ANDREJ PLENKOVIĆ U KRAPINI

“Ako nema bliskog kontakta, nema ni razloga za samoizolaciju. To je riješena stvar što se tiče mene i stručnjaka”

Objavljeno: 24.06.2020. zagorjeinternational

Tijekom današnjeg obilaska III. izborne jedinice, novinari su predsjedniku HDZ-a i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću uputili i nekoliko pitanja vezanih uz druženje s tenisačima pozitivnima na koronavirus. Uz nezaobilazna pitanja o epidemiološkoj situaciji i opasnosti iste, osvrnuo se i na komentare od strane političke oporbe.

– Organizatori turnira su bili Hrvatski teniski savez s Adria Tourom, koji su trebali uzeti u obzir sve preporuke epidemiologa. Preporuke dolaze s razine stožera Civilne zaštite na razini Zadarske županije. Vidio sam, to je ekipa nadriliječnika, Maras poznat kao “stalker” u Saboru ili Beljak koji se proslavio u mladosti s obijanjem auta. Ako su to ljudi koji će mene u svojim izjavama vrijeđati, onda ćemo to otklanjati, razgrtati, moramo vidjeti razliku između takve ekipe i onoga što nudimo mi. Što se tiče Zadra, namjera organizatora HTS–a bila je dobra i pozitivna, željelo se promovirati i Hrvatsku i hrvatski turizam i tenis, dogodilo se to što se dogodilo, Stožer je donio određene mjere koje se odnose na nekoliko zemalja, pooštrene mjere nošenja maski u javnom prijevozu, sve je to očekivano u kontekstu reaktiviranja gospodarstva i otvaranja granica. Mi ne možemo “lupati čekićem” po virusu kao što smo udarili na početku kada se zaraza širila rapidno, nego se moramo naučiti odgovorno ponašati i živjeti s njime – komentirao je premijer te dodao da ako je zaista bilo propusta u Zadru, to mora riješiti HTS.

– Mi smo u kampanji, vidjeli ste i fotografije Bernardića kako se grli i rukuje sa svima, a od mojih fotografija vidjeli ste samo kako se rukujem s Ćirom Blaževićem. Uspostavite i vi malo balans kako se i tko neodgovorno ponaša na terenu i trebamo stati s tom temom. Situacija je u Zadru sad bolja nego u puno više dijelova Hrvatske – zaključio je.
Jedna mu je novinarka insinuirala i “da bi kod građana bolje odjeknulo da je otišao u samoizolaciju i odradio sučeljavanje video vezom”.

– Po 20. puta, ne znam zašto inzistirate, odgovaram skroz smireno. Imali ste HZJZ, epidemiologa, infektologa, propise HZJZ-a. Ako nema bliskog kontakta, nema ni razloga za samoizolaciju. Prema tome, to nije arbitrarna stvar, već odluka koju donosite na temelju preporuka struke, a nadriliječnike, političke aktiviste, oporbu koja nema nikakve ideje za Hrvatsku, hraniti s time na bazi nekakvih apstrakcija ne dolazi u obzir. To je riješena stvar što se tiče mene i stručnjaka – ponovio je premijer i uputio se prema Lepajcima i Zaboku.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je u društvu premijera bio na druženju s članovima stranke u Krapini, osvrnuo se na turističku sezonu, koju je nazvao “vrlo specifičnom”.

– Očekivati od ove turističke sezone isti učinak kao protekle tri rekordne sezone, je nemoguće. Mi od sezone nećemo imati puni efekt kakav bi bio da nema ovih neprilika, no želimo nadomjestiti neke rupe unutar državnog proračuna revitalizacijom industrije – rekao je Horvat.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba