Dobre vijesti stižu iz Marije Bistrice

“Do blagdana Majke Božje Bistričke imat ćemo obnovljeni toranj i zvonik naše bazilike”

Objavljeno: 17.06.2020. zagorjeinternational

U Svetištu Majke Božje Bistričke vrši se obnova tornja bazilike MBB. Uz donacije mještana, hodočasnika i vjernika, radove na 140 godina starom krovištu tornja sufinanciraju i Ministarstvo kulture te Krapinsko – zagorska županija.
Tim povodom, Svetište su obišli krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, a o procesu obnove tornja govorio je rektor Svetišta, preč. Domagoj Matošević.

– Obnova našeg tornja i zvonika započela je prije dvije godine jer smo primijetili da kod velikih oluja s krovišta opadaju crijep i žljebnjaci, što je ugrožavalo sigurnost hodočasnika i posjetitelja. Nakon što smo ispitali krovište, postavljeno davne 1880. godine od strane Hermanna Bolléa, ustanovili smo da je građa dotrajala i da moramo potpuno izmijeniti građu zvonika tornja. Konzervatorski ured u Krapini je odobrio cijeli projekt, a u veljači smo započeli s radovima. Nakon što smo prvo postavili skelu, skinuli smo pokrov i stavili novu građu. S obzirom na to da je iznajmljivanje skele skupo, odlučili smo napraviti temeljitu i kompletnu obnovu čitavog tornja, tj. fasade i restauratorsko – kamenarskih dijelova, jer trebamo restaurirati i mnogo drugih spomenika. Obnova se bliži kraju, a do blagdana Majke Božje Bistričke će sve to i završiti. Možda je sreća i providnost što smo započeli s radovima prije korona krize, a i prije potresa, jer je pitanje što bi se dogodilo s tornjem tijekom potresa – rekao je preč. Matošević.

Sveukupna cijena

– Ukupna vrijednost obnove je oko pet milijuna kuna. Kažem “oko” jer ćemo sigurno imati vantroškovničkih radova. Nismo mogli predvidjeti sve ono što će se dogoditi, a ni štete od potresa. Mnogi su nam pomogli u ovom procesu popravljanja tornja – KZŽ nam je u ove dvije godine donirala za obnovu tornja 550.000 kuna, a Ministarstvo kulture u dvije godine milijun kuna. Prijavili smo se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, pa vjerujemo da ćemo i tamo dobiti sredstva, jer nam je Ministarstvo regionalnog razvoja pomagalo i prije. Ovaj projekt pokazuje kako su Crkva i crkvene zajednice veliki investitori. Crkvene zajednice nisu u sustavu PDV-a, pa na kraju godine mi ne možemo odbiti taj PDV, što znači da ova sredstva i donacije koje smo dobili praktički pokrivaju PDV, a sva ostala sredstva su prikupljena od naših župljana i naših hodočasnika te donatora – kazao je preč. Matoševići i dodao kako na ovom projektu rade četiri hrvatska poduzeća.

Veliki značaj

– S radošću smo dočekali ovu obnovu i drago mi je što su pomogli Županija i nadležna ministarstva, a očekujemo pomoć i u budućim projektima. Sretan sam što je Marija Bistrica danas jedno veliko gradilište, jer osim projekata koje radi Općina i koji su velikim dijelom sufinancirani iz europskih fondova, obnavljamo i naše Svetište, za ljepšu i bolju Bistricu – izjavio je načelnik Marije Bistrice Josip Milički.
Župan KZŽ Željko Kolar podsjetio je od kojeg je značaja Marija Bistrica za stanovnike KZŽ, ali i za svjetsku baštinu.

– Bilo je logično da se mi kao Županija uključimo u obnovu tornja, a tih 550.000 kuna je jedna simbolika, s obzirom na sve radove koji se inače odvijaju u Samom svetištu, jer govorimo o jednom velikom kompleksu, o spomeniku kulture, gdje svaka obnova stoji duplo u odnosu na bilo koju drugu klasičnu gradnju. Fasciniran sam ovime što sam vidio iz jedne posebne perspektive, s tornja Svetišta, možda po prvi i zadnji puta u životu. Godišnje Mariju Bistricu posjeti preko milijun hodočasnika i svaki nosi poseban doživljaj te stvara sliku Zagorja za ljude iz drugih krajeva svijeta – istaknuo je Kolar, dodavši kako je potres nanio veće štete nego što se prvotno mislilo, a Županija će kroz proračun osigurati dodatna sredstva ako će ona biti potrebna. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba