Pčelari apeliraju na poljoprivrednike da pripaze kako bi se zaštitile pčele

“Najmanje dva dana prije prskanja upozorite pčelare u svojoj okolini, jer su ugroženi svi pčelinjaci koji se nalaze u krugu od pet kilometara”

Objavljeno: 16.06.2020. AB

Predsjednik Saveza pčelarskih udruga Krapinsko – zagorske županije Zdravko Bedeniković uputio je apel poljoprivrednicima, kako bi se zaštitile pčele. Naime,  u tijeku je cvatnja vinove loze i pčele intenzivno posjećuju vinograde. Istovremeno, vinogradari u ovom periodu prskaju vinograde insekticidima protiv grozdovog moljca i američkog cvrčka, dok voćari prskaju voćnjake insekticidima. Stoga Bedeniković u ime svih pčelara moli voćare i vinogradare da se pridržavaju uputa o upotrebi sredstava za zaštitu. To znači da se prije upotrebe sredstva za prskanje (pesticid, fungicid, herbicid) pročita je li sredstvo otrovno za pčele. Insekticide se, kaže, ne treba koristiti u fazi cvjetanja voćaka jer je njihova upotreba u toj fazi ionako neopravdana.

– Tretiranja treba obaviti u jutarnjim ili večernjim satima. Na pčele ne utječu samo insekticidi nego to mogu biti i fungicidi i herbicidi, pa prilikom pravljenja otopine za tretiranje treba paziti da se ne zagade pojila pčela. Važno je da se najmanje dva dana prije tretiranja obavijesti pčelare ili društva pčelara u svojoj okolini, jer su ugroženi svi pčelinjaci koji se nalaze u krugu od pet kilometara, pa će pčelari pčele tada odseliti ili zatvoriti. Isto tako, ako u nasadu ima cvjetajućih biljaka, prije prskanja treba ih pokositi. Prema informacijama od pčelara iz različitih dijelova Zagorja očito je da se pojedini vinogradari i voćari ne pridržavaju navedenih uputa. Imamo prilike vidjeti do kakvog je velikog pomora pčela došlo u dijelu Međimurske županije, a sumnja se da je to zbog trovanja pesticidima. Budimo odgovorni i zajedničkim djelovanjem sačuvajmo pčele koje su neophodne u oprašivanju i povećanju prinosa i to prije svega voćnih vrsta – poručuje predsjednik Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba