Ministrica Blaženka Divjak posjetila kumrovečku OŠ

“Napravili smo akcijski plan za suočavanje s pandemijom i od jeseni i u tom smo slučaju sigurno korak ispred ostalih država”

Objavljeno: 17.06.2020. zagorjeinternational

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Osnovnoj školi Josipa Broza održala je radni sastanak na temu modernizacije obrazovanja i iskustava nastave na daljinu u doba korona krize, s vodstvom Općine Kumrovec te ravnateljicom OŠ Josipa Broza Željkom Töpfer.

– U protekle tri godine u općini Kumrovec sam bila šest – sedam puta, ali svaki puta je novi doživljaj i nova prilika da razmijenimo iskustva i da vidimo što smo do sada napravili. Konkretno u ovoj školi, koja je naša eksperimentalna “Škola za život”, imali smo prilike vidjeti kako je iskorišteno sve ono što bilo dostupno, od edukacija, ulaganja, do udžbenika i opreme u školi, ali i kako je škola unaprijedila svoj identitet. Sad su sve hrvatske osnovne i srednje škole, škole za život, ali ono što mi želimo, a to je ovdje u Kumrovcu i pokazano, da svaka škola mora i sama napraviti nešto inovativno i kreativno za sebe. Ovdje u Kumrovcu to je prilagodba prostora, što je poseban doživljaj. Također smo razgovarali i o ostalim aspektima ulaganja koje je Ministarstvo u protekle tri godine imalo na području Krapinsko – zagorske županije, od strukovnog obrazovanja, kurikularne reforme, do Veleučilišta u Krapini, ali jednako tako i o ovom aktualnom trenutku. Škole trenutno rade u jednom mješovitom modelu, gdje je dio učenika u školama, a dio još uvijek u nastavi na daljinu, zbog pandemije, i ono što smo mi sada napravili, jest akcijski plan za suočavanje s pandemijom i od jeseni i u tom smo slučaju sigurno korak ispred ostalih država, a naše scenarije, koje smo mi opisali, razradili i stavili na uvid javnosti, sada upotrebljavaju i drugi. Ne znamo kakva će situacija biti najesen, ali tko god se morao s time suočiti, mi smo sve pripremili – najavila je ministrica Divjak, dodavši da se neki aspekti nastave na daljinu moraju održati i dalje, čak i nakon prestanka epidemije, jer imaju razne prednosti.

Djeca sportaši

– Mi u svakom od ova tri scenarija imamo elemente nastave na daljinu jer se ona u nekim segmentima pokazalo jako dobrom i dobro je da se to koristi i dalje, primjerice, za djecu koja zbog bolesti moraju ostati kod kuće, djeca sportaši i slično. Važno je naglasiti da se nije slučajno dogodilo da smo na izazov odgovorili mnogo bolje od nekih bogatijih i razvijenijih država. Razlog tome bila je činjenica da smo mi usred kurikularne reforme i da je svaki odgojno – obrazovni djelatnik bio senzibiliziran za promjenu. Međutim, ono što moramo unaprijediti za jesen, a na čemu već sada radimo, jest dodatna edukacija, u smislu toga kako raditi u virtualnom okruženju, kako se prilagoditi ishodima u novim kurikulima i ta promjena mora doći do svakog učitelja i učenika – kaže ministrica.
Ravnateljica Töpfer je podsjetila kako je kumrovečka škola bila jedna od 74 eksperimentalne škole u programu “Škola za život”.

– Cilj našeg današnjeg druženja bio je pokazati ministrici koliko smo mi, radeći kao eksperimentalna škola, toga naučili i u kojem smo se to segmentu trudili da dodamo tom mozaiku nekakvu svoju kockicu, svoj novitet i svoj identitet. U tom smislu, puno smo radili na prilagodbi prostora, kurikularnim traženjima, a nedavno je završena i energetska obnova ove naše prelijepe škole, pa je tako jedan lajtmotiv našeg današnjeg druženja da gradimo u ovoj ljepotici iz prošlosti školu budućnosti. To je naš daljnji posao i zadatak. Imali smo projekt “Lumen”, silne edukacije, dobili smo tablete, radili drugačije tipove nastavnog sata, ali voljela bih da naglasak bude na tome koliko je svaki učitelj, sudionik u reformi, pridonio tome i to upravo u segmentu mijenjanja samoga sebe. Prestrašno je kada se naš eksperimentalni program svede na prebrojavanje laptopa i tehnike koja je došla u školu, a primarni je smisao da smo mi kao učitelji mijenjali sebe i svoj način rada i da je fokus na učeniku. Prateća aktivnost je mijenjanje prostora u kojem dijete boravi i radi. Učionica više ne može biti tri reda klupa, kako je to bilo u pretprošlom stoljeću. Kada nas pitaju što mi dalje želimo u pogledu opremanja škole, ja neću reći “Tri pametne ploče”. To mi obavezno treba, ali ću reći “Treba mi jedan kauč za hodnik, treba mi senzorni hodnik, točke gibanja…” To je opremanje – kaže ravnateljica.
Načelnik Kumrovca Robert Šplajt zahvalio je ministrici na posjetu, ali i na svim aktivnostima tijekom protekle tri i pol godine mandata.

“Najuspješnija ministrica”

– Zahvaljujemo ministrici na posjeti i tome što je naša škola prepoznata te je ušla u eksperimentalni program “Škola za život”. Zahvaljujemo joj i na svim projektima koji su odrađeni u školstvu u našoj županiji, za budućnost naše djece i budućnost njihovog školovanja, koje mora biti dostojno 21. stoljeća. Da nije bilo ministrice i njezine vizije kako treba izgledati ta školska reforma, to ne bi bilo moguće ostvariti i zato ja volim reći da je ona najuspješnija ministrica u ovoj Vladi. Vjerujemo da će nastaviti školsku reformu, jer do sada su to mnogi obećavali, mnogi su se oko toga spoticali, ali ona je osoba koja je sve to pokrenula i zato joj na tome zahvaljujem. Mislim da smo joj danas imali što pokazati. Naša je škola energetski obnovljena, a isto tako, tu je informatička oprema, opremanje sportske dvorane i digitalizacija same škole, što je došlo iz Ministarstva obrazovanja, i smatram da sve to pomaže našoj djeci da imaju zaista kvalitetno školovanje – kaže Šplajt.

Domaćin ministrici bio je zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.

– Koliko je ministrici stvarno stalo do obrazovanja, govori to da je u Krapinsko – zagorskoj županiji već šesti puta, a svako malo je na terenu. Najbitnije je da ne radi reformu iz Zagreba, ne radi reformu iz kancelarija, nego s terena te osluškuje ravnatelja, učitelje i djecu. Više ovo nije eksperiment, mislim da će uskoro druge države Europe uzimati ideje od naše ministrice i mislim da to ne možemo demantirati, nego se moramo ponositi time da su naše ideje prepoznate u svijetu – zaključuje Ferek – Jambrek. (jj, lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba