Za razvoj e-usluga upravnim odjelima hrvatskih gradova i županija dodjeljuje se preko 70 milijuna kuna

MINISTAR ŠTROMAR: Nastavit ću se boriti s birokracijom i nametima, nepotrebnim šalterima i preskupom državom

Objavljeno: 18.06.2020. zagorjeinternational

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u četvrtak su popisali sporazume o suradnji, kojima se Gradu Varaždinu dodjeljuje računalna oprema i osiguravaju sredstva za daljnju digitalizaciju akata za gradnju.

– Ovo je nastavak digitalizacije koju smo pokrenuli u ministarstvu graditeljstva s ciljem da poduzetnicima, ali i svim građanima, omogućimo brži i jeftiniji postupak ishođenja dozvola – rekao je Štromar.
Istaknuo je kako je uvođenje digitalizacije jedan od projekata s kojim se namjerava baviti i u narednom razdoblju.

– Ovo je još jedno ulaganje u grad Varaždin i sjever Hrvatske, a na tome sigurno nećemo stati, kao što nećemo odustati ni od digitalizacije. Ne mislim se baviti ideologijama, želim da ljudi ovdje na sjeveru budu više plaćeni za svoj rad, pa ću se nastaviti boriti s birokracijom i nametima, nepotrebnim šalterima i preskupom državom – rekao je Štromar.

“Grad investicija”

Gradonačelnik Ivan Čehok poručio je kako će Grad Varaždin, uz ovaj sporazum i donaciju računalne opreme koja dolazi iz EU projekta, zasigurno ubrzati svoje administrativne procese i izdavanje dozvola.

– Grad Varaždin je grad investicija, to se vidi i očekuje u sljedećem razdoblju. Ovu donaciju primamo s velikom zahvalnošću i budite uvjereni da će u Gradu Varaždinu biti iskorištena – dodao je Čehok.
Jedan od Sporazuma odnosi se na “Digitalizaciju postojećih akata o gradnji na području cijele RH”. Predmetnim sporazumom osiguravaju se sredstva za daljnju digitalizaciju procesa, odnosno, skeniranje akata za gradnju koji su izdani u razdoblju od 1968. do 2014. godine na području grada Varaždina i Varaždinske županije. Digitalizacija se provodi kroz modul eArhiva, u sklopu Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU). eArhiva je modul namijenjen za uvoz digitalizirane arhivske građe, odnosno, akata o gradnji izdanih prije uspostave eDozvole, te za pohranu, pregled i pretraživanje pripadajućih metapodataka, kao i njihovo georeferenciranje.
Osim administrativnog rasterećenja i nepotrebnih regulatornih troškova, digitalizacija građevinskih i uporabnih dozvola bit će korisna i svim građanima, a pogotovo onima koji su takve dozvole izgubili.
Drugi Sporazum odnosi se na “Nabavu opreme (e-Inspekcija, e-Investicije, e-Nekretnine, e-Dozvola)”. Cilj nabave korisničke opreme je opremanje gradova i županija računalima i računalnom opremom te njihovim garantnim održavanjem, čime se doprinosi realizacija ukupnog projekta ISPU kroz povezivanje postupaka više tijela javne uprave u integrirani informacijski sustav, što će u konačnici rezultirati povećanjem učinkovitosti javne uprave. Time će se ujedno skratiti proces pružanja e-usluga te smanjiti operativni troškovi.

54 jedinice

Gradu Varaždinu ovim se sporazumima dodjeljuje oprema u vrijednosti većoj od 120 tisuća kuna, dok ukupan iznos vrijednosti opreme dodijeljen Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu zajedno prelazi preko 500 tisuća kuna. Kada se tome pribroje iznosi za Međimursku i Krapinsko – zagorsku županiju, odnosno, gradove Krapinu i Čakovec, dolazi se do brojke od gotovo 1,3 milijuna kuna za sjever Hrvatske, ovog puta za provedbu digitalizacije.
Nakon Varaždina, ministar Štromar će potpisati i ostale sporazume. Procijenjena ukupna vrijednost digitalizacije akata i kupnje računalne opreme za 54 jedinice lokalne, odnosno, regionalne samouprave na području cijele Hrvatske iznosi preko 70 milijuna kuna.
Ovaj iznos se u visini od 85 posto osigurava u okviru provedbe projekta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja pod nazivom “Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli”, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj preko Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, dok se 15 posto osigurava iz pozicije Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja potpisalo je naime, u studenome 2019. godine s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU ugovor za projekt. Ukupna vrijednost projekta razvoja ISPU-a iznosi 131 milijuna kuna, od čega je 111 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda. Projekt se provodi do 1. siječnja 2022. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba