U krapinskom Poslovno - tehnološkom inkubatoru održano najveće okupljanje poduzetnica KZŽ

ZAJEDNO SU JAČE: “Od žena se očekuje da budu dobre mame, da savršeno rade svoj posao, da su lijepo sređene i dobro raspoložene, a to nije uvijek lako”

Objavljeno: 24.06.2020. zagorjeinternational

U Krapini je održana konferencija “Žene i poduzetništvo u KZŽ 2020”, koju uz Krapinsko – zagorsku županiju, organiziraju Poduzetnički centar KZŽ, SL komunikacije d.o.o., Hrvatska gospodarska komora Krapina Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije. Druga po redu konferencija održana je na novoj lokaciji, Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije u krapinskoj poslovnoj zoni.

Pružanje podrške

Snježana Leljak, organizatorica konferencija i direktorica tvrtke SL komunikacije d.o.o., istaknula je da je konferencija “prvenstveno namijenjena ženama poduzetnicima i onima koje to žele postati, bez obzira vode li OPG, poduzeće, samostalnu djelatnost, obrt ili nešto treće”.

– Tu smo da ohrabrimo žene, da im kažemo da nisu same, da slobodno uđu u svijet poduzetništva, jer danas ništa nije sigurno i sve je rizik, kako u životu, tako i u poslovnom svijetu, a što nam je pokazala i koronavirus kriza. Teže se odlučiti za poduzetništvo jer smo rastrgane između obiteljskih i poslovnih obveza. Očekuje se od nas da budemo dobre mame, da savršeno radimo svoj posao, da smo lijepo sređene i dobro raspoložene, a to je teško. Nadam da će ova konferencija danas i ona sljedeće godine pokazati da nas ima i da si možemo zajedno pružiti podršku, mentorirati jedna drugu, umrežiti se i pomoći jer smo zajedno jače – rekla je Leljak te pozvala žene da se učlane u Poduzetnički klub žena.
Predsjednica Ceha tradicijskih obrta KZŽ i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, podsjetila je koliko je KZŽ bogata ženama u poduzetništvu.

– U ime Obrtničke komore htjela bih napomenuti da su od 2644 obrta, 788 vlasnice žene. U KZŽ žene su u svim sferama života, žene rade svugdje jer su žene jednako sposobne kao i muškarci. Radujem se da ova konferencija ima svoj nastavak i radovalo bi me još više da se nastavi tako da radi kroz svoje sekcije i da se pokuša sukreirati život unutar gradova KZŽ ne s većim učešćem žena, nego s većim učešćem ideja i rada samih žena – rekla je Hubicki.
Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Martina Jantol Županić rekla je kako Poslovno – tehnološki inkubator već ima petero korisnika i da je ponosna na uspješno provedeni projekt.

– Kada vidite zapravo što to za njih znači, ta pomoć i polet koji dobivaju od nas, shvatite da cijela priča ima smisla i da inkubatori u Hrvatskoj žive, a pogotovo ovaj prvi u našoj županiji – rekla je Jantol Županić.

Jednako uspješne

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar izrazio je veliko zadovoljstvo time što je KZŽ partner na drugoj konferenciji “Žene i poduzetništvo” i da mogu skrenuti pozornost na niz sjajnih menadžerica, pročelnica, direktorica i političarki koje u svojim poduzećima i sredinama rade sjajan posao, a u mnogim su stvarima i uspješnije od svojih muških kolega.

– Ne vidim razlog zašto bi danas u 21. stoljeću sprječavao žene da se bave bilo kojim poslom koji su si one zamislile i žele, kad unaprijed znamo da mogu biti jednako uspješne, ako ne i uspješnije od muškaraca. Ključna riječ u ovom slučaju je sloboda te pravo na izbor i pravo na šansu. To je nešto što zajedno trebamo propagirati, ne samo jedan dan u godini, već živjeti to. Oko sebe je bitno okupljati suradnike, ali i suradnice, koje znaju više od vas o pojedinim segmentima, koji daju dodatnu vrijednost, bez obzira na spol. Ne gledamo spol, već znanje – rekao je krapinsko – zagorski župan.
Predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec rekao je da je na prvi poticaj za organiziranje konferencije, Komora već dala svoj doprinos jer njih prije svega interesiraju poduzetnici i poduzetnice, bez obzira na spol.

– Naš cilj je pomoći u našoj domeni i otvoriti radna mjesta – istaknuo je Grilec.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović iskazao je zadovoljstvo projektom Poslovno – tehnološkog inkubatora i brojem poduzetnica u njegovom gradu, ali i županiji.

– Danas smo mogli vidjeti koliko je uistinu žena u poduzetništvu, no to često prolazi nezapaženo jer se možda ne ističu toliko koliko muški kolege. Ženama je teže biti na rukovodećim pozicijama nego muškim kolegama jer nije jednostavno pomiriti poslovni i obiteljski život. Mi se u Krapini možemo pohvaliti s velikom zastupljenošću žena, jer od svih upravnih odjela u gradu, na čelu svih su žene. Od svih gradskih ustanova, poput osnovnih škola, pučkog učilišta, gradskog komunalnog poduzeća, knjižnice, žene u velikoj većini upravljaju njima. Iz svog iskustva mogu reći da su žene uistinu sistematične, profesionalne i suradnici za poželjeti – rekao je gradonačelnik Gregurović.
Sudionice su sudjelovale na zanimljivim panelima s govornicama koje su im kroz svoje priče uspjeha približile svijet poduzetništva, informirale ih o mogućnostima financiranja poduzetničkih ideja i projekata, a ujedno su se dotaknule i drugih aktualnih tema te razmijenile iskustva vezano uz digitalizaciju i internetsku infrastrukturu. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba