TKO KAŽE DA STAKLARSTVO NIJE ZA DJEVOJKE? ALINA KAJBA (18) IZ LUKE POLJANSKE MATURANTICA JE U ŠKOLSKOM CENTRU ROGAŠKA SLATINA, A ODABIROM SVOG BUDUĆEG ZANIMANJA IZMIMNO JE ZADOVOLJNA

“Nakon fakulteta željela bih raditi kao voditeljica projekata ili dizajnerica novih proizvoda za brend Rogaška“

Objavljeno: 13.06.2020. zagorjeinternational

Alina Kajba (18) dolazi iz Luke Poljanske, kod Miljane u Zagorskim Selima i maturantica je srednje škole u slovenskom Školskom centru Rogaška Slatina. Osim što je odlučila svoje srednjoškolsko obrazovanje nastaviti u susjednoj nam Sloveniji, zanimljivo je i to što je Alina odabrala pomalo neobično zanimanje za djevojke.

– Završavam srednju školu za tehničara staklarstva. Kad sam upisivala srednju, nijedna od škola u Zaboku i Krapini nije mi bila zanimljiva, a kako smo u školi u Kumrovcu imali prezentacije, nešto tipa Dani karijera, jedna od škola koja se došla predstaviti bila je upravo ova iz Rogaške Slatine. Iskreno, prva pomisao na zanimanje staklar mi je bila – čovjek koji se muči na 40 stupnjeva uz peć kako bi proizveo neki stakleni predmet. No, ipak sam odlučila otići i vidjeti o čemu se zapravo radi i danas mi nije nimalo žao. Uvjerila sam se u totalno suprotno, naime, staklarstvo se do danas puno promijenilo i počela se mnogo više cijeniti njegova umjetnička strana – ispričala nam je Alina.

Tečaj slovenskog

Njenoj odluci uvelike je doprinijela i podrška njenih roditelja pri odabiru škole i zanimanja, koji su od početka govorili da će joj pomoći u svemu, od jezika do bilo čega što bi joj moglo predstavljati prepreku. Pa iako je glede jezika imala pomoć roditelja, koji su i sami osnovnu i srednju školu završili u Sloveniji, Alina nam govori kako je zapravo jezik na kraju bio najmanji problem.

– Kako živim uz samu granicu sa Slovenijom, znala sam govoriti i razumjela sam slovenski, malo teže je bilo sve to napisati. No, iako sam se bojala da će me zbog toga ismijavati i rugati mi se, situacija je bila skroz drugačija. Svaki od profesora uvijek bi mi objasnio kako se što napiše, pa čak i na ispitu, stvarno su bili jako ljubazni i spremni pomoći. Isto tako, u prvom razredu imali smo dva puta tjedno organiziran i besplatni tečaj slovenskog, na kojem se stvarno puno može naučiti. Sada čak i pišem tekstove za školski časopis “Glažovna“ – ispričala nam je Alina, koja od početka svog srednjoškolskog obrazovanja živi u učeničkom domu Školskog centra Rogaška Slatina gdje joj je, kako kaže, stvarno super.

– U ove četiri godine ovaj učenički dom zapravo je postao moj novi dom. Svi su me super prihvatili, a o nama brinu odgajatelji koji nas doslovno maze i paze. Kad god nam je potrebna pomoć, oni su uvijek tu. U domu inače imamo organizirane sate za učenje, točnije, dva obavezna školska sata kada se ne izlazi i to je vrijeme posvećeno školi, da napraviš zadaću, učiš i sve što trebaš. Od 18 do 19 sati je večera, a poslije smo slobodni, možemo malo izaći u mjesto, družiti se u domu ili izvan doma, kako želimo – rekla nam je Alina te dodala kako joj se i ove školske godine pridružilo dosta kolega Zagoraca, njih desetak koji su upisali prvi razred.

Poznata staklarna

Pohvalila nam se isto tako kako je kroz ove četiri godine sa školom putovala i u Italiju te Austriju u obilazak staklarni, a u sklopu Erasmus+ programa tri je tjedna provela na jugu Irske, gdje je imala prilike učiti u poznatoj staklarni “Waterford Crystal”. Alina prima i kadrovsku stipendiju od 260 eura mjesečno, što znači da ju je Steklarna Rogaška “zakaparila“ i da po završenom školovanju kod njih ima osigurano radno mjesto.

– Trenutno mi je želja upisati ili industrijski dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu ili Ekonomsko – poslovni fakultet u Mariboru, smjer menadžment. Baš sam neki dan poslala zamolbu u kadrovsku službu te mi je odobren odlazak na fakultet i omogućeno da ove četiri godine koliko sam primala stipendiju, odradim nakon fakulteta – ispričala nam je Alina, koja se ovisno o fakultetu koji će završiti, danas – sutra vidi kao voditeljica projekata ili dizajnerica novih proizvoda za brend Rogaška.

IZDAŠNA STIPENDIJA, NAUČNIČKA NAKNADA I SIGURNO ZAPOSLENJE: Ovo je jedinstvena prilika za učenike završnih razreda osnovne škole!

KREATIVNI STE, PRECIZNI I AMBICIOZNI? Upišite prvi razred srednje škole za staklara ili tehničara staklarstva u Školskom centru Rogaška Slatina

Školski centar Rogaška Slatina i Staklarna Rogaška pozivaju sve zainteresirane učenike da se prijave i upišu prvi razred srednje škole trogodišnjeg programa staklar ili četverogodišnjeg programa tehničar staklarstva u Školskom centru Rogaška Slatina. U ovoj školskoj godini poduzeće je raspisalo natječaj za pet kadrovskih stipendija za program tehničar staklarstva i deset kadrovskih stipendija za program staklar. Stipendija za tehničare staklarstva u prvom razredu iznosi 200, u drugom 230, u trećem do 250 i u četvrtom do 270 eura. Zanimljivo je da naučnici dio školske godine provode u školi, a dio u poduzeću, a tijekom obuke, kod poslodavca imaju i pravo na naučničku nagradu koja u prvom razredu iznosi 250, u drugom 300 i u trećem 400 eura. Uz naučničku nagradu, mjesečno im je osigurana i kadrovska stipendija, koja u prvom razredu iznosi 200, u drugom 250 i u trećem 270 eura. Osim u okviru obvezne prakse, svim učenicima omogućeno je i stjecanje praktičnog iskustva i vještina u okviru prakse tijekom praznika, a najvažnije od svega jest da ih nakon završetka školovanja očekuje sigurno zaposlenje.
Obrazac za prijavu zainteresirani mogu pronaći na internetskoj stranici www.steklarna-rogaška.si, a za sve dodatne informacije nazvati broj 00 386 3818 0136 (Mateja Cverlin).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba