U Bednji osnovan ogranak Matice Hrvatske, i to jubilarni stoti ogranak u RH

PREDSJEDNIK ADAM PINTARIĆ: Ovime počinjemo još intenzivniji i kvalitetniji rad na očuvanju i prezentiranju kulture i povijesti bednjanskog kraja

Objavljeno: 15.06.2020. zagorjeinternational

U Bednji je u nedjelju osnovan Ogranak Matice hrvatske i to jubilarni stoti u Republici Hrvatskoj te četvrti ogranak u Varaždinskoj županiji. Toga se dana ujedno obilježavala i 250. godišnjica rođenja osnivača i prvog predsjednike Matice hrvatske, grofa Janka Draškovića, koji je živio u Trakošćanu.
Uz prisustvo predsjednika Matice hrvatske Stipe Botice, te predsjednike Ogranka Čakovec i Ogranka Varaždin, Ivana Pranjića i Ernesta Fišera, na osnivačkoj skupštini u Župnom uredu u Bednji izabrana su radna tijela Skupštine, donesena Pravila Ogranka Matice hrvatske u Bednji, Poslovnik o radu Skupštine, Program rada te Financijski plan za tekuću godinu.

Osigurane prostorije

Za predsjednika ogranka Matice hrvatske u Bednji jednoglasno je izabran Adam Pintarić, ravnatelj Muzejske ustanove Dvor Trakošćan. Potpredsjednik je Mladen Genc, tajnica Irena Lonjak Capek, a blagajnik Josip Podsečki. Članovi Predsjedništva postali su Damir Poljak, vlč. Neven Blažon, Ivan Jarnjak te Ivan Mravlinčić. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 18 članova Ogranka, od 28, koliko ih se dosad učlanilo. Zahvaljujući Općini Bednja, Ogranku su osigurane i prostorije za budući rad.

Obitelj Drašković

Kao što je najavio novoizabrani predsjednik Adam Pintarić, osnivanje Ogranka Matice hrvatske u Bednji omogućit će još intenzivniji i kvalitetniji rad na očuvanju i prezentiranju kulture i povijesti cjelokupnog bednjanskog kraja, posebno s naglaskom na bednjanski govor te povijest obitelji Drašković, kao obitelji iz koje potječu četiri hrvatska bana te obitelji koja je stoljećima neizmjerno doprinosila razvoju i Hrvatske i bednjanskog kraja.
Prvi od planiranih projekata već su pri kraju i bit će realizirani kroz koji mjesec, a to su pomoć u izdavanju monografije Župe Bednja te knjiga Mladena Genca o ratnom putu Bednjančana u Domovinskom ratu. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba