Obilaskom gradilišta nove sportske dvorane, u Zlatar Bistrici obilježen Dan općine i župe

“Na proljeće očekujemo otvorenje jedne od najkvalitetnijih sportskih dvorana na području Krapinsko – zagorske županije”

Objavljeno: 24.06.2020. zagorjeinternational

Uz blagdan sv. Ivana Krstitelja, Zlatar Bistrica obilježava Dan općine i župe. Tim povodom, posjetili su je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš – Dončić, koji su obišli radove na izgradnji nove sportske dvorane, nakon što je ona prijašnja izgorjela u požaru 2016. godine.
Načelnik Žarko Miholić istaknuo je važnost nove dvorane za Zlatar Bistricu.

– Prošlo je nešto manje od godinu dana od kako smo potpisali ugovor o početku gradnje. To je investicija vrijedna preko 23 milijuna kuna. Općina Zlatar Bistrica tu sudjeluje s kreditom oko 10 milijuna kuna, a sukladno sporazumu, Krapinsko – zagorska županija će sufinancirati otplatu oko 75 posto tog kredita. Prošle su četiri godine od kad smo ostali bez stare školske dvorane zbog velikog požara, no ova će biti daleko suvremenija i opremljenija, i bit će jedna od najkvalitetnijih sportskih dvorana na prostoru KZŽ – rekao je Miholić.

Napredak izgradnje

Rekao je i da se trenutno u općini vrši više investicija u vrijednosti preko 30 milijuna kuna, ali ovu ipak naziva kapitalnom.

– Na proljeće iduće godine, kada očekujemo da bude dvorana gotova, u konačnici će preko 200 djece imati svoje mjesto za tjelesni odgoj, a i sportske udruge za svoje aktivnosti. Bez obzira na ovu krizu, izgradnja dvorane ide zacrtanim planom, a dogradnja dječjeg vrtića također napreduje. Nema razloga da budemo nezadovoljni – izjavio je Miholić.
Komentirao i izgradnju Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja na području svoje općine.

– Hrvatska gorska služba spašavanja u Zlatar Bistrici je nekoliko godina i prepoznatljivi su od samog početka. Mi smo Stanici Krapina zapravo ustupili dio prostora na korištenje, a odlukom Općinskog vijeća, dodijelili smo im i na trajno korištenje s pravom gradnje jednog suvremenog objekta koji će biti na razini najkvalitetnijih objekata koje Hrvatska gorska služba spašavanja ima na razini države. Objekt je najvećim dijelom financiran sredstvima Krapinsko – zagorske županije i državnim proračunom, a Općina Zlatar Bistrici se isto tako, uz dio koji je potpomognut u izgradnji infrastrukture i zemljišta, uključila i u samo financiranje HGSS-a. Stoga je promijenjen i naziv u HGSS Stanica Zlatar Bistrica. Upravo smo neki dan na Sljemenu proslavili 70. obljetnicu postojanja HGSS-a. Radi se o službi koja je prisutna u svim onim trenucima kada nam je potrebna tuđa pomoć. Radi se o ljudima koji daju dio sebe, na volonterskoj osnovi, riskiraju vlastite živote dan bi spasili tuđi život i imovinu. Danas gotovo ništa nije zamislivo bez sudjelovanja HGSS-a i zato je Općina Zlatar Bistrica ponosna što je, uz Županiju, dala jedan značajan doprinos u njihovu razvoju – rekao je Miholić.

Komunalna infrastruktura

Ravnateljica Jasna Kokot Pelko izrazito je zadovoljna dosadašnjim tijekom radova.

– Ovu dvoranu nestrpljivo očekuju svi učenici Osnovne škole Zlatar Bistrica, njihovi roditelji, ali i mještani jer uskoro dobivamo dvoranu koja će im pružiti nastavu tjelesno – zdravstvene kulture kakvu oni zaslužuju. Dvorana je dvodijelna, ima 450 mjesta za gledatelje, još nešto stajaćih mjesta, a zasigurno će zadovoljiti potrebe mještana – izjavila je Kokot Pelko.
Predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić čestitao je svim žiteljima Zlatar Bistrice Dan općine, kao i načelniku koji trenutno, kako je rekao, ima oko 30 milijuna kuna javnih investicija na području općine.

– Tu nije samo sportska dvorana, već i dogradnja dječjeg vrtića i ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Jedino mi je žao što neki projekti, ali ne zbog nesposobnosti Zagoraca, nego više zbog nekakvog političkog ključa, nisu sufinancirani od strane države. To se mora promijeniti, kriteriji moraju biti jednaki i ravnopravni za sve, kako bi svi, a Zagorje je jedna od najsposobnijih regija u privlačenju, apliciranju i provedbi EU projekata, mogli u budućnosti još u većem dijelu koristiti taj novac iz Europske unije – istaknuo je Hajdaš Dončić.
Krapinsko – zagorski župan, Željko Kolar novu dvoranu smatra “normalom” za mjesto poput Zlatar Bistrice.

– Uz odlične uvjete za učenike Osnovne škole Zlatar Bistrica, sve udruge će moći koristiti ovaj prostor i vjerujem da će ovaj prostor živjeti jer je od koristi cijeloj zajednici. Ovaj projekt je težak 22,7 milijuna kuna i financiramo ga vlastitim sredstvima. Jedan dio sredstava, oko 6 milijuna kuna, došao je od osiguranja nakon požara. 10 milijuna kuna je kreditno zaduženje, 75 posto tog kredita plaća Županija, 25 posto Općina, a razlika će se financirati iz decentraliziranih sredstava za obrazovanje Županije. U izgradnji ovog objekta nismo imali potporu Vlade, ali nadam se da će se to promijeniti. U današnje vrijeme, u 21. stoljeću, dvorana ne bi smjela biti luksus, nego dio sustava – zaključio je Kolar. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba