"LJEPOTA LAŽNOG SJAJA"

U MKN-u otvorena zanimljiva izložba krivotvorenih umjetničkih djela domaćih i svjetskih autora

Objavljeno: 19.06.2020. zagorjeinternational

U Muzeju krapinskih neandertalaca u četvrtak je, u organizaciji Muzeja policije i Policijske uprave krapinsko – zagorske, otvorena izložba krivotvorenih umjetnina pod nazivom “Ljepota lažnog sjaja”. Na svečanom otvorenju bili su voditeljica Muzeja policije Helena Jelinek, načelnik Policijske uprave krapinsko – zagorske Robert Pavić, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, policijski službenici i brojni ljubitelji umjetnosti.
O izložbi je govorio Jurica Sabol, voditelj MKN-a.

Izložba krivotvorina

– Svega 25 umjetnina je izloženo ovdje u Muzeju krapinskih neandertalaca, dok ih je inače u zbirci policije 70, no nismo ih mogli izložiti sve jer smo limitirani prostorom. Najviše su zastupljeni hrvatski umjetnici poput Generalića, no ima i svjetski poznatih autora poput Dalija, Picassa i Renoira. Svako izloženo djelo zapravo priča svoju vlastitu, posebnu priču, a moj osobni favorit je Stančić i njegova “Panorama Varaždina” jer sam podrijetlom iz Varaždina – rekao je Sabol, istaknuvši da izložena djela nemaju nikakvu cijenu jer ona nisu zapravo umjetnine, već krivotvorine.

Krapina je uistinu kolijevka kulture i s pravom se naziva gradom kulture. Uz Galeriju grada Krapine, drago mi je da je i Muzej krapinskih neandertalaca postao mjesto za održavanje kulturnih događanja i izložba. Izložba je vrlo zanimljiva i preporučio bih svakome da je posjeti – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Crno tržište

Helena Jelinek, voditeljica Muzeja policije, istaknula je da je ovo već 20. postav izložbe “Ljepota lažnog sjaja”, a cilj joj je prevencija, odnosno, upozoriti građane na crno tržište umjetninama te podučiti građane na što trebaju paziti kada kupuju umjetnine.

– Uz ove 23 umjetničke slike i dvije skulpture, u fundusu imamo još dodatnih 50-ak predmeta, a variraju od umjetnina na kojima se golim oko može utvrditi da je krivotvorina, pa sve do onih zbog kojih su pokrenuta mnoga istraživanja i vještačenja. Jedna od zanimljivijih krivotvorina je “replika” Ivana Lackovića Croate izrezana iz kalendara i stavljena u malo skuplji okvir, a netko je za to dao veliku svotu novca – otkrila je Jelinek.

– Pri utvrđivanju djela i dokazivanja je li krivotvorina, uspoređuju se originalno djelo i kopija, platno, boje, ali tražimo i mišljenje autora, ako je živ – pojasnila je Jelinek proces utvrđivanja vjerodostojnosti umjetničkog djela.
Posjetitelj mogu razgledati izložbu do 10. srpnja, utorkom i petkom od 9 do 17 te subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba