Maraton lađa na Jarunu

VIDEO: “U lađi nitko ne smije pričati osim trenera. On priča, a mi veslamo”

Objavljeno: 27.06.2020. zagorjeinternational

Na zagrebačkom Jarunu ove subote održava se maraton lađa. Tim povodom, Metropolitan.hr razgovarao je s Udrugom lađara Zagreb. Prošle godine na zagrebačkoj utrci natjecalo se 15 ekipa, a domaća, zagrebačka bila je sedma.

– Čamac je težak 800 kilograma, a dugačak je četiri i pol metra. U tijeku utrke na brodu bude 12 ljudi, 10 veslača, pet s lijeva, pet s desna, kormilar i 12. je bubnjar koji daje ritam – kaže dopredsjednik udruge Petar Brljević (31).

Otkriva kako je u zagrebačkoj udruzi 99 posto veslača s područja doline Neretve. Jedan član im je iz Zagreba, jedan iz Osijeka, jedan iz Rame, a jedan iz Gospića, ali mu je djevojka iz Metkovića. U udruzi ih je ukupno 19, a imaju između 24 i 30 godina. Ovo im je druga aktivna godina djelovanja, a sve sami sponzoriraju. Predsjednik udruge je Vedran Balić, a kapetan Ivan Obad.

Suhe pripreme

– Sa suhim pripremama smo krenuli 1. listopada prošle godine. U jednoj školi iznajmljujemo dvoranu. Domar nam je vario sprave na kojima vježbamo. Mi smo time zadovoljni, vodi nas entuzijazam. Tu smo se spremali do 15. ožujka kada smo trebali ići na vodu, ali nas je korona zaustavila pa smo trenirali doma. Čim je stanje dopustilo četiri puta tjedno po dva sata treniramo na Jarunu – kaže Petar.

Nakon jarunske, idu i na Maraton lađa u Neretvi. Na stazi dugačkoj 23 kilometra, koja se prijeđe za dva sata i 10 minuta, lani su bili deveti.

– Imali smo peh. U prvih 500 metara bili smo 50 metara ispred druge ekipe. Valovi su bili veliki, otkazale su nam pumpe i mi smo se potopili. Morali smo iskočiti iz lađe te je prazniti. Tu smo izgubili osam minuta i onda smo ponovno krenuli. Doslovno smo bili zadnji – opisuje Petar, kojem će ovo biti 17. maraton.

Mjeri se laserom

Dodaje kako se prije utrke u Opuzenu na maloj Neretvi odrađuju kvalifikacije za startna mjesta na stazi dugoj 150 metara, a rezultat se mjeri laserom. Tijekom utrke priča samo trener.

– U lađi nitko ne smije pričati osim trenera Josipa Kaurina, koji je profesionalni kajakaš. On priča, a mi šutimo i veslamo 23 kilometra. Tijekom utrke svaki veslač napravi 9000 zaveslaja i u prosjeku izgubi dva do tri kilograma – zaključuje Petar. (Ante Ferara)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba