STOŽER CIVILNE ZAŠTITE RH: JOŠ 56 OSOBA IMA KORONAVIRUS

“Inspektori civilne zaštite i MUP-a RH obilazit će noćne klubove i provjeravati pridržavanje preporuka”

Objavljeno: 26.06.2020. zagorjeinternational

U posljednja 24 sata je 56 osoba zaraženo je koronavirusom pa je do sada ukupno zabilježeno 2539 slučajeva. Oboljeli su iz Brodsko-posavske županije (1), Varaždinske (1), Koprivničko-križevačke (2), Zadarske (2), Zagrebačke (5), Primorsko-goranske (5), Splitsko-dalmatinske (5), Grada Zagreba (23) te Osječko-baranjske (12). Oporavilo se 2150 osoba, preminulo je 107. Do sada je testirano 75437 osoba, od toga 780 u posljednja 24 sata. Nitko nije na respiratoru.

Od danas kreću kontrole pridržavanja preporuka za sprječavanje zaraze u noćnim klubovima. Inspektori civilne zaštite i MUP-a RH obilazit će noćne klubove i provjeravati pridržavanje preporuka, rečeno je na konferenciji.

Pitanja novinara

O druženju premijera Plenkovića i Ivaniševića

“Ponovit ću, koliko znam Ivanišević se testirao 3 puta, prošli četvrtak, u ponedjeljak i danas je pozitivan nalaz. Teniski događaj i kontakt su bili u u subotu. Ivanišević je tada bio negativan. Samo kontakti koji su ostvareni prije 48 sati od nalaza se obrađuju. Epidemiološke službe će zaključiti je li se radilo o bliskim kontaktima ili ne”, rekla je Alemka Markotić.

O Rajku Ostojiću, koji se testirao i otišao u samoizolaciju

“Pravila trebaju ista vrijediti za sve. I za sve su ista. Ja ne znam u koj vrsti kontakata je Ostojić bio. Ako je bilo bliski kontakt onda je u redu da je išao u samoizolaciju.

Granice

“Ovo je faza suživota s virusom u kojoj će se neke odluke donositi i brže, sve ovisi o situaciji”.

Noćni klubovi

“Imamo neke podatke o tome. Radi se o nekoliko kontakata u nekoliko klubova i zbog toga smo odlučili donijeti odluku kojom će se provoditi kontrola preporuka pridržavanja u noćnim klubovima. Inspekcija i policija će izlaziti u noćne klubove i pratiti. Ako uoče nedostatke, tražit će da se trenutno počne s provođenjem preporuka”

“Neslužbeno sam čuo da jedan klub zatvara. Zato da bi se to izbjegla trebaju se poštivati mjere. Nama je u interesu da se odvija što više ekonomskih aktivnosti, ne da se zatvara nešto”, rekao je Božinović.

“Čini mi se, da smo zaboravili što to znači bon ton u jeku epidemije, kao što neće zaboraviti poklon kad idete na rođendan, tako i ovdje nemojte zaboraviti na distancu i preporuke ponašanja, higijenu i slično”

Maske

“Zasad ostajemo na razini preporuke. Nije zabranjeno da netko individulano sam nosi masku u trgovačkom centru iako to nije obavezno”, kaže Capakova zamjenica.

“Neka Zagreb testira više”

“Mi i dalje ostajemo pri tome da se testiraju oni koji imaju indikacije. Imamo dovoljno kapaciteta, i mi i Grad Zagreb, prema tome, ako Zagreb  misle da treba testirati više, slobodno to mogu napraviti”, poručila je Markotić.

O zarazi u vrtićima?

“U dva naša grada imamo ukupno troje pozitivne djece. Priča nije spektakularna, ona odgovara činjenici da smo usfed epidemije koja se prenosi kapljičnim putem. Posao epidemiologa, ja to nisam, ali sam usred ovoga pa sve to znam napamet jer defincije se uče, počinje od definicije i njegov je posao da procjenjuje i sukladno tome se odlučuje tko ide u samoizolaciju, a tko se testira. Protokol za vrtić određuje epidemiolog koji će promijeniti što sve treba napraviti, hoće li cijela skupina ići u samoizolaciju ili dio ili pojedine osobe. Onaj broj osoba koji su samoizolaciji i treba biti u samoizolaciju”

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba