DAN NEOVISNOSTI OD OVE GODINE NIJE PRAZNIK

Na današnji dan Sabor je pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika

Objavljeno: 25.06.2020. zagorjeinternational

Dan neovisnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj spomendan je kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesena 25. lipnja 1991. godine. 

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine. 

Nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da “ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje”.

Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Od 2001. do 2019. godine 25. lipnja je bio državni praznik. Od ove godine Dan državnosti vraćen je na 30. svibnja (blagdan), a 25. lipnja je postao Dan neovisnosti (spomendan).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba