OBILJEŽENA KORONAVIRUSOM I ŠTRAJKOM: Sutra završava školska godina u svim zagorskim školama

“S obzirom na nove okolnosti, i učitelji, i roditelji i učenici morali su zajedno učiti”

Objavljeno: 25.06.2020. admin

U Srednjoj školi Zabok održana je press konferencija povodom završetka školske godine i priprema za iduću.

Uvodna riječ pripala je zamjenici krapinsko – zagorskog župana Jasni Petek, koja je istaknula da su škole diljem Hrvatske različito završavale nastavnu godinu, s obzirom na sudjelovanje svojih odgojno – obrazovnih djelatnika u štrajku, ali 26. lipnja zadnji je nastavni dan u svim zagorskim školama.

Izazovna godina

– Ova školska godina bila je izuzetno turbulentna i izazovna te moram priznati da u svojih preko 20 godina rada u školi, nisam imala takvu školsku godinu, tako da zahvaljujem svima što su doprinijeli tome da ova školska godina uspješno završi. Ove školske godine imali smo u našim osnovnim školama 9398 učenika i učenica, a u srednjim školama 4342 učenika, odnosno učenica. Poznato je da Županija osigurava materijalno – tehničke uvjete u našim školama i izdvajanja u planu i proračunu za 2020. godinu bila su oko 120 milijuna kuna, što je u odnosu na 247 milijuna kuna našeg županijskog proračuna, ukupno 48,4 posto. Prošle godine je to bilo 46 posto i mi povećavamo iz godine u godinu sredstva za obrazovanje, što zapravo govori o našem

opredjeljenju za obrazovanje kao najvažniju kategoriju u našem društvu – rekla je zamjenica župana, nabrojivši ulaganja KZŽ u obrazovni sustav tijekom protekle nastavne godine.

– U kapitalnim projektima imali smo velike investicije u iznosu od preko 80 milijuna kuna, a radilo se o energetskoj obnovi naših šest škola te završetku, odnosno, nastavku radova na sportskim dvoranama u Zlataru Bistrici i Područnoj školi Hrašćina, u sklopu Osnovne škole Budinščina. Imali smo i velika investicijska ulaganja kako bismo održali naše zgrade kvalitetnima i ujednačili uvjete u našim osnovnim i srednjim školama. Preko pet milijuna kuna ovih investicijskih ulaganja odnosi se na sanacije krovišta devet škola, na sanaciju sanitarnih čvorova, kupnju bojlera, unutrašnje uređenje škola, sanaciju grijanja, asfaltiranje i uređenje školskih igrališta te kupnje zemljišta potrebnog za izgradnju školske dvorane – istaknula je Petek, osvrnuvši se i na natjecanja.

– Bez obzira na koronavirus, održana su sva županijska natjecanja, no žao nam je što ove godine nismo mogli čestitati državnim prvakinjama i prvacima jer državna natjecanja nisu održana. Nadam se da će prebačena državna natjecanja na jesen donijeti mnogo državnih prvaka i prvakinja u znanju, vještini i sportu – rekla je zamjenica župana.

Spomenula je i povećanje sredstava za dopunski standard za obrazovanje, zatim 1,3 milijuna kuna za učeničke i studentske stipendije, besplatan prijevoz za učenike, a nastavit će se i sufinanciranje radnih bilježnica za sve osnovnoškolce, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

– Izdvajamo više od 500 tisuća kuna za visokoškolsko obrazovanje, koje imamo u Krapini, Zaboku i Pregradi, a za predškolski odgoj i obrazovanje preko 200 tisuća kuna svake godine. Posebno smo ponosni na naše programe za djecu s teškoćama i darovitu djecu. Svake godine nastojimo uvesti i nešto novo i drugačije, pa smo tako ove godine uveli građanski odgoj u naše osnovne škole, a Županija je potpisala sporazum s Gradom Rijekom te smo preuzeli riječki model građanskog odgoja u naše škole – istaknula je Petek, spomenuvši i projekte “Baltazar”, “Zalogajček” i “Školska shema”.

Podsjetila je i da su u tijeku upisi u prvi razred osnovnih škola, koji bi trebali završiti do 20. kolovoza, a na području KZŽ ima nešto više od 1400 prvašića. Što se tiče upisa u 1. razred srednje škole, 8. srpnja počinje ljetni rok koji traje do 22. srpnja.

– U naših 10 srednjih škola imamo 1415 slobodnih mjesta, a iz osnovnih škola izlazi 1140 osmaša –  rekla je Petek.

Novi uvjeti rada

Voditeljica aktiva ravnatelja osnovnih škola Snježana Romić u osvrtu na proteklu školsku godinu istaknula je da su s obzirom na nove okolnosti, i učitelji i roditelji i učenici morali zajedno učiti.

– Velika podrška u ovim trenucima bio je osnivač, Krapinsko – zagorska županija. Iz ove školske godine izlazimo s novim znanjima i iskustvima koja ćemo moći iskoristiti u novim uvjetima rada – rekla je Romić.

Ivica Rozijan, voditelj aktiva ravnatelja srednjih škola i ravnatelj Srednje škole Krapina, istaknuo je da nije došlo do zastoja rada u sustavu, bez obzira na brz prelazak na novi način rada.

– To znači da smo pokazali koliko je odgojno – obrazovni sustav fleksibilan i prilagodljiv na sve izazove. Nakon završetka godine, provodi se matura, brane završni radovi, a u suradnji s osnivačem, dogovorili smo zaštitna sredstva i opremu koju je osigurala Županija – napomenuo je Rozijan.

Da je ovo bila čudna i teška školska godina, rekao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Iako ne znam u kojim uvjetima će početi nova školska godina, pripremat ćemo se za sve moguće varijante. Mogu najaviti da ćemo u sljedećoj godini imati kapitalne investicije i ići dalje sa svim projektima, a ići će dalje i stipendije, bez obzira na to kako će se puniti proračun. Imat ćemo i dodatni trošak do 2,5 milijuna kuna za sanaciju oštećenja škola u potresu, a sada je najvažnije da se zakon o obnovi donese kako bismo mogli tražiti sredstva u povrat – rekao je župan.

Za kraj, čestitao je svim ravnateljima, nastavnicima, učenicima, roditeljima koji su se prilagodili novim uvjetima, a maturantima zaželio što bolji uspjeh na maturi i upis na željeni fakultet, dodavši da se nada da će oni koji idu na tržište rada, pronaći posao na području KZŽ.

(Lovro Belošević )

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba