuštali Gornju Stubicu i odlazili prema Slavoniji.
Na prostoru pored škole u Josipovu okupili su se brojni mještani i vijećnici Općine Sopje kako bi svjedočili sadnji ovog drveta prijateljstva, a koje su zajednički posadili domaćini i gosti, odnosno, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, načelnik Sopja Berislav Androš, virovitičko – podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković i dosadašnji saborski zastupnik Josip Đakić, predsjednica Mjesnog odbora Josipovo Danica Brezec, a uz asistenciju Zvonimira Kovačeca, nositelja i začetnika ovog projekta.

Pozdrav domovini

Sadnji mladice Gupčeve lipe prethodio je pozdrav domovini uz himnu u izvedbi Puhačkog orkestra Vatrogasne zajednice općine Gornja Stubica, na čelu s voditeljem Josipom Leškovićem i dirigentom Petrom Rukom, iza kojih su gostovali i članovi Tamburaškog sastava Stubički zvon, koji je predvodio predsjednik gornjostubičkog KUD-a Božidar Sačer, a Željko Novosel je izrecitirao svoju pjesmu o Gupčevoj lipi.
Načelnik Krizmanić je u ime svih iz Gornje Stubice pozdravio nazočne, te ukratko predstavio Gornju Stubicu kako bi podsjetio Josipovčane na njihov zavičaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba