Povodom Dana općine i župe Zlatar Bistrica, razgovarali smo s načelnikom Žarkom Miholićem

“Zlatar Bistrica iduće će godine biti veliko gradilište, a trenutno su u tijeku dva vrlo važna projekta – izgradnja sportske dvorane i dogradnja dječjeg vrtića”

Objavljeno: 22.06.2020. JJ

Navedite pet najznačajnijih projekata na području općine u proteklih godinu dana?

Započeli smo nekoliko većih projekata koji bi trebali završiti početkom iduće godine. Jedan od njih svakako je gradnja školske sportske dvorane. Radi se o najvećoj investiciji  na području naše općine do sada, vrijednoj 23 milijuna kuna, a do koje je došlo najprije zahvaljujući većini članova Općinskog vijeća, koji su donijeli takvu odluku, zatim razumijevanju Vlade Republike Hrvatske i odobrenju kreditnog zaduženja, a na kraju i Krapinsko – zagorskoj županiji, s kojom je dogovoreno da će otplaćivati kompletnu glavnicu, odnosno, 75 posto ukupnog kredita, a 25 posto Općina Zlatar Bistrica. Gradnja dvorane tako sada napreduje svojom dinamikom, a očekujem da bi mogla biti dovršena krajem ove ili početkom iduće godine, naravno, ako to dopuste vremenske prilike i ako ne dođe do drugog vala koronavirusa. Uz dvoranu, vrlo nam je važna i dogradnja našeg Dječjeg vrtića “Zlatni dani”, koja je pri kraju. Uz određene poteškoće vezane uz izvođenje radova, očekujem kompletan završetak radova do listopada ove godine. Nakon dogradnje, vrtić će imati kapacitet do 120 djece, što će, vjerujem, u dugogodišnjem razdoblju biti dovoljno za potrebe naše općine. Dobili smo i 2,5 milijuna bespovratnih sredstava od nadležnog ministarstva pa će vrtić biti maksimalno opremljen. Dobili smo i sredstva za daljnju gradnju dječjih igrališta na području općine, završili smo novu Ulicu hrvatskih branitelja, a dobivena je i građevinska dozvola i kreću zemljani radovi na prometnici koja iz Ulice hrvatskih branitelja ide prema Gornje Brestovečkoj ulici. Radi se o prostoru koji je Prostornim planom predviđen za centar općine, za što su stvoreni svi preduvjeti. Zatražit ćemo i građevinsku dozvolu za dvije prometnice – asfaltiranje prometnice koja ide iz državne ceste D24, spoj sa Selskom ulicom, kako bismo dobili prostor za daljnje širenje općine, dok je druga prometnica u dijelu Opasanjek – Ervenik, gdje će ići pojačano održavanje i asfaltiranje te spoj s gradom Zlatarom. Radi se o nešto više od 1000 metara ceste, a morat ćemo se prijaviti na prvi natječaj koji će se pojaviti, jer je to vrlo zahtjevna dionica i teško bismo je sami financirali. Vjerujem da će nova europska financijska omotnica 2021. – 2027. omogućiti da se za to stvore uvjeti. Sve u svemu, ne možemo biti nezadovoljni razdobljem koje je iza nas.

Kako je korona kriza utjecala na vaš proračun, ali i na gospodarsku sliku vaše općine?

Mnogo energije i snage uložili smo u aktivnosti koje smo odrađivali kao Stožer civilne zaštite, a čitava je situacija ostavila velikog traga na naše gospodarstvo. Naime, najveći broj naših žitelja radi unutar naše općine, kod nekoliko jačih poslodavaca. Jedan od njih je Boxmark, koji, nažalost, trenutno radi sa samo 20 posto kapaciteta, s obzirom na to da ovisi isključivo o izvozu. Vlada je uskočila s određenim mjerama, ali sve je to utjecalo na smanjenje općinskih prihoda od 30 do 40 posto. Značajan broj naših žitelja dobio je raskide ugovora o radu, što znači da niti ne možemo očekivati punjenje proračuna kao prije. Slažem se da treba pozdraviti mjeru uz povrat poreza, ali mnogi ne znaju da on ide isključivo iz općinskih proračuna, pa je to ove godine 400 tisuća kuna koje Općina mora servisirati za mještane, s obzirom na to da je 2019. godina bila pozitivna u prihodima i rastu plaća. Trenutno se osjeća lagani rast prihoda, ali to još uvijek nije dovoljno.

U jeku trenutne krize, usudite li se planirati buduće projekte i aktivnosti? Što biste željeli ostvariti, odnosno, koji projekti će morati/moći ići dalje?

Smanjenje prihoda ni na koji način neće ometati daljnji razvoj općine i financiranje projekata jer su za njih osigurana sredstva. Uredit ćemo dva dječja igrališta, i dalje ćemo subvencionirati udžbenike za srednjoškolce i financirati kompletan radni materijal školarcima te školski prijevoz, a raspisat ćemo i natječaj za nove stipendije. Također smo prošli na natječaju za razvoj infrastrukture širokopojasnog interneta, za koji smo sklopili sporazum s okolnim općinama i Općinom Bedekovčina kao nositeljem. Operater je iskazao interes i javit će se na raspisan natječaj, pa se nadam da će do proljeća dio širokopojasnog interneta za područja za koja ne postoji komercijalni interes, biti pokrivena. Javili smo se i na projekt WiFi4EU te očekujem objavu da smo prošli na tom projektu financiranom od strane Europske unije. Odredili smo nekoliko točaka na području općine gdje će se moći besplatno koristiti internet. Na tim će površinama biti postavljene i pametne klupe. Ostvarit će se i ono što već dugo čekamo, a to je projekt aglomeracije. Pripremni radovi na gradnji cjelokupne odvodnje trebali bi krenuti ove, a intenzivni početkom iduće godine, čime će se riješiti oko 16 kilometara sekundarne kanalizacijske mreže koja je obuhvaćena tom investicijom, pa će mnoga zlatarbistrička naselja koja gravitiraju prema glavnoj prometnici i glavnoj odvodnji biti na to povezana. Mogu reći da će iduće godine Zlatar Bistrica biti veliko gradilište, a ono na čemu trenutno inzistiramo, je spoj Zlatar Bistrice s gradom Zlatarom, vezano uz proširenje državne ceste D29 i obostranu pješačku stazu.

Koju biste poruku uputili svojim građanima povodom Dana općine i jeste li pripremili kakav program proslave?

Dan općine i župe obilježit ćemo svečano i na primjeren način, pridržavajući se svih epidemioloških mjera. Program će početi u 10 sati, polaganjem vijenaca na groblju u Lovrečanu, a potom slijedi misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja. Uključit će se limena glazba i neke naše udruge, a drugi dio obilježavanja bit će jedno šire druženje građana na otvorenom, kod župne crkve, od 19 sati. Sudjelovat će Puhački orkestar općine Zlatar Bistrica, naše udruge pripremaju radionice za djecu, Udruga “Lijepa naša” ima i jedno iznenađenje, a naravno, tu je i neizostavni Ivanjski krijes. Sve ćemo to organizirati na otvorenom prostoru , a druženje će potrajati do oko 22 sata navečer. Kao rukovoditelj Stožera civilne zaštite naše općine, želio bih zahvaliti na zajedničkom korektnom odnosu sa žiteljima koji smo imali tijekom provođenja svih mjera, koje nisu bile jednostavne i ograničavale su puno prava. Također, svim našim mještanima upućujem čestitke povodom Dana župe i općine, s nadom da idemo dalje, u nove razvojne programe na dobrobit svih nas, kao i onih koji će, nadam se, ubuduće doseliti u Zlatar Bistricu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba