PRESSICA NACIONALNOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE: U protekla 24 u RH je 18 osoba oboljelo od koronavirusa

U Hrvatskoj trenutno boravi 154.530 stranih turista, ni jedan nije zaražen koronom

Objavljeno: 21.06.2020. Alen Brodar

– U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 18 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Od toga je u Zagrebu 10, u Osječko – baranjskoj pet, a u Zagrebačkoj, Splitsko – dalmatinskoj i Dubrovačko – neretvanskoj po jedna novooboljela osoba. Hospitalizirano je devet osoba, a ni jedna nije na respiratoru. Potvrđeno je kako je zaražen učenik jedne škole u Zagrebu, ali nije otkriveno koje. U protekla 24 sata testirano je 276 osoba.

– U Hrvatskoj je trenutno 205.249 turista, od čega je 154.530 stranaca, a među turistima nema zaraženih. Od posljednjeg većeg porasta, u proteklom razdoblju bilježimo 55 novooboljelih, od čega je 20 izravno zaraženih, a 35 je njihovih kontakata. Za devet novooboljelih nema povezanosti s putovanjima – kazao je ministar Beroš, dodajući da je u RH dosad 2317 osoba zaraženo COVID-om-19, od čega je 71 aktivnih.

– Moramo i dalje biti svjesni da je to bolest sa mogućim opasnim posljedicama. Društveni i gospodarski život mora ići dalje, ali zdravlje i život su najvažniji, stoga ćemo donositi mjere potrebne da bi zdravstvena situacija bila stabilna – kazao je Beroš. Najavio je i kako će se situacija s koronom pratiti iz dana u dan te da će se donositi odgovarajuće mjere.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš izvijestila je o epidemiološkim mjerama.

– O mjerama koje bismo uveli, one prate trenutno epidemiološku situaciju i odnose se na pojedine dijelove funkcioniranja sustava koji imamo, a koji su najosjetljiviji: sustav socijalne skrbi i zdravstveni sustav. U smještaju socijalne skrbi se nalazi najranjiviji dio populacije. Mjere koje bismo uveli su selektivne i odnose se samo na županije s većim brojem novih slučajeva: Splitsko-dalmatinsku, Osječko-baranjsku i Grad Zagreb. Zabranjuju se posjeti korisnicima i izlasci korisnika izvan domova. Detaljne upute će biti iskomunicirane s lokalnim stožerima, oni su nadležni za implementaciju tih mjera i pravodobno reagiranje. U ustanovama se nalaže obvezno nošenje maske za sve zdravstvene djelatnike. Selektivno, u županijama s većim brojem slučajeva ukidaju se posjeti bolesnicima u KBC-u Osijek, KBC-u Split i bolnicama u Zagrebu. Uvodi se testiranje onih zdravstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja gdje je lošija epidemiološka situacija, a preporuča im se da ne odlaze u zemlje gdje je loša epidemiološka situacija osim u slučaju prijeke potrebe. Esencijalno je da lokalni stožeri prate situaciju na svom terenu, da epidemiolozi prate situaciju, izrađuju analize. Mora se reagirati selektivno, nekad će u nekoj županiji neke mjere biti na snazi, a negdje neće – rekla je Bubaš.

Ministar Davor Božinović rekao je kako će se izborna kampanja nastaviti po planu prema uputama HZJZ-a i DIP-a.

– Mi smo zaustavili širenje u Hrvatskoj, ali Hrvatska se otvara i ova faza je faza suživota s virusom, gdje moramo zaštititi nemoćne. Radimo sve kako bi se gospodarska aktivnost nastavila. Važan nam je dolazak turista. Španjolska se danas otvorila za sve turiste iz EU, iako jučer imaju preko 300 novih slučajeva i 7 umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je puno više nego što je kod nas – rekao je Božinović. 

Dodao je da je 40 posto putnika iz BiH odbijeno s granice te 20 posto putnika u Srbiji.

– Nema medicinski utemeljenih podataka da je virus oslabio. Obiteljski kontakti su iznimno visoki rizik. Svi se slažu da treba biti produljen kontakt u zatvorenom prostoru. Infekcije su se znale lakše prenijeti i u uredima gdje je više ljudi i nema ventilacije, tj. nema otvorenih prozora, slična je stvar i s restoranima – opisala je Alemka Markotić situacije kada je prijenos lakši i češći.

Dodala je i da je nošenje maski preporučljivo za zdravstvene radnike te da svatko treba procijeniti prema situaciji u kojoj se nalazi, ukoliko se nalazite u javnom prijevozu ili slično.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba